Sladký tip na letní víkend: Malinová šarlota
Sladký tip na letní víkend: Malinová šarlota
V kulinářském světě existují pokrmy, jejichž jméno zná skoro každý. Výjimkou nejsou ani dezerty, které svůj věhlas získaly nejen kvůli spojení se slavnými osobnostmi historie, ale i proto, že jsou opravdu dobré, na pohled lákavé, zkrátka dokonalé. A taková je i šarlota nebo chcete-li Charlotte.
Tenhle dezert prý získal pojmenování po manželce zlověstného anglického krále Jiřího III. Tradičně se připravuje ve vyšší kulaté formě s rovnými stěnami. Někdy se Charlotta i peče a podává až po vychladnutí. Místo cukrářských piškotů se pak použijí nakrájené plátky toastového chleba a náplň tvoří třeba rozvařená a ochucená jablka.
My pro vás na léto máme samozřejmě nepečenou, lehčí a osvěžující verzi plnou ovoce, jemné tvarohovo-jogurtové náplně a s troškou dobrého alkoholu.
Malinová šarlota
Co budete potřebovat:
• 50 g práškové želatiny
• 500 g malin
• 400 g měkkého tvarohu
• 150 g krupicového cukru
• 1 sáček vanilinového cukru
• 2 dl bílého jogurtu
• 0,4 dl brandy
• 3 bílky
• 20 oválných cukrářských piškotů
• červenou stuhu na ozdobení
1. Želatinu namočte do 1 dl vlažné vody, promíchejte a nechte 15 minut bobtnat.
2. Mezitím opláchněte maliny, nechte je odkapat, čtvrtinu odložte stranou a zbytek malin rozmixujte.
3. Tvaroh rozšlehejte s polovinou krupicového a vanilinového cukru, vmíchejte jogurt, rozmixované maliny a brandy. Nabobtnalou želatinu opatrně zahřejte v mikrovlnné troubě nebo v teplé vodní lázni, až se rozpustí, a také ji vmíchejte do tvarohové hmoty. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků a zbylého krupicového a vanilinového cukru.
4. Hmotu naplňte do kulaté vyšší formy a nechte v chladu ztuhnout (asi 4 hodiny). Pak dno formy krátce ponořte do horké vody a šarlotu opatrně vyklopte na mísu. Kolem dokola ji obložte cukrářskými piškoty, ovažte širokou červenou stuhou a vršek ozdobte zbylými malinami, případně i smetanou ke šlehání ušlehanou se ztužovačem šlehačky.