Milovaná a nenáviděná Greta Thunberg. Svým zápalem přispěla i k dopadení zločince

Přestože švédská klimatická aktivistka Greta Thunberg letos slaví teprve 20. narozeniny, stihla toho dokázat a prožít opravdu hodně. Přednedávnem její neústupnost dokonce pomohla dopadnout zločince. Za co všechno se snaží bojovat?

Greta Thunberg se narodila v roce 2003 do slavné rodiny. Její maminkou je operní pěvkyně Malena Ernman a tatínek je herec Svante Thunberg, který dostal křesní jméno podle svého slavného předka, nositele Nobelovy ceny za chemii Svante Arrheniusovi. Ten v roce 1896 jako první vypočítal skleníkový efekt oxidu uhličitého. Dá se tedy říct, že má zájem o klimatické jevy v genech.

Jaký názor má Greta Thunberg na jadernou energii?

O tom, že existuje něco jako klimatické změny, se poprvé doslechla ve svých osmi letech. V pořadu TEDx v roce 2018 prohlásila, že když se k ní tato informace dostala, nedokázala pochopit, že danou problematiku nikdo neřeší. Celá věc ji osobně zasáhla natolik, že kvůli tomu v 11 letech dokonce přestala mluvit a vykazovala příznaky deprese.

Později jí byl diagnostikován Aspergerův syndrom, což je porucha autistického spektra. Lidé, kteří jím trpí, častokrát dosahují nadprůměrné inteligence a je u nich standardní, že projevují velký zájem o specifické oblasti. V případě Grety jde právě o klimatické změny. „Vidím svět trochu jinak, z jiné perspektivy. Mám speciální zájem. Je velmi časté, že lidé autistického spektra ho mají,“ citoval Gretu v minulosti deník The Guardian. Pro mladou aktivistu je boj za klima životní poslání a něco, za co chce bojovat. „Cítím, že umírám zevnitř, pokud neprotestuji,“ prohlásila Thunberg.

Nikdo není příliš malý na to, aby něco změnil

Když chodila do deváté třídy základní školy, rozjela takzvané školní stávky pro klima. Během toho nechodila na výuku a seděla před švédským parlamentem. Po volbách pokračovala v protestu každý pátek a inspirovala tím studenty po celém světě. V rámci hnutí, které Greta Thunberg iniciovala, proběhla 15. března 2019 celosvětová školní stávka za záchranu klimatu, jíž se zúčastnilo více než 1,4 milionu studentů po celém světě. Její vliv na řadu mladých lidí je nepopiratelný. Inspirovala své vrstevníky k aktivitám za ochranu klimatu, což je často nazýváno jako „efekt Grety Thunberg“.

V květnu 2019 vyšla její sbírka projevů pod názvem Nikdo není příliš malý na to, aby něco změnil, kterou vydalo anglické nakladatelství Penguin Books. Greta Thunbergová je jasným důkazem, že i dítě může mít hlas a sílu změnit svět. Nebo se o to alespoň pokusit. Kvůli snížení uhlíkové stopy přiměla svou rodinu přejít na veganskou stravu a přestat využívat leteckou dopravu. Její kroky a snažení ji dovedly až na klimatický summit OSN, na němž tehdy šestnáctiletá Švédka promluvila ke světovým lídrům.

„Jak se opovažujete? Svými prázdnými slovy jste mě připravili o dětství a sny, přesto jsem jedna z těch šťastnějších. Lidé trpí a umírají, celé ekosystémy kolabují. Jsme na začátku masového vymírání a jediné, o čem dokážete mluvit, jsou peníze a pohádky o věčném ekonomickém růstu,“ zněla její slova v emotivním projevu. Za svou práci získala řadu ocenění, napsala dokonce vlastní knihu, na které spolupracovala se stovkou vědců z nejrůznějších oborů. Veškeré peníze, jež za svou práci obdrží, věnuje na charitu nebo podporu dalších organizací bojující za klima.

Greta pomohla k dopadení hledaného influencera

Greta nezahálí ani na sociálních sítích. Její nedávný příspěvek na Twitteru se dokonce stal jedním z nejlajkovanějších vůbec. Influencer a bývalý kickboxer Andrew Tate, který je známý svými mizogynními výroky, si ve svém postu rýpnul právě do Grety. Později mu kvůli tomu zůstala jen hořká pachuť v puse. Na svém profilu se chvástal tím, že má 33 aut a po Gretě požaduje e-mail, na který jí pošle emise.

Reakce mladé aktivistky na sebe nenechala dlouho čekat a svou odpovědí naprosto zaválela. „Ano, prosím, pouč mě. Napiš mi na smalldickenergy@getalife.com (energiemaléhopenisu@udělejněcosesvýmživotem.com, pozn. red.),“ napsala na sociální síti. Britsko-americký influencer pak natočil video kritické právě vůči Gretě, díky němuž ho dokázala lokalizovat a dopadnout policie v Rumunsku. Tate je obviněný ze znásilnění a obchodu s bílým masem.

Ačkoliv se najde spousta lidí, kteří Gretu za její aktivity kritizují a jsou přesvědčeni, že se jedná pouze o loutku, za níž stojí někdo další, nemohou popřít to, že její slova mají hloubku a váhu. Kdyby to tak nebylo, proč nepřinesou nějaká fakta hovořící proti tomu, co mladá aktivistka tvrdí? Ať tak, či tak, zdá se, že o této dívce ještě hodně uslyšíme...


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.