Celebrity

25. března 2024 13:20

Eliška Reiglová

Martina Navrátilová zuří kvůli výhře transgender šipkařky. Má mužské tělo, říká rázně

Šipkařka Noa-Lynn van Leuven (27) si připsala vítězství v ženské sérii PDC (Professional Darts Corporation, šipkařská organizace), radost z výhry ovšem moc dlouho neměla. Fakt, že bývala mužem, přiměl po její výhře dvě spoluhráčky k odstoupení a rozzuřil také českou tenisovou hvězdu Martinu Navrátilovou (67), podle níž bývalí muži nemají v ženských sportovních soutěžích, a to ani v šipkách, co pohledávat.

Noa-Lynn van Leuven začala o změně pohlaví uvažovat v šestnácti letech, už tou dobou se šipkám věnovala. Když procházela tranzicí, sportu zanechala, ale vrátila se k němu. Tentokrát už nicméně na profesionální úrovni soutěží se ženami, tedy s pohlavím, ke kterému se sama hlásí. Její výhra v ženské sérii PDC ovšem leckoho pobouřila.

Noa-Lynn ve čtvrtfinále porazila světovou jedničku Beau Greaves a v semifinále přehrála Fallon Sherrock se skóre 5:3. Ve finále se utkala s Katie Sheldon z Irska, zvítězila 5:2 a získala finanční odměnu ve výši 2 tisíc liber, v přepočtu tedy něco přes 59 tisíc korun. To rozčílilo i českou tenisovou hvězdu Martinu Navrátilovou.

Rázné reakce

„Žádná mužská těla v ženských sportech, prosím - ani v šipkách,“ řekla někdejší tenistka, jak ji cituje deník Daily Mail. Následně se vyjádřila také na sociální síti X (dříve známé jako Twitter). „Ženy si nakonec vždy vytáhnou krátkou sirku. A je to na nic,“ napsala Navrátilová.

Nizozemský tým, v němž van Leuven působí, po její výhře opustily dvě šipkařky. Aileen de Graaf a Anca Zijlstra oznámily svůj odchod krátce po sobě. „Ve chvíli, kdy se stydíte nastoupit za nizozemský tým, protože v ženském týmu hraje biologický muž, je čas jít,“ uvedla Zijlstra s tím, že se snažila působení své bývalé spoluhráčky přijmout, ale došla k závěru, že ho schválit nemůže.

Martina Navrátilová loni v červnu oznámila, že již podruhé zvítězila nad zákeřnou rakovinou:

Sdílejte článek
Štítky transgender šipky Martina Navrátilová transgender sportovkyně Noa-Lynn van Leuven Katie Sheldon Aileen de Graaf Anca Zijlstra

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.