Kuchařský souboj mezi Čechy a Chorvaty. Kdo lépe uvaří exotické speciality?

Prostřeno! XXV (96) - upoutávka

Soutěž amatérských kuchařů je tady s dalšími díly a také tentokrát se spoustou skvělých receptů a lidských příběhů. Navíc tento týden bude speciální v tom, že přiblíží všem divákům taje chorvatské kuchyně. Pokud tedy jezdíte rádi na dovolenou do tohoto přímořského státu, bude právě tento týden plný inspirace, kterou dozajista oceníte.

U prostřených stolů vyzkoušíme a ochutnáme recepty světové a kromě toho i zajímavý úkol týdne, kterým bude mazaná pomazánka s vůní Chorvatska. Jak se takové zadání podaří zakomponovat do menu soutěžícím, aniž by ostatní poznali, že se jedná o něco navíc? Všem kuchařům jde o jediné. Pohostit, neztratit kuchařskou čest a ideálně také vyhrát.

Soutěžící, mezi nimiž budou milovníci Chorvatska i opravdoví Chorvaté, budou v tomto týdnu bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může přinést deset tisíc. Ze stejné částky se pak bude moci těšit i jeden z diváků, pokud bude štěstěna na jeho straně. Sledujte vpodvečer od pondělí do pátku a hlasujte!

Pondělí: Důchodce Nikola (74) je Chorvat žijící v Česku.

Vystudoval v Německu střední školu – obor strojírenství. Bydlel v Německu do roku 1969. Do Německa se přestěhoval, když mu bylo 22 let, po vojně. Pracovně byl vyslaný do Ostravy, kde si našel ženu. Je rozvedený a má přítelkyni. V České republice žije čtyřicet let a má české občanství. Jeho syn žije s rodinou v Německu a dcera v Karlových Varech. Celý život pracoval a podnikal ve strojírenství. Nyní je v důchodu. Chorvatsko podle něj zůstává stále více konzervativní zemí s konzervativními křesťanskými hodnotami, kdy je rodina vždy na první místě a žijí v soudržnosti. Chorvaté ctí základní lidské hodnoty. Určité rozdíly způsobu života a postojů k němu můžeme vidět od Mezimuří až po Dalmácii. Sledujte už v pondělí, jak seznamovací večer dopadne a jestli si všichni hosté padnou do noty.

Úterý: Důchodkyni Irinku (70) z Chorvatska před lety vyhnala válka.

Vystudovala textilní školu s maturitou, obor chemik. Pracovala pět let jako chemik – práce s textilií, poté pět let v kožené galanterii v Chorvatsku. V České republice pracovala deset let v čistírně oděvů. Nyní je v důchodu. Žije s manželem, se kterým tvoří pár již 50 let. Má dvě děti a pět vnoučat. Ve volném čase ráda vyšívá, tvoří a zdobí – má ráda kreativní činnost. Navštěvuje výstavy obrazů, baví ji čtení a sledování filmů a dokumentů. Sama o sobě tvrdí, že je veselá, pohostinná a komunikativní. Ráda připravuje polévky, rizoto, lečo a sarmu (plněný zelný list masem). Má ráda vše – není v jídle vybíravá. Nejí houby, které nezná. Omezuje sladké, protože je diabetik a bere inzulin. Dezerty může ochutnat, ale nesní celé porce. Sledujte už v úterý, jak její večer dopadne, komu bude chutnat a kdo jako první začne taktizovat.

Středa: Someliér Milan (42) Chorvatsko doslova miluje – má rád přírodu i místní lidi.

Vystudoval střední hotelovou školu v Praze obor hotelnictví a turismus, také studoval na Prague Wine Academy. Pracuje jako someliér v chorvatské rybí restauraci v Modřanech. Je rozvedený a zatím bezdětný. O Chorvatsku má až encyklopedické znalosti. V neposlední řadě mu chutnají tamní speciality a víno. V Chorvatsku byl Milan minimálně dvacetkrát. Miluje výlety s bratrem na katamaránu, kdy společně obeplouvají ostrovy a různá města. Vždy se někde zastaví a ochutnávají místní kuchyni. Zároveň Milan čerpá inspiraci na nové recepty a vinné snoubení. Má moc rád mořské plody, kalamáry na grilu, chobotnice pod pekou, grilované ryby, jako je brancin nebo doráda. Jak se středečnímu hostiteli jeho večer povede? Dívejte se!

Čtvrtek: Podnikatelka Renáta (55) se do Chorvatska provdala velmi mladá.

Studovala dopravní průmyslovku – obor rekonstrukce tratí. Poté pracovala chvíli po škole v projekci na dráze. Ve dvaceti letech se přestěhovala do Chorvatska za manželem, kterého potkala během dovolené. V Chorvatsku pronajímá apartmány, s rodinou pěstuje olivy a dělá olivový olej. Má pole, kde pěstují zeleninu, mají loď a rybaří. Její rodinu živí turismus a pronájem apartmánů. Renáta je třináct let vdova, má dva syny – 32 let a 30 let – a dvě vnoučata. Žije se syny a jejich rodinami v jednom domě rozděleném na jednotlivé byty. Baví ji práce na zahrádce a pěstování oliv. Ráda rybaří a připravuje ryby. Zpívá v místním folklorním sboru… Jak se Renátě její večer povede? Dívejte se už ve čtvrtek.

Pátek: Spisovatelka Blanka (41) jezdila do Chorvatska jako malá k moři.

V osmnácti letech se zamilovala do rybářské vesnice na poloostrově Pelješac a potom do písní slavného zpěváka Olivera Dragojeviće, se kterým měla tu možnost se spřátelit. On jí dal tři úkoly – aby se naučila chorvatsky, našla si kluka Chorvata a dovedla ho na jeho příští koncert. To se vše do písmene splnilo. S tímto „klukem“ žije Blanka už skoro dvanáct let a vychovává tři děti. Blanka píše humoristické romány, které jsou inspirovány jejich životem v Dalmácii. V uplynulých letech vyšla trilogie o Jadranské snoubence.

Její manžel Tonći je původní profesí číšník, pak akordeonista a momentálně je kapitánem motorové jachty v Dubrovníku. Je to čtenář jejích rukopisů a inspirace pro jednu z ústředních postav jejích románů. Spojila je hudba a láska k moři, i když je milují každý jinak – Blanka se na moře dívá a manžel se potápí a jezdí na ryby. Společně vychovávají tři děti, které mají v domácím vzdělání, především proto, že opravdu hodě cestují a velmi často se stěhují – v rámci ČR i Chorvatska. Není to proto, že by to chtěli, ale život tak prý prostě plyne. Má to své nevýhody, ale zatím převažují výhody. Jak se jí bude dařit v pátek? Dívejte se!

Těšte se na páteční pokličky, nad kterými bude vše odhaleno! O soutěžících tohoto týdne se totiž hodně dozvíte!


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.