Celebrity

27. února 2023 18:00

Anna Fedorov

Michal Viewegh o trapných začátcích: Máma mi doporučovala, ať jdu raději malovat

POVÍDEJ (8)

Oblíbený spisovatel Michal Viewegh (60) v pořadu Povídej zavzpomínal na své kariérní začátky a naznačil, co ho k jeho profesi vůbec přivedlo. Mimo jiné přiznal, že jeho první povídka se s velkým úspěchem nesetkala, a to dokonce ani u vlastní matky.

Dříve než se Viewegh prosadil coby úspěšný spisovatel, zkoušel to se sportem. „V atletice jsem věru žádných úspěchů nedosáhl. Ve fotbale to bylo snad ještě horší, a tak jsem si musel najít jinou oblast. Navíc jsem nikdy nebyl třídním playboyem, ale spíš bavičem, což možná naznačovalo moje budoucí směřování. Uměl jsem holky rozesmát, ale tím mé dovednosti končily,“ přiznal.

Ani u psaní to ovšem zprvu nevypadalo na velký úspěch. „Začátky jsou vždycky trochu trapné. Moje první povídka byla o ztrátě panenství 18leté dívky. Psal jsem ji v době, kdy jsem byl sám panic, a když jsem ji poprvé přinesl ukázat mámě, zeptala se mě, jestli nechci jít raději malovat. Takové chvíle vám prostě sebevědomí nezvednou,“ svěřil se Viewegh moderátorce Radce Červinkové.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Zdeněk Pohlreich promluvil o rakovině své ženy. Moje role byla zanedbatelná, přiznal

Populární spisovatel také přiznal, že v mládí po slávě vůbec netoužil. Jeho největší ambicí bylo napsat povídku, kterou by mu otiskli v časopise Mladý svět. Když se mu jeho přání splnilo, přišel na řadu další krok. „Poté, co jich vyšlo pět nebo deset, jsem si řekl, že bych mohl zkusit malou knížku Názory na vraždu. Tehdy si jí ovšem nikdo nevšiml,“ popsal umělec. První úspěch mu přinesl až jeho druhý román Báječná léta pod psa, který vydal v roce 1992 a jehož se prodalo přes 100 tisíc výtisků. Celkem je Viewegh autorem více než tří desítek knižních titulů.

V rozhovoru Michal Viewegh promluvil také o svých zdravotních problémech, které ho potkaly v roce 2012. Po prasknutí aorty přišel slavný spisovatel o krátkodobou paměť, rozpadla se mu rodina a navíc bojoval s depresemi. „Připadal jsem si ukřivděný,“ přiznal Viewegh. Podle svých slov si zasloužil od života drobnou lekci, nikoliv ale „takový pád na dno a zničený život na mnoho let“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 12 dětských hvězd, které padly na dno. Kdo se z něj dostal a kdo se stále topí?

„Kromě toho, že jsem nebyl stoprocentně věrný, jsem se ale choval hezky ke všem přátelům a rodině. Ačkoliv to může znít paradoxně, jsem rodinný typ. Také jsem pracoval pro UNICEF, jezdil do Afriky, dával nemalé částky na charitu a pomáhal lidem. Kdybych si měl nasčítat všechny dobré skutky, myslím, že by to byl poměrně dlouhý seznam, a připadalo mi nefér, že mě osud tak strašlivě ztrestal,“ uvedl.

Dnes už prý žádnou křivdu vůči osudu necítí. Po dlouhé době je totiž opět šťastný. „Dneska žiju velmi dobře a spokojeně. Do života se mi vrátila láska a mám tři úžasné dcery, takže si rozhodně nestěžuji,“ dodal.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.