Celebrity

18. května 2024 13:08

redakce Prima Ženy

Majetek Vlastimila Harapese: Zanechal po sobě dům, chatu i sbírku starožitností za miliony

Zemřel Vlastimil Harapes

Tanečník a herec Vlastimil Harapes (†77) zemřel 15. května, kdy podlehl rakovině. Pozůstalým po sobě zanechal bohaté dědictví. Kromě poloviny domu také krásnou chalupu a sbírku starožitností.

Jak uvedl deník Blesk, majetek zesnulého Vlastimila Harapese má vysokou hodnotu, jen dům na lukrativní pražské adrese by se dal vyčíslit na desítky milionů. Umělec vlastnil dům na Malé Straně napůl s básníkem a dramatikem Josefem Topolem (†80). Žili v něm společně i s Topolovou rodinou přes 40 let.

Přátelé mu dávali starodávné žehličky

V roce 1975 Harapes koupil chalupu, kterou postupně opravil. Sbíral také některé starožitnosti, například se mohl pyšnit sbírkou starodávných žehliček, která patřila k největším v republice. Část z celkového počtu přes sto kusů žehliček měl v domě, některé i na své chalupě. Žehličky dokonce dostával darem od svých přátel. Vlastimil Harapes dle Blesku během svého života uvažoval o vytvoření stálé expozice na zámku Křinec u Nymburka.

„Pravda je taková, že nedokážu nic vyhodit. Věci se pak hromadí,“ přiznával s úsměvem. „Mám rád lety prověřené předměty, ale vůbec se nebráním moderně, když mě zaujme,“ říkal.

Tanečník se kromě baletu věnoval v 70. a 80. letech filmu, kde slavil velké úspěchy. Kromě dramatických rolí si ho diváci nejvíce pamatují samozřejmě z komedií Marie Poledňákové Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Jak dostat tatínka do polepšovny. Vlastimil Harapes má za sebou kariéru tanečníka, choreografa, pedagoga, ale i šéfa Národního baletu...

Podívejte se také na: Jeden z posledních snímků Vlastimila Harapese. Lidé nedlouho před smrtí o něj měli strach

Osudným se mu stal nádor na plicích. O jeho skonu informoval deník Blesk i tiskový mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. „Dnes v poledne nás opustil po kruté a intenzivní nemoci v jedné z pražských nemocnic emeritní sólista baletu Národního divadla Vlastimil Harapes,“​ uvedl Tomáš Staněk na Facebooku.

Vzpomínka na Vlastimila Harapese. Podívejte se na 7 pádů s Písničkou z roku 2022:

Sdílejte článek
Štítky úmrtí nemovitost majetek Vlastimil Harapes starožitnost Josef Topol

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 9. 2024

Berani, v poslední době si možná děláte starosti s penězi. Dnes by někdo z rodiny mohl udělat výdaj, který považujete za zbytečný a nezodpovědný. Než se rozzlobíte, vězte, že vše nemusí být tak, jak se zdá. Pokud se na situaci podíváte objektivně, možná zjistíte, že nejste v zoufalé finanční situaci a že výdaj z rodinné pokladny tolik neubral.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.