Celebrity

16. března 2022 17:54

Žaneta Dernerová

Manželka Petra Fialy: Sblížila nás revoluce. Jejich první rande bylo pochmurné

Není to tak dávno, co se stala „druhou dámou“ České republiky a na pomyslném postu vystřídala Moniku Babišovou. Na rozdíl od své předchůdkyně se Jana Fialová na veřejnosti moc neobjevuje. Aktivně se neúčastnila ani manželovy kampaně. A nezatahovali do ní ani své děti. Se svým mužem se seznámila na listopadových demonstracích roku 1989 a první rande proběhlo na velmi netradičním místě. Čeho si na manželovi cení?

Manželka současného premiéra Petra Fialy, který navštívil válkou zmítanou Ukrajinu a jejího prezidenta Volodymyra Zelenského, nemá v pracovním životě s politikou moc společného. Jana Fialová je bioložka a proděkanka pro záležitosti studentů Lékařské fakulty na Masarykově univerzitě v Brně. Má doktorský titul z oboru hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie, napsala několik odborných publikací. Přesto není práce a věda její jedinou životní náplní.

Jana Fialová pochází z vinařské rodiny, logicky tak miluje kvalitní dobré víno. „Na střední škole, kterou jsem studovala, jsme měli jako jeden z předmětů i vinařství. Máme i spoustu přátel po vesnicích jižních Moravy, k vínu máme blízko,“ přiblížila pro deník Blesk. Žádnou vinici ale jejich rodina nevlastní.

Pravidelné dovolené v Chorvatsku

Volný čas nejraději tráví na chalupě na Vysočině, celá rodina pak jezdí každoročně na dovolenou do Chorvatska – pokaždé na stejné místo. „My jsme opravdu konzervativní,“ přiznává sama Fialová s tím, že prvních deset společných let se s Petrem nikam do zahraniční nevydali. „Já se starala o malé děti a manžel pracoval tak, že si nebral dovolenou. Až po deseti letech, co byly děti dobře schopné přesunu, jsme začali jezdit do Chorvatska na to stejné místo,“ uvedla v rozhovoru pro Blesk.cz.

Se současným premiérem naší země má tři děti – dva syny a dceru. Ta se vydala ve šlépějích své matky. „Studuje v současné době lékařskou fakultu. Kluci následují otce, oba jsou na filozofické fakultě,“ sdělila pro Blesk a dodala, že všichni ale politickou scénu bedlivě sledují.

Premiér Petr Fiala o schůzce s prezidentem Zelenským:

Petra Fialu poznala díky listopadovým protestům

S Petrem Fialou jsou manželé již třicet let. Seznámili se během listopadových demonstrací v roce 1989. Jí bylo tehdy sedmnáct let, Petrovi dvacet pět. „Přijel v říjnu 1989 z vojny zpět do Brna a společní známí nás seznámili. Začátkem listopadu jsme se viděli poprvé. Už jsem o něm věděla, ale byl to ten první pohled, který rozhodl,“ popsala v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Sama přiznává, že je sblížily právě ony protesty a boje za svobodu. „Chodili jsme na ně v přátelské skupině, ale Petr mě pak doprovázel večer domů. Tak vznikl náš vztah. Další víkend už jsme jeli spolu na demonstraci na Letnou do Prahy a zároveň na mši ke svatořečení Anežky České. To byl obrovský zážitek,“ připomínala si začátky jejich velké lásky Jana.

Jejich první oficiální rande bylo vskutku netradiční. Strávili ho totiž na hřbitově. „Petr si na mě vzal telefonní číslo a pozval mě na rande na procházku. Při té příležitosti mě požádal, zda bych s ním nezašla na hřbitov, protože na Dušičky neměl čas,“ zavzpomínala Fialová v rozhovoru pro Blesk.

Ačkoliv je za ta dlouhá léta po boku svého manžela zvyklá na jeho časovou vytíženost, cení si na něm jeho dochvilnosti. I když je to v jeho pozici dost překvapivé, je mu vlastní velká pečlivost. „Když mi řekne, že přijede v půl sedmé, tak si můžu být jistá, že téměř na sekundu to tak je,“ prozradila pro Blesk.

Do politických kampaní děti nezatahují

Oproti rodině bývalého premiéra Andreje Babiše, který často veřejně prezentoval svou manželku Moniku nebo dceru Vivien, se do předvolební kampaně svého muže se nijak zvlášť nezapojovala. „Myslím si, že využívat soukromí a využívat třeba děti k politické kampani je až nepatřičné. Neříkám, že rodina nemá být vidět. Pokud daný politik má rodinu a je to součást jeho života, tak proč ne, ale myslím, že nějaké cílené využívání pro úspěch kampaně tam nemá být. I z toho důvodu se držím zpátky,“ vysvětlila svůj postoj k Fialová.

Sdílejte článek
Štítky rodina demonstrace revoluce první rande Ukrajina manželé Petr Fiala Masarykova univerzita Jana Fialová Monika Babišová Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj randění

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.