Životní styl

21. června 2025 17:26

Tomáš Durčák

Meloun patří k nejčastějším původcům salmonelózy, problémy začínají při rozkrojení

Jakmile se venku pořádně oteplí a ve slevových letácích supermarketů se objeví melouny, je o odpolední víkendové svačině ve většině domácností jasno. Osvěžující letní pochoutka, která v sobě skrývá hromadu vitamínů a téměř žádné kalorie, je však zároveň velmi choulostivá na skladování i včasnou spotřebu. Zejména po rozkrojení se meloun při nevhodné manipulaci může rychle stát zdrojem nepříjemných zdravotních komplikací.

Vyšší riziko, že se nakazíte salmonelózou, listeriózou či podobnou střevní infekcí, platí v létě všeobecně. A zpravidla jsou na vině další populární letní pochutiny jako zmrzlina nebo třeba grilované maso, které neprošlo dostatečným teplem. Riziko však v sobě může nést i právě dozrávající sezónní ovoce, a to od jahod přes maliny či nektarinky až po vodní melouny.

Proč je dobré celý meloun před rozkrojením umýt?

Obří zelené melouny s tuhou slupkou zdobenou tmavými pruhy v sobě skrývají na vodu bohatou červenou dužinu. Ty největší kousky vodních melounů mohou dosahovat váhy hodně přes deset kilogramů. Neplatí však, že čím větší, tím lepší – chcete-li si na sladkém melounu opravdu pochutnat, volte ty s váhou kolem 2,5 kg. Zda je meloun již správně zralý, poznáte tak, že na něj poklepete a zevnitř se ozve dutý, dunivý zvuk.

Ona vnitřní, osvěžující dužina, pro kterou si aktuálně všichni hromadně melouny domů kupujeme, je však ve skutečnosti velmi choulostivá a při nevhodném zacházení či skladování se může stát dokonalým rodištěm nebezpečných bakterií, ale také plísní. „Meloun je jedním z nejčastějších původců salmonelózy. Problémy většinou začínají u jeho rozkrojení. Pokud meloun před krájením dostatečně neomyjete, může se snadno bakteriemi ze slupky kontaminovat i dužina,“ vysvětluje Marie Makovská, odbornice na výživu a potraviny, proč je vhodné koupený meloun před podáváním důkladně očistit.

Nakrájený meloun snězte nejpozději do 4 hodin

Po jeho samotném nakrojení však vzniká další problém. „Nakrájený meloun je sám o sobě skvělou ‚půdou' pro bakterie a plísně. Obsahuje totiž hodně vody a není z pohledu pH dostatečně kyselý (nemá dostatečně nízké pH, pozn. red.), takže se v něm mikroorganismy velmi snadno množí,“ uvádí dále Makovská, která zároveň zdůrazňuje, že již nakrájený meloun je vhodné doma zavčasu zkonzumovat a nenechávat ho třeba na talířku venku pod pergolou stát celý den.

„Nejbezpečnější je koupit celý meloun a skladovat ho v chladu a neomytý, před krájením ho pak dobře omýt a osušit, poté nakrájet a ideálně do 4 hodin zkonzumovat,“ radí nejvhodnější postup odbornice. „Často se ale děje, že si nakrájený meloun v krabičce bereme třeba s sebou na koupaliště, nebo ho máme v létě na talířku na zahradě – v takových případech je o to více důležité sníst meloun rychle a neponechávat ho takto dlouhé hodiny nebo celý den,“ varuje před častým neduhem Makovská.

Z melounu si připravte osvěžující pochoutky

Samostatnou kapitolou jsou již rozkrojené melouny, které jsou zpravidla balené ve fólii a takto prodávány. U těch je riziko kontaminace v porovnání s celým, nerozkrojeným melounem nesrovnatelně vyšší. „Pozor by si lidé také měli dávat na kupování už rozkrájených melounů, překrytých jen potravinářskou fólií, které navíc třeba nejsou skladovány v chladu, ale jen volně na pultech stánků,“ dodává odbornice na výživu a potraviny.

Sečteno a podtrženo, zcela nejlepším způsobem, jak se ujistit, že vám nebo vašim blízkým meloun nezpůsobí nepříjemné střevní potíže, je kupovat vždy jen celé, nijak nerozkrojené melouny. Ty pak doma omýt, osušit a až poté rozkrojit a ideálně ihned zkonzumovat. Pokud celý meloun najednou sníst nedokážete, můžete jej dle Marie Makovské bez obav uložit do lednice. V takovém případě je ale vhodné ho nejpozději do dvou dnů sníst.

Alternativou pak může být nesnězený meloun ihned spotřebovat třeba na domácí nanuky nebo třeba ovocné smoothie. Když jej navíc zakápnete trochou citronu, pomůžete nevhodně vysokému pH a šance na kontaminaci se sníží. Tipy na skvělé letní recepty z melounu najdete i na Prima FRESH.

Připravte si z nesnězeného melounu doma melounový sorbet podle Zdeňka Pohlreicha:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 6. 2025

Berani, možná budete muset dnes přitvrdit. Neodepisujte někoho automaticky kvůli činu, který považujete za urážlivý. Dovolte ostatním mít svůj názor a respektujte jejich právo jej otevřeně vyjádřit. Zachovejte si otevřenou mysl a nesuďte. Zachovejte si diplomatický přístup a nechte si své kritické myšlenky pro sebe. Nemyslete si o druhých méně, abyste se sami cítili lépe.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.