Návštěvníci se musí protáhnout mezi nahými těly. Výstava kontroverzní umělkyně šokuje

Srbská konceptuální umělkyně Marina Abramovič už tuto sobotu v londýnské galerii umění představí světu svou kariérní retrospektivu, jejíž součástí bude několik uměleckých děl. Návštěvníky čekají například dvě nahá těla hned u vstupu, mezi kterými se budou muset protáhnout. Neobvyklá výstava už nyní vzbuzuje emoce a rozporuplné názory kritiků.

Výstava umělkyně Mariny Abramovič (76) návštěvníky už na počátku konfrontuje s jejich studem. Zcela obnažený muž a žena totiž stojí hned u vstupu. „Projít mezi performery nutí návštěvníky ke konfrontaci s nahotou, pohlavím, sexualitou a touhou,“ uvedl ředitel galerie Andrea Tarsia pro BBC.

Mohlo by vás zajímat: Fotograf Ľubo Špirko tvrdí, že focení nahého ženského těla je krásná, ale asexuální činnost

Pro ostýchavější návštěvníky londýnské galerie Royal Academy bude zřízen speciální vchod. Ten je k dispozici těm, kterým je nepříjemné mačkat se mezi dvěma nahými těly. „Nemusíte projít přes nahou bránu. Dá se to obejít, ale je to podvádění,“ prohlásila kritička z The Times Laura Freeman. „Byl jsem příliš koncentrovaný na to, abych někomu nešlápl na prsty, než abych pocítil cokoliv jiného, co jsem měl u tohoto díla vnímat,“ sdělil kritik Alastair Sooke z The Telegraph.

U kritiků výstava vzbuzuje rozporuplné reakce

Dveře výstavy se pro veřejnost oficiálně otevírají v sobotu 23. září, kritici už ji ale stihli ohodnotit. Dílo srbské umělkyně u nich vzbuzuje rozporuplné emoce. Zatímco například The Guardian ji označil za „vitální“, podle deníku The Times je „bezcitná“. A na co se mohou návštěvníci těšit? K vidění zde budou díla, která tato talentovaná umělkyně vytvořila za svou padesátiletou kariéru. Zajímavým faktem podle deníku The Guardian je, že za 255letou historii Royal Academy bude Marina Abramovič první ženskou umělkyní, která bude mít v hlavní galerii této budovy zcela samostatnou výstavu.

Čtěte také: Výtvarník Rataj o vztahu s otčímem: Měl sadistické sklony. Jeho smrt jsem si vyčítal

Dvě nahá těla jako instalace však nejsou k vidění poprvé. Sama umělkyně ho totiž v roce 1977 převedla se svým tehdejším partnerem Frankem Uwem Laysiepenem z Německa. Dvojice stála naproti sobě ve dveřích v rouše Evině a Adamově a lidé mezi nimi museli procházet. Marina Abramovič má na svědomí řadu vskutku nevšedních uměleckých děl, které ještě dlouho po jejich uvedení rezonují společností. Příkladem může být například výstava s názvem Rhythm 0. Tam umělkyně dovolila lidem, aby s ní šest hodin dělali, co chtějí. Experiment se rychle zvrhl v něco strašlivého. Pokud byste zatoužili vidět dílo Mariny na vlastní oči, máte čas až do soboty 1. ledna. Právě tento den bude výstava oficiálně končit.

Podívejte se, co všechno nabízí výstava Rychlé šípy a tajemství Stínadel na Chvalském zámku:

Sdílejte článek
Štítky nahota galerie umělkyně umění výstava Marina Abramović Royal Academy nahá těla

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 7. 5. 2024

Možná cítíte touhu po cestování a toužíte po něčem novém a odlišném ve svém životě. Nemůžete si pomoct, ale fádní rutina vás trochu nudí. Pokud toužíte po dobrodružství, proč si nenaplánovat exotický výlet? I když na to teď nemáte peníze, můžete začít s průzkumem. Už jen vědomí, že se tam jednou vydáte, vám pomůže zvednout náladu, Berani.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.