Bočanová, Kornová a další. Jak zvládly slavné ženy výchovu dítěte s autismem?

Starat se o dítě s autismem rozhodně vyžaduje speciální přístup a také hodně trpělivosti. Své o tom vědí také herečky Mahulena Bočanová, Kateřina Kornová, Simona Postlerová a zkušenost s postiženým synem měla také zesnulá Táňa Fischerová. Jaká je výchova dítěte s poruchou autistického spektra? Přečtěte si pocity a zkušenosti čtyř slavných žen.

Autismus je vývojová porucha, která ovlivňuje sociální interakce a komunikaci. Děti trpící autismem se chovají a myslí jinak než jejich vrstevníci. Mají potíže s komunikací a nedokážou reagovat na běžné situace v životě. Podle webu Nautis autismem trpí 1,5–2 % dětí ve vyspělých zemích. V České republice se tak každý rok narodí zhruba 1 500–2 000 takových dětí. 2. dubna si připomínáme Světový den porozumění autismu. Pojďme si připomenout, které slavné ženy pečovaly o autistické děti.

Mahulena Bočanová

Herečka Mahulena Bočanová (55) vychovává dceru Marinku (20), kterou má s podnikatelem a producentem Viktorem Mrázem. Vzali se v roce 2001, ale po osmi letech se jejich manželství rozpadlo. Po rozvodu s ním však většinu péče o nemocnou dceru zastává sama. Marinka trpí lehkou formou autismu, navíc se u ní před třemi lety objevila epilepsie. „Nevěděla jsem, co to je, a když padla do bezvědomí, které trvalo nekonečně dlouho, myslela jsem, že jsem ji ztratila. Když se mi pak vrátila, začal nám nový život. Lepší život. S obrovským nadhledem a vnitřní svobodou. Radujeme se z každého dne. Nic není podstatný, jen to, že se vaše dítě směje a má červené tváře a teplo v rukou. Vše ostatní jsou malicherné starosti,“ popsala herečka v rozhovoru pro Kafe.cz s tím, že ji tato zkušenost velice posílila.

Během covidu práci odsunula na druhou kolej a se svou dcerou trávila ještě více času. Více společného času prý Marince velice prospělo a začala dělat neuvěřitelné pokroky. „Práci jsem hodně omezila. Stejně pracuji dál, ale je to třeba tak pět až deset dní v měsíci, protože během toho covidu jsme s dcerou zlenivěly, ale hlavně jsme zjistily, že nám nejvíce vyhovuje, když jsme spolu jen my dvě doma. Žádné změny prostředí, žádné handrkování o hlídání. Nejlepší je pro nás být nonstop spolu,“ sdělila Mahulena minulý rok v rozhovoru pro Expres. Podle herečky nastaly pokroky v jejím vnímání a celkovém rozvoji.

O své dceři promluvila Mahulena, když slavila 55 let. Stále prý spolu spí v posteli

„Marinka je atypický autista, velice láskyplná. Je to už dospělá slečna, ale chová se jako roztomilé dítě v první třídě. Lidi kolem sebe naplňuje a každému, kdo jejím životem prošel, se po ní strašně stýská. Dokonce někdy víc než po mně. (smích) Mají ji extrémně rádi. Ona je opravdu čistý andílek,“ prozradila na svou dceru pyšně Bočanová.

Herečka pak k životu a těžkostem v něm přistupuje s nadhledem a patřičným odhodláním. „Pánbůh nadělí každému, co unese. Ví moc dobře, co dělá. A to, že vás životní těžkosti a bolesti dělají lepším člověkem, je taky pravda. Jen je potíž s tím, že čím jste dejme tomu lepším a moudřejším, tím víc si uvědomujete, jak jste chybující a kolik je na vás ještě práce,“ sdělila v rozhovoru pro server Maminka.cz.

Její životní zkušenosti ji naučily, aby si jen tak z něčeho nedělala hlavu. „Já mám jen žebříček toho, co je fakt průšvih a co banalita, úplně jiný než většina lidí. Blbosti už dávno neřeším. Když poslouchám, co lidé kolem mě řeší, je to pro mě úsměvné, ale každý máme práh bolesti prostě za život posunutý jinde,“ uzavřela usměvavá herečka a moderátorka.

Kateřina Kornová

Bývalá modelka a herečka Kateřina Kornová (55) má syna Filipa (30), který v dětství prodělal mozkovou obrnu, má epilepsii a ještě se u něj objevil autismus. Výchova je tedy v takovémto spojení opravdu náročná, Kateřina se však svému synovi snaží maximálně věnovat. „Pracuju na tom, aby byl co nejsamostatnější, a to je běh na dlouhou trať. Co bude dál, to se neví. Jsem ale ráda, že to je teď tak, jak to je. Už je velký a já vidím, že jsme za tu dobu udělali nemalý pokrok,“ sdělila v minulosti v rozhovoru pro Aha!.

Se svým synem si prožila několik opravdu nepříjemných a vypjatých situací, celkově však ke všemu přistupuje s obrovskou silou a vzdávat se ji jen tak neuvidíte. „Měl období svlékání se, zahazování bot do kolejiště v metru, rozbil několik pián. Prošel si obdobím vzdoru a vzteku, které bylo silnější, než mají jiný děti. Kolik brýlí rozbil, kolik jsem měnila výplní ve dveřích… Ani bych to nespočítala,“ vzpomínala bývalá manželka hudebníka Jiřího Korna na náročné situace, které se synem musela absolvovat. Hudební nástroje jsou prý pro Filipa formou terapie. Fascinují ho také stroje a doma má mnoho encyklopedií.

Simona Postlerová

Dabérka a herečka Simona Postlerová (57) si v životě také prožila své. Její manžel Zdeněk Hrášek před šesti lety podlehl rakovině a ona tak zůstala na výchovu svého nemocného syna Damiána sama. Damián je autista, byl mu diagnostikován Aspergerův syndrom a schizofrenie. Jako dítě byl velice chytrý a nadaný, bod zlomu nastal v jeho třinácti letech.

„Projevilo se to až v pubertě. Na základní škole měl zpočátku samé jedničky. Pro spolužáky byl sice trochu exot, ale zároveň osobnost, takže ho nijak nešikanovali. Jenže časem se to zhoršovalo. Jednoho dne koukám, kluk se učí dějepis. Přijdu za půl hodiny a je pořád na té samé stránce. To mu bylo těch třináct. Říkám mu, Damčo, proč nečteš, ale on pořád ukazoval první větu. Najednou se prostě nedokázal dostat dál. Už to nešlo. Pak dokonce přestal mluvit a začal nosit ze školy pětky,“ vzpomínala pro iDnes na krušné začátky herečka. Následně jim začal kolotoč psychologických vyšetření, medikace a pobytů v bohnické psychiatrické léčebně.

Syn ji podle jejích slov naučil trpělivosti, i když se s jeho diagnózou ze začátku vyrovnávala těžko. „Najednou jste postavena před zvláštní, vlastně až fascinující skutečnost. Přemýšlíte, jak uvažuje, co cítí, vnímá. Musíte absolutně přehodnotit vzájemnou komunikaci, abyste si spolu rozuměli. Musíte rozpoznat hranici, kdy už byste ho rozmazlovala. Přitom on musí stále cítit, že ho milujete. Hodně nám pomohla víra,“ popsala své pocity Postlerová.

Táňa Fischerová

Podobnou zkušenost s náročnou výchovou nemocného dítěte měla také herečka, spisovatelka a politička Táňa Fischerová (†72), která měla se skladatelem Petrem Skoumalem (†76) postiženého syna Kryštofa. „Myslím si, že kdybych ho neměla, byla bych jiný člověk. Byla bych horší,“ řekla v minulosti v pořadu 13. komnata. Výchova Kryštofa byla velice náročná, přesto si ho Táňa brala k sobě domů, zbylý čas trávil v ústavu.

Když byl její syn ještě malý, nedokázala se určitou dobu s jeho zdravotním stavem vyrovnat a jednou od něj dokonce v záchvatu zoufalství utekla. „Měla jsem jednu velkou krizi, a to když jsem si přečetla nějakou knihu o autismu. To jsem tenkrát nemohla vydýchat, protože jsem najednou měla pocit, že je Kryštof autista, ačkoli není. A to jsem tenkrát utekla z domova. Tenkrát jsem měla pocit, že to dítě nemůžu přijmout, že nemůžu přijmout ten osud, že to nesnesu. A tenkrát mě Petr Skoumal, jeho otec, hodně podržel. Řekl mi, ‚podívej se na něj, jakej je maličkej a krásnej, co blázníš. Podívej se, jakej je bezmocnej‘, řekl mi tenkrát a byl tady s ním to odpoledne a já jsem se tedy vrátila a už jsem ho nikdy neopustila,“ přiznala tehdy zcela otevřeně Fischerová.

Sdílejte článek
Štítky děti rozhovor Mahulena Bočanová autismus herec Česko Petr Skoumal Simona Postlerová Taťana Fischerová Viktor Mráz Táňa Fischerová Kateřina Kornová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.