František chce ohromit luxusním menu s humrem. Výsledek hosty vyděsí

Prostřeno! XXVI (52) - Valentina kritizuje polévku

Podle úterního hostitele Františka by se v kulinářské soutěži měla vařit vznešenější jídla. Proto zvolí exkluzivní menu za 9 000 Kč. Podávat se budou humři a ostatní budou Františka podezřívat z taktiky. Chce drahými surovinami oslnit a získat maximum bodů?

V soutěži amatérských kuchařů z Ústeckého kraje se v úterý postaví k plotně František. Téměř třiatřicetiletý programátor CNC strojů žije s přítelkyní a čtyřměsíčním synem, rád sportuje a podle něj by se měla v Prostřeno! připravovat luxusnější jídla. V jeho menu figuruje quesadilla, mixovaná polévkahumrgratinovanými bramborami a čokoládovo-šlehačkové překvapení. Při čtení menu soupeři nevěří vlastním očím. Málokdo bude Františkovým menu nadšen. Nikdo netuší, že za humry utratil 7 000 Kč a další 2 000 za ostatní suroviny. Když mají hosté odhadnout, kolik menu stojí, uříznou si parádní ostudu. Netipují více než dva a půl tisíce. Humra totiž vůbec neznají a nikdy ho nejedli.

Při čtení menu většina hostů netuší, co to je quesadilla [čti kesadíja], natož aby uměli název zapečené plněné placky vyslovit. „Jako předkrm zvolil guaista, netuším ani, jak se to čte,“ prohlásí Martin. Valentina alespoň ví, že „kvasadila“ je pokrm z Mexika.

Po příchodu hostů je František pošle rovnou šmejdit, nenabídne jim vodu ani přípitek. „Nevím, jestli kdybychom Frantovi neřekli, že máme žízeň, jestli by si vzpomněl,“ popisuje Jana. Hostitel chybu napraví, podávaný nápoj však nevzbudí moc důvěry. „Podával nám nějaké vylouhované bezinkové květy, které natrhal někde u baráku, takže jsem z toho neměl dobrý pocit,“ hodnotí Martin.

Dalším chodem bude záhadná mixovaná polévka, ze které se vyloupne krémová česnečka. František prý na ni použil vývar z hovězího pupku, což se bude zdát Valentině jako nesmysl. „Tam nebyl cítit ani vývar, ani zelenina, ani česnek, jenom vypláchlý hadr na nádobí,“ bude si stát za svým svérázná kuchařka. Přesnější vysvětlení uslyšíte vpodvečer.

Podívejte se, jak František ukazuje hostům porcování humra:

Humr měl ohromit, místo toho všechny šokoval

Zlatým hřebem večera má být humr. Podle Františka nemůže být nic kvalitnějšího. Tuto lahůdku by si ale hosté raději odpustili. Nikdy humra nejedli a nehodlají s tím začít ani teď. Obzvlášť když zjistí, v jakých podmínkách František tyto mořské korýše skladoval. Měl totiž v úmyslu je uchovat živé ve vaně a uvařit je až těsně před podáváním. Pár centimetrů vody, které jim dopřál, však nestačilo, přestali se hýbat, tak jim František raději ukrátil trápení a uvařil je.

„Oni mu prý malinko lekali,“ prohlásí Jana. Hostům František obřadně ukáže, jak uvařené humry porcuje pomocí tupé strany filetovacího nože. Když soutěžící zjistí, že František očividně neví, co dělá, raději z kuchyně odejdou. Martin ještě zmoženému hostiteli doporučí, ať se do tvrdých klepítek pustí paličkou na maso. „Tak jsem si říkala, bude to vůbec k jídlu? Tyhle věci rychle chytají bakterie,“ hodnotí vědoucně Valentina.

Hostitel nakonec maso z krunýřů úspěšně vydoluje, položí na pekáč s gratinovanými bramborami a dá ohřát do trouby. Přes veškerou snahu ale jídlo dopadne katastrofálně. Brambory se budou zdát hostům nedodělané a tvrdé, humr naopak syrový. Jak je to možné? František bude zklamaný a udivený, proč hosté nevypucovali talíře.

„Myslím, že to byla jeho taktika, že když vytáhne humra, dostane sto bodů,“ pojme podezření Valentina. Zábava v podobě vdechování helia z balonků bude mít naštěstí celkem úspěch. Jako dezert bude František podávat obrovské misky plné šlehačky, mascarpone a sušenek. Spraví to soutěžícím náladu? Odpustí Františkovi humří fiasko?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.