Pozdvižení na olympiádě. Nebinární Američanka závodila s maskou zakrývající obličej

Americká atletka Raven Saunders (28), specializující se na vrh koulí a hod diskem, opět šokovala. Do kvalifikace na olympijských hrách nastoupila v černé masce a slunečních brýlích, které jí zakrývaly celý obličej. Dle agentury AFP chtěla sportovkyně upozornit na důležitost své disciplíny.

Nebinární americká koulařka Raven Saunders poprvé vzbudila pozornost již v roce 2020 na olympijských hrách v Tokiu. Tam kromě toho, že vybojovala stříbrnou medaili, závodila nejen se zeleno-fialovými vlasy, ale také v roušce s vyobrazením úsměvu komiksové postavy Jokera. Na probíhajících olympijských hrách v Paříži opět překvapuje.

Čtěte také: Kontroverzní alžírská boxerka sahá po zlatu. Útoky na ni jsou spiknutí, brání ji tým

Poukazuje na důležitost své disciplíny

„Chtěla jsem se pokusit upoutat pozornost světa na naši disciplínu. Jsme koulaři, ale také máme svůj styl. Umíme dělat stejně velkolepé věci jako sprinteři a zasloužíme si pozornost,“ citovala agentura AFP Saundersovou, která postoupila do finále.

„Chci ukázat, že jsme koulaři, ale přesto máme svůj vlastní styl. Dokážeme dělat stejně skvělé a duchaplné věci jako sprinteři, skokani nebo ostatní. I my si zasloužíme pozornost,“ upřesnila rodačka z Jižní Karolíny.

Atletka se také dlouhodobě angažuje v boji za práva LGBT+ komunity a v otázkách souvisejících s duševním zdravím. Sebe sama vnímá jako nebinární a v angličtině preferuje označení „oni“ (tedy „them“).

Letošní česká olympijská kolekce vyvolala rozporuplné reakce:

Sdílejte článek
Štítky Tokio Olympijské hry Paříž maska olympijské hry sport AFP Jižní Karolína Raven Saundersová sportovní událost pozdvižení rozruch sportovní disciplína

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 9. 2024

Berani, dnes budete nejšťastnější mimo dosah zvědavých očí. Nemáte náladu na přátelství ani na účast v planých pomluvách. Zdá se, že už nějakou dobu vedete stejné rozhovory se stejnými lidmi. Cítíte se tak znuděně, že byste mohli křičet. Abyste se tomu vyhnuli, stravte dnes klidný čas o samotě, pokud můžete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.