Kristýna Hrušínská: Syn chce být režisér jako jeho táta. Mně vymyslel bizarní roli

Show Jana Krause - Kristýna Hrušínská

Herečka Kristýna Hrušínská (38) těsně před Vánoci porodila svého druhého syna Kubíka, kterého má s divadelním scenáristou a režisérem Matějem Balcarem. Mateřství si očividně užívá. Potkaly jsme se s kočárkem na zahrádce před divadlem Na Jezerce, kam se po krátké pauze vrátila. Když hraje, čtyřměsíčního syna obstará manžel nebo jedna z babiček. A ona si moc ráda od plenek odskočí do společnosti. Starší Vojta půjde brzy do školy a jak se zdá, roste z něj další nadaný autor a režisér. Mamince vymyslel opravdu nevšední roli. S Kristýnou se známe, proto jsme si během rozhovoru tykaly.

V prosinci se vám s Matějem narodil syn Kuba, který nedávno oslavil čtyři měsíce, jak zapadl do rodiny a jak ho bere starší Vojtík? Vnímáš rozdíl mezi prvním a druhým dítětem?

Jojo, jsem rozhodně klidnější. Já si říkala, jestli dokážu rozdělit pozornost mezi oba kluky a ono to jde. Člověk o tom nesmí tak přemýšlet a všechno vyplyne tak nějak automaticky, instinktivně. Navíc Vojta je skvělej, Kubíka miluje a pořád ho mazlí a zpívá mu. Minule mu říkal pohádku O Příšerákovi. To bylo rozkošný.

Jaký byl porod a šestinedělí? Kuba byl vlastně takový vánoční dárek, to musely být pěkné svátky. Nebo je máš v mlze?

Já mám to štěstí, že když bylo náhodou něco v šestinedělí nebo při porodu na prd, dokážu to vytěsnit a většina vzpomínek mi zůstane jen těch pozitivních. Takže jestli se mi hůř vstávalo z postele kvůli jizvě po císaři nebo jsem se budila nějak víc, než je zdrávo, popřípadě jsem kvůli všemu hned brečela, tak je to fuč. Vánoce byly super. Už proto, že na svátky přiletěla ségra z Ameriky, tak malýho rovnou „poňuchňala“.

Vím, že jsi se docela brzy vrátila do divadla, jak se dá skloubit rodina a malé miminko s prací herečky?

No, jde to, jinak bychom to nedělali. Samozřejmě teď nic v divadle nezkouším, ale večerní představení se zvládnout dají. Mám jich tak sedm až deset do měsíce. Divadlo Na Jezerce máme vlastně hned za barákem, takže z domu odcházím po šesté a večer jsem doma kolem deváté hodiny, protože máme všechna představení přijatelně dlouhá (aby člověk stihl ještě nějaké to pivínko nebo vínečko vedle v restauraci). Takže jde vlastně o necelé tři hodinky a to Matěj (manžel, pozn. red.) hravě zvládá. Je dobrej! A já navíc můžu aspoň na chvilinku přepnout z plenkovského, blinkacího a kakacího módu do toho společenského.

Nedávno jste byli s divadlem ve Vídni. Jakou hru jste hráli a jaký jste tam sklidili ohlas?

Ano, hráli jsme tam Občana první jakosti (divadelní představení, které napsal manžel Kristýny Matěj Balcar, pozn. red.). V tom představení jde o otázku, má-li mít každý z nás volební právo. Jestli se o něj občan nemá nejprve nějak zasloužit? A na jevišti vznikne jakási komise o vyhodnocení jakosti občana. Je super pozorovat reakce diváků. A ve Vídni byli skvělí! Vždycky se nám tam hraje výborně, za což patří veliký dík Mirce Snášelové, která nás tam pravidelně zve. My to s Matějem a klukama pojali jako výlet a jeli tam už o dva dny dřív.

Tvůj manžel Matěj Balcar byl za hru Občan první jakosti nominován na Cenu divadelní kritiky za rok 2022. I když to nakonec dostala hra Fifty od Petra Zelenky, je to skvělý úspěch. Co chystá teď?

No, to je! Jsem na něj strašně pyšná. Vždycky když během představení vidím, jak na ten Matějův text reagují diváci, mě ti to tak hřeje u srdce. Pěkný. Matěj teď zkouší Na Jezerce svou novou hru Mnoho povyku pro lajk, která je o střetu mladé generace s tou starší a o sociálních sítích. Dědeček, bonviván, který má rád víno a ženy žije s vnukem, jenž celé dny kouká do mobilu a kamarádí se v podstatě pouze virtuálně. Já jsem tu hru četla a myslím si, že Matěj zase trefil hřebíček na hlavičku. Těším se na výsledek.

Jak to máte vy dva se sociálními sítěmi? Některé maminky například neukazují tváře dětí. Tobě to nevadí?

Já jsem kamarádka s Instagramem, jiné sociální sítě nemám. Myslím, že to stačí. Už tak mám pocit, že jsem na tom víc, než je zdrávo. Když Vojtík nechce, abych nějakou fotku sdílela, tak ji nesdílím. A když vyjde krásná fotka Kubíka, jak se směje na celej svět, je mi líto ji neukázat a místo toho úsměvu dát smějící se kočičku nebo smajlíka.

A ještě jedno téma, které rezonuje společností – kojení na veřejnosti. Ty s ním problém nemáš?

Nemám s tím problém. Je to absolutně přirozené. Přece nebudeme s miminkem celé dny doma, kdyby náhodou bylo potřeba ho nakojit dřív, než je psáno v příručkách (ne, že bychom se podle nějakých řídili).

V médiích se nedávno objevila tvoje fotka z legendární hospody U Zlatého tygra, jak kojíš Kubíka a před sebou máš pivo. Jak to celé bylo? A dopřeješ si občas pivo?

S tím Tygrem, abych citovala génia Cimrmana, „to bylo tak“. Já k Tygrovi vždycky chodívala každé úterý do společnosti na „malé parohy“ (do zadní místnosti pod „malé parohy“ chodíval i spisovatel Bohumil Hrabal, pozn. red.). Když jsem otěhotněla s Vojtíkem, návštěvy jsem rázně omezila. Nicméně oba kluci už U Tygra byli. Poprvé jim to vyšlo (neplánovaně), když byli oba na den přesně stejně staří. A jak Vojta, tak i Kuba už visí na zdi na „malých parozích“. Pivínko jsem si dala, to by byl skoro hřích si ho U Tygra nedat. Každopádně ke kojení jsem si nejprve objednala vodu. To bych si tam nikdy dřív nedovolila, naštěstí mě tam mají rádi a vodu mi přinesli. No, a teď jak o tom Tygrovi mluvím, už se tam zase začínám těšit.

Skoro šestiletý Vojta půjde letos do školy, jak se těší?

Asi těší. Snad nás vezmou, mám pocit, že při zápisu byl trochu nervózní. Jindy nezavře pusu, pořád povídá o Minecraftu, chce hrát celé dny deskovou hru Talisman a pak z něj sotva vypadne, že se jmenuje Vojta a prý má nejradši pexeso.

Vím, že je to brzy, ale už ví, čím by chtěl být? Táhne ho to k herectví? Nebo by třeba rád psal scénáře a režíroval jako táta?

Ale jo, říká o sobě, že je autor a že bude režisér. Prý natočí 42. díl Indiana Jonese, kterého bude hrát Matěj a já tam prý budu hrát lustr. Nevím, co tím myslel. Tak už se učím rozsvěcet a zhasínat.

A viděl tě někdy hrát? Nebo babičku Miluši Šplechtovou či dědečka Jana Hrušínského? Co na váš výkon říkal? Je kritický?

Byl s námi na premiéře filmu Pánský klub (který můžete vidět i na prima+), nicméně po úvodních titulcích usnul. Já to přičítám únavě. Nebo že by mě po tom mém výkonu právě proto obsadil do role lustru?

Jaké máte plány? Třeba cestovatelské. Chystáte se letos s miminkem na dovolenou, nebo až bude starší?

Určitě chystáme. Cestujeme hodně a rádi. Pokud nám okolnosti dovolují. V létě nás zase čeká naše milovaná Itálie a srdcovka Rovinj. Už se těšíme!

Sdílejte článek
Štítky rodina film divadlo představení manželé režisér herec sociální síť Pánský klub Kristýna Hrušínská Matěj Balcar Divadlo Na Jezerce

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.