Celebrity

7. května 2022 06:30

Tomáš Durčák

Školačka Greta i kanibal Hopkins: 5 slavných, kteří se prosadili i s autismem

Herec Anthony Hopkins (84), ekologická aktivistka Greta Thunberg (19) či nejbohatší muž světa Elon Musk (50) mohou o sobě sdělit, že si plní své sny a ve svých oborech se stali legendami. Při své profesní cestě dokázali dojít na vrchol, i když celý život bojují s autismem.

Dne 2. dubna proběhl Světový den porozumění autismu, který se připomíná od roku 2007. Jeho cílem je rozšířit nejen povědomí o tom, co je to porucha autistického spektra nebo že má celou řadu různých forem, ale také ukázat, že osob, které autismem trpí, není ani zdaleka tak málo, jak by se mohlo zdát. Osob s diagnózou autismu celosvětově přibývá. Dle odhadů založených na základě počtu obyvatel a výskytu autismu v zahraničí by v České republice mohlo žít přibližně 200 000 osob s nějakou formou poruchy autistického spektra, přesné statistiky ale nejsou k dispozici.

Globálně se odhaduje, že se autismus týká zhruba 2,7 % celkové lidské populace, což rozhodně není málo. Jen mezi českými osobnostmi už dnes ostatně máme například celou řadu maminek, které vychovávají potomky s autismem. A nějakou formu autismu má i řada známých osobností, o kterých to možná vůbec netušíte.

Anthony Hopkins

Legendární herec Anthony Hopkins (84) světu sdělil svou diagnózu až teprve v roce 2017, kdy už za sebou měl dekády veleúspěšné herecké kariéry a v kapse hned dva Oscary. „Nijak se mě to nedotklo. Ve skutečnosti je to velký dar,“ řekl Hopkins pro CBC v roce 2020 na dotaz, jestli jej diagnóza takto pozdě v životě nějak ovlivnila jakožto herce. „Jako školák jsem býval trochu pomalejší, ale doháněl jsem to snahou a pílí a vyplatilo se, stal se ze mě úspěšný herec. Vděčím za to své posedlosti detaily,“ uvedl herec, kterého mimo jiné proslavila role lidojeda Hannibala Lectra. Loni Hopkins získal již třetího Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli snímku Otec.

O své dceři promluvila také Mahulena Bočanová:

Elon Musk

Dalším zástupcem, na kterého může být komunita osob s poruchou autistického spektra právem hrdá, je podnikatel a aktuálně nejbohatší muž světa Elon Musk (50). Svou diagnózu veřejně prozradil teprve loni v květnu při svém vystoupení v pořadu Saturday Night Live (SNL). „Ve skutečnosti jde dnes večer o historický okamžik, jelikož jsem první osobou s Aspergerovým syndromem, která uvádí SNL – nebo minimálně první, která to přiznala,“ řekl tehdy Musk.

„Někdy když něco řeknu, musím dodat „myslím to vážně“, aby lidé pochopili, že si nedělám srandu. Je tomu tak proto, že při mluvení příliš neměním tón a zním pořád stejně. Vím, že někdy říkám nebo píšu podivné věci, ale takhle prostě můj mozek funguje. Všem, které jsem kdy urazil, bych chtěl říct, že jsem znovuobjevil elektromobily a chystám se posílat lidi na Mars v raketách. To jste si opravdu mysleli, že budu pohodový, normální týpek?“ zavtipkoval Musk ve svém úvodním monologu.

Susan Boyle

Britská zpěvačka, která v roce 2009 šokovala svět svým famózním pěveckým vystoupením v show Britains Got Talent, se své diagnózy Aspergerova syndromu dočkala až o 3 roky později ve svých 51 letech. Celý svůj život věřila, že utrpěla při porodních komplikacích své matky lehké poškození mozku. A až po více než 50 letech se však Susan Boyle (61), jedna z tehdy nejpopulárnějších britských umělkyň, dozvěděla, že lékaři tehdy udělali v její diagnóze chybu a ve skutečnosti trpí Aspergerovým syndromem. Narodila se na začátku 60. let, kdy jí tehdejší medicína jednoduše nedokázala tuto diagnózu určit. „Myslím si, že se ke mně lidé budou chovat lépe, protože budou lépe chápat, kdo jsem a proč dělat věci, které dělám,“ řekla Boyle v roce 2013 pro The Guardian.

Greta Thunberg

Ekologická aktivistka Greta Thunberg (19) měla v roce 2019 na sebe upnuté oči celého světa. Tehdy vystoupila se svým pravděpodobně nejznámějším projevem v OSN. Není žádným tajemstvím, že své posluchače a diváky ihned rozdělila na věrné podporovatele a ostré kritiky. Jedni ji pro její nebojácnost a urputnost v boji s globální klimatickou změnou vynášeli do nebe, zatímco pro druhé byla loutkou svých rodičů, politiků či lobbistů, která byla zneužívána k propagaci „zelené politiky“.

Ať už je váš názor jakýkoli, nelze popřít, že Gretu zná celý svět. A od září 2019 (byť nad tím řada pozorovatelů vzhledem k jejímu chování spekulovalo již dříve) je také známo, že trpí Aspergerovým syndromem, což přiznala na svém Instagramu. „Nehovořím o své diagnóze příliš na veřejnosti. Ne proto, že bych se za ni chtěla schovávat, ale protože vím, že řada nevzdělaných lidí ji stále vnímá jako nemoc nebo něco negativního,“ napsala tehdy Greta na své sociální sítě.

Bill Gates

Další veleúspěšný miliardář, který se stejně jako Musk jeden čas pyšnil titulem nejbohatšího muže světa. Byť v případě Billa Gatese (66) žádná oficiální diagnóza jakékoli formy autismu chybí, dohady o ní jsou letité a neustále se vracejí. Už v roce 2005 se o Gatesovi ve svém článku pro NBC News zmínil doktor Arthur Caplan.

„Gates podle řady zpráv vykazuje řadu osobnostních rysů typických pro poruchu známou jako Aspergerův syndrom,“ napsal Caplan. „A byť rozhodně nemohu s jistotou říct, zda Gates má Asperger, jeho nemotornost v sociálním prostředí je přinejmenším stejně legendární jako jeho genialita, takže to nelze ani vyloučit.“ Gates je známý tím, že když mluví, je jeho řeč často přerušovaná a monotónní (podobě jako u Muska), přičemž se zpravidla vyhýbá očnímu kontaktu, když s někým hovoří. To vše patří k běžným charakteristikám chování osob s nějakou mírou poruchy autistického spektra.

Autismus v historii

O výskytu poruch autistického spektra u historických osobností lze dnes jen polemizovat, jelikož v době, kdy tito lidé žili, tehdejší medicína nedokázala autismus nijak diagnostikovat. Přesto dnes historici na základě dostupných informací o charakteru či chování některých velikánů odhadují, že autismem velmi pravděpodobně trpěla nejedna slavná historická osobnost. K nejznámějším patří například francouzský císař a vojevůdce Napoleon Bonaparte, autor teorie relativity Albert Einstein, dánský spisovatel a autor řady známých pohádek Hans Christian Andersen, za zázračné dítě považovaný hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozart nebo jeden z nejslavnějších fyziků lidské historie Isaac Newton.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.