Milovníci zdravé výživy v Prostřeno! zpívají jídlu a naservírují dietní hříchy

Zdravá strava - Prostřeno! S29 (106)

Prostřeno! bude tentokrát netradiční – s partou, která má o výživě a o tom, co je zdravé, velmi specifické představy. Řešit se budou rostlinná strava, tuky, vláknina, kalorie, živočišná strava i různé stravovací pokusy a podávat se budou roztodivné pochoutky.

Někdo bude vařit ve dvojici, jiný se spolehne sám na sebe. V každém případě pokrmy tohoto týdne budou lehké, výživné a zdravé pro organismus. Vařit totiž budou ti, kdo se stravě dlouhodobě věnují a snaží se jíst tak, aby tělu neubližovali. Můžeme se těšit na polévku připomínající svíčkovou, nebo na tempeh a další dobroty. Co si soutěžící tohoto týdne představují pod pojmem hříchy na talíři? Budou mít za úkol na to přijít. Ochutnají všichni, nebo soutěžící zjistí, že něco takového do vyváženého jídelníčku nepatří?

Sledujte Prostřeno! v tomto týdnu a třeba zjistíte, že muži umí experimentovat a dotáhnout své vaření do konce lépe než ženy. Co se na stolech nakonec objeví? Světové recepty, česká odlehčená klasika, nebo zvláštní experimenty? Jak mlsné jazýčky mají naši účastníci a hlavně: jedí opravdu zdravě a myslí si to o jejich menu i ostatní? Soutěžící budou i v tomto týdnu bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může přinést 10 tisíc. Ze stejné částky se pak může těšit i jeden z diváků, pokud bude štěstěna na jeho straně. Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a hlasujte na webu i v aplikaci Prima Zone. Všech pět dílů si můžete pustit už v pondělí na prima+ a mít tak před ostatními náskok.

Pondělí: Tommy Rocky Morava a Zlatka Moravová chtějí předvést, jak se stravují oni, a vysvětlit proč

Tommy je posedlý sebevzděláváním, chodí na kurzy i školení, hodně čte. Rád rozebírá komplexní témata a tvrdí, že je klidný a rezervovaný. Jeho žena si prošla nepříliš příjemným zdravotním obdobím, ale chce ukázat všem, že zdravé jídlo nemusí být nudné. Ráda se sebevzdělává, miluje kočky a baví ji tarot. Jako úkol týdne připraví dietní hřích focacciu.

Od doby, co Tommy ví, že se dá něco uzdravit v relativně krátkém čase, vaření ho baví. Preferuje rostlinnou stravu, vyhýbá se lepku, tukům i vůním. A podle svých stravovacích návyků připraví také své menu: Heavy Metal Detox Smoothie, Goulash plný tajemných chutí, speciální sekaná se svěžím salátem a vanilkovo-karamelové kostky. U stolu potěší vyznavače rostlinné stravy, masožravci trochu zapláčou. Sledujte už v pondělí.

Úterý: Atrey Rae a Kateřina Rae chtějí ostatní inspirovat ke změně životního stylu

Pozvání do dílu o zdravém stravování je pro ně možnost, jak přinést semínko inspirace i mimo jejich běžné klienty a sledující. Pokud vyhrají, tak polovinu výhry věnují nadaci Vize Dagmar Havlové, se kterou dlouhodobě spolupracují. Druhou polovinu investují do vytvoření zázemí Healing Temple. Jako zábavu si připraví meditaci v jurtě. Tato jídla si vybrali, protože to jsou jejich oblíbené dobroty, které připravují pro své přátelé. Řada známých už je prosila i o recepty. Je to dle nich chutná cesta ke zdravějšímu stravování. Kateřina jídlu ráda zpívá, aby mělo lepší nutriční vlastnosti. Podívejte se na video v úvodu článku.

Pro své soupeře připraví zajímavé menu: Jarní salát pěti chutí se zeleninovým burgerem a makadamovým krémem, chřestovou polévku s medvědím česnekem, kokosové jerky a kváskový bezlepkový chléb s fermento pestem, pizzu s kokosovou majonézou, cherry rajčátky, lupinovým tempehem a rukolou a lahodnou skleničku s kokosovým jogurtem dvou barev. Když mají chuť hřešit, dají si půst.

Středa: Sportovní manažer Jakub Hodan má s natáčením nemalé zkušenosti

Proto se před kameru nebojí. I v Prostřeno! už je podruhé. Rád by si užil pohodu a týden bez stresu. Kromě sportu a výživy se zajímá o mentalismus, práci s energiemi a kouzlení. Zábava, kterou po skákání kolem plotny předvede, bude napínavá. K vaření má Jakub velice kladný vztah – často zkouší nové recepty, baví ho vymýšlet způsoby úpravy jídla pro sebe i své klienty, pokud někomu něco z jídelníčku nevyhovuje. Jeho dietním hříchem je zmrzlina.

Nejraději připravuje burger, bulky a italské rizoto. Rád peče vše možné. Pro své hosty připraví zapečené avokádo s křepelčím vejcem, chřestové „cappuccino“, poctivý burger s domácím pečivem a křupavými hranolky a target brownies. I když pro Tommyho nachystá vege verze, nenadchne ho. Byt má totiž příliš provoněný osvěžovači vzduchu.

Čtvrtek: Ester Hořická je výživovým poradcem a spravuje sociální sítě Tabulkařka

Má dceru Adélku (4 roky) a je v rozvodovém řízení. Žije s partnerem, který má také dceru (Amálku, 11 let). Nabídku přijala a bere to jako vystoupení z komfortní zóny. Podle ní je vyvážené stravování o měření jídel podle kalorií. Sama Ester počítáním kalorií dokázala zhubnout 40 kilo. Ester žije v Českých Budějovicích, podniká a je výživový poradce a spravuje sociální sítě. Na dietní hříchy nevěří. Raději se stravuje tak, aby neměla pocit, že jí něco chybí.

Do svého menu uvede, kolik energie jednotlivé chody obsahují. Roastbeef, lanýžový dip, pinsa a malý zeleninový salát (289 kcal), italská rajčatová polévka s balkánem (140 kcal), tuňákové lasagne (450 kcal) a jogurtové lívance, borůvkový žahour (325 kcal). Při vaření jí bude pomáhat její malá dcera. U stolu dojde i na řešení včerejších vůní, kdy se Tommy rozhodne vyříkat si s Jakubem včerejší čichový zážitek v jeho bytě.

Pátek: Podnikatel ve fitness Pavel Šalitroš nechá své hosty hádat složení potravin

Jeho práce je zároveň jeho největším koníčkem a dává do toho všechnu svoji energii. Správná motivace je dle něj základ. Jeho služby vyhledávají i známé tváře, se kterými cvičí. Pavel je zastáncem vyvážené stravy kombinované s pravidelným pohybem. U plotny moc času netráví, tak si na pomoc do kuchyně pozve přítelkyni a sestřenici a společně pak připraví toto menu: Lehká proteinová palačinka plněná ovocem, krémová polévka z pečené zeleniny, poke bowl a Šaliho panna cotta. Ocení hosté jeho snažení a nebudou jim vadit pomocnice v kuchyni? Jeho hříchem jsou hranolky z fast foodu. Jak se na ně budou soutěžící tvářit? Dokáže někdo ochutnat?

Sledujte Prostřeno! a dozvíte se, kdo nakonec zvítězí. Stáhněte si svoji aplikaci Prima Zone na Google Play nebo v Apple Store a mějte Prostřeno! stále v kapse.

1 Zajímáte se o zdravé stravování?

2 Dokážete odhadout, kolik kalorií a živin má asi jídlo, které konzumujete?

3 Kdybyste si museli vybrat, vynechali byste z potravy nejspíše:

4 Je pro vás Prostřeno! s odborníky na výživu inspirující?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.