Celebrity

3. března 2023 17:55

Anna Fedorov

Výtvarník Rataj o vztahu s otčímem: Měl sadistické sklony. Jeho smrt jsem si vyčítal

Josef Rataj v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS

Pop-artový umělec Josef Rataj měl náročné dětství. V pořadu Povídej se svěřil, že jako malý kluk zažíval šikanu, a to od nevlastního otce, který měl sadistické sklony. I když s ním nikdy neměl dobré vztahy, jeho smrt ho přesto mrzela. V jednu chvíli prý dokonce cítil i vinu.

„Dětství bylo napjaté, depresivní a špatné. Máma si totiž našla přítele přes inzerát, který si k nám nenašel cestu. Projevovali se v něm sadistické sklony, takže kdykoliv mohl, praštil si do nás nebo bouchnul,“ svěřil se Rataj v pořadu Povídej.

Vzpomněl i na jednu příhodu, kterou s otčímem zažil. „Vstoupil k nám do pokoje ve chvíli, kdy jsem si četl knížku. Sestra dostala facku a na mě křiknul, ať se učím. Když odcházel, řekl jsem mu takovou hloupost, že až mu bude 51 let, zemře. A tak se skutečně stalo,“ popsal umělec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Michal Viewegh o trapných začátcích: Máma mi doporučovala, ať jdu raději malovat

„Jednoho dne mi zavolala máma a oznámila mi, že nevlastní táta umřel. Bylo mu 51 let, přišel domů a z ničeho nic dostal infarkt. V tu chvíli se mi vybavil moment z dětství, kdy jsem mu tuhle větu řekl. Cítil jsem vinu za to, že jsem jeho smrt způsobil,“ přiznal Rataj.

Kromě viny ovšem pocítil také úlevu. „Z ničeho nic se mi ulevilo, že ten člověk už není mezi námi. Zároveň mi ho však bylo hrozně líto. Nikomu nepřeji nic špatného,“ řekl. O dva roky později se podle svých slov s otčímem shledal zas. „Přišel za mnou ve snu a dal mi pusu. V tu chvíli jsem pochopil, že jsem mu odpustil,“ doplnil třiačtyřicetiletý umělec.

Rataj přiznává, že zkušenosti z dětství se na něm podepsali. „Byl jsem uzavřený. Podle mě se to promítalo i ve vztazích. Doteď si pamatuji, že když někdo zvedl ruku, spadl jsem na zem. Automaticky jsme si myslel, že letí rána. Teď už to dokážu potlačit a v jistou dobu jsem se naučil myslet pozitivně,“ vysvětlil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak vypadá malý Tristan William? Eva Burešová řekla, kdy jeho tvář ukáže světu

Dětské motivy se promítají i do jeho tvorby. „Myslím si, že lidé, kteří znají mojí tvorbu, v ní vidí samé motivy dětského rázu. Mám tam hodně postaviček od Disney a tak,“ uvedl pop-artový umělec v premiérovém dílu pořadu Povídej, který uvidíte v neděli 5. března od 21:25 na CNN Prima NEWS. V rozhovoru s Radkou Červinkovou pohovořil také o svém pobytu v Americe, současné tvorbě a prozradil také některé neobvyklé fígle, které při malbě užívá.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.