Hostitel Martin byl rok a půl v kómatu a podruhé se narodil. Co se mu stalo?

Prostřeno! XXVI (53) - Martinova nemoc

Invalidní důchodce Martin se do soutěže amatérských kuchařů přihlásil, aby sobě a svým blízkým ukázal, že na to má. Pro středečního hostitele je natáčení výzvou, protože mu do života před lety zasáhla vážná neurologická nemoc a s následky se potýká dodnes. Jak svůj večer zvládne?

Ve středu soupeře pozve na večeři třiatřicetiletý Martin z Ústeckého kraje. Ten žije s manželkou a synem, chová rybičky a jeho snem bylo stát se profesionálním hasičem. Tyto plány mu bohužel překazila ve čtrnácti letech vážná nemoc. V jejím průběhu skončil dlouhodobě v kómatu, po probuzení se učil znovu chodit, mluvit, číst i psát. Do běžného života se vrátil, když mu bylo 25 let a v podstatě se podruhé narodil. Martin každý den vaří a kuchyně je jeho královstvím. Rodině vymýšlí jídelníček na celý měsíc. Pro své soupeře připraví menu se záhadnými názvy. Podávat se bude Matýskovo pokušení, sekyrková polévka, pomalu pečené maso se zelím a houskovým knedlíkem a tvarohový polibek.

Při čtení menu hosté budou hádat, co se asi pod jednotlivými názvy skrývá. „Nevím, asi posekanej Matýsek,“ směje se Valentina. Předkrm bude pojmenovaný podle hostitele a jde v podstatě o plněnou slanou palačinku. Martin je systematický kuchař a jede podle připraveného plánu. Po nemoci má totiž problémy s pamětí. Možná i proto si píše jídelníček na celý měsíc. Denně totiž vaří, hlavně z finančních důvodů. „Udělá to úsporu čtyři tisíce za měsíc,“ spočítal si Martin. Když o svém plánování řekne hostům, jsou překvapení a chtějí jídelníček vidět. Podle nich je takové plánování velmi těžké. Valentina si myslí, že to je práce na celý den.

Znáte sekyrkovou polévku? Podívejte se, jak vypadá v Martinově podání:

Jana leze soupeřce pořádně na nervy

Soutěžící se zeptají Martina, proč nepije alkohol, on se rozpovídá o svém zdravotním stavu. Ve čtrnácti mu lékaři zavedli hadičku, která odvádí přebytečný mozkomíšní mok z mozku do břišní dutiny. Poté se hadička ucpala a on skončil na rok a půl v kómatu. Po probuzení si poležel v nemocnici, pohyboval se na vozíku a později o holích. Léčba to byla náročná a zdlouhavá. Františka bude zajímat, co hostitel říkal pokroku, který se udál po dobu jeho léčby. „Než jsem usnul, tak byly tlačítkové telefony, když jsem se probral, tak už byly velké tablety, dotykové telefony a GPSky, takže to byl velký skok,“ popíše Martin.

Vztahy mezi soutěžícími se v Prostřeno! třetí den malinko vyostří. Valentina bude mít problém s Janou, která nadšeně chválí každé jídlo. Zdá se jí falešná. Františkovi je zase Jana nejsympatičtější. Podle ostatních bude taktikem Martin. Jana, která neustále chválí, bude nadšená ze sekyrkové polévky, jež bude kombinací kuřecí polévky a bramboračky. „Mě to neskonale oslovilo, já to asi zkusím,“ říká Jana. Valentině už soupeřka viditelně poleze na nervy. „Jí chutnala včera i ta špinavá polívka z hadru z nádobí,“ připomene Valentina svoji včerejší teorii o tom, že Františkova česnečka chutnala jako vymáchaný hadr.

Martin si dá se svým večerem práci a vymyslí jako zábavu tři hry – lovení barevné těstoviny v nádobě poslepu, foukání brčkem do kuličky podél lepicí pásky a pinkání balónků do koše. Tomášovi se budou zdát hry dětinské, Valentině zase příliš obtížné. Vpodvečer uvidíte, nakolik soutěžící ocenili Martinovo menu. Ovlivní je při bodování jeho smutný osud? Všimne si někdo, že hostitel zapomene na úkol týdne?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.