Kontroverzní alžírská boxerka sahá po zlatu. Útoky na ni jsou spiknutí, brání ji tým

Imán Chalíf aktuálně zřejmě patří k nejsledovanějším sportovkyním na letošní pařížské olympiádě. Zatímco z loňského boxerského mistrovství světa ji vyloučili poté, co neprošla testem pohlaví, v Paříži zatím s přehledem porazila všechny své soupeřky a má jistou nejhůře stříbrnou medaili. Zároveň však diskuze o tom, zda je její účast v ženské soutěži do 66 kg fér, doslova rozdělila svět.

Celou kauzu okolo Imán Chalíf rozproudilo její vítězství v osmifinále olympijského turnaje, kde za pouhých 46 sekund donutila zápas vzdát soupeřku z Itálie Angelu Carini, která z ringu odešla v slzách. Alžírské boxerce navíc příliš nepřidalo, že ji v loňském roce Mezinárodní boxerská asociace (IBA) po testu pohlaví vyloučila z mistrovství světa.

Chalíf se ihned po svém zápasu s Italkou dočkala nařčení z toho, že není žena a očividně podvádí, jelikož jí byl zjištěn mužský chromozom XY. Mnozí označili její setrvání na olympiádě za nepřípustné, neboť je „mužem“, který de facto v ringu mlátí ženy. Proti vlně těchto a podobných obvinění se Imán zastal i Mezinárodní olympijský výbor (MOV), který celou soutěž organizuje.

Ten již dříve prohlásil, že rozhodnutí IBA o pohlaví boxerky pro něj není směrodatné a dle jeho měřítek je Chalíf ženou. „Alžírská boxerka se narodila jako žena, je registrována jako žena, boxovala jako žena a v pasu je uvedena jako žena. Z vědeckého hlediska tak nedošlo k tomu, že by muž boxoval proti ženě,“ odmítá mluvčí MOV Mark Adams četná tvrzení, že alžírská sportovkyně je ve skutečnosti trans ženou.

Mohlo by vás zajímat: Atletka Lurdes Manuel během OH čelí rasismu. Rodačka z Ostravy podle kritiků není Češka

Imán Chalíf má za sebou vcelku bezproblémovou cestu do finále, na níž naposledy v semifinále jednoznačně na body 5:0 deklasovala Thajku Džandzem Suvannapcheng. Už nyní má tak jistou nejhůře stříbrnou medaili. Zároveň nyní prolomila své olympijské mlčení a poprvé se vyjádřila nejen k virálnímu zápasu s Italkou, ale také ke své kauze okolo diskvalifikace z loňského mistrovství světa.

„Hodně mě to zasáhlo, protože upřímně, nebylo vůbec jednoduché to prožívat. Bylo to něco, co snižuje lidskou důstojnost,“ popsala Chalíf pro televizi SNTV, jak vnímala loňské vyloučení i tvrzení IBA, že nemůže soutěžit, protože testy pohlaví neprokázaly, že je opravdu ženou. Mediální šílenství okolo zápasu s Italkou Angelou Carini pak Alžířanka popsala jako nechutnou a zavádějící mediální kampaň.

„Trénovala jsem s ní v ringu v Assisi,“ popsala Imán, dle které tak Italka svou soupeřku moc dobře znala a její údery pro ni tedy nemohly být žádným velkým šokem. „Využili mediální kampaně proti mně, aby mě ovlivnili, ale já budu pracovat, abych dosáhla svého cíle,“ oznámila rezolutně Chalíf, která je rozhodnuta dotáhnout to v Paříži až k vytoužené zlaté medaili.

V dalším rozhovoru pro BeIN Sports pak Chalíf řekla: „Pro každou ženu je tohle otázka důstojnosti a cti. Celá arabská komunita mě už řadu let dobře zná. Mám za sebou řadu zápasů pod hlavičkou IBA, kteří však tehdy nebyli vůči mně fér. Na mé straně je však Bůh. Svou medaili budu věnovat světu a všem Arabům, ať žije Alžírsko.“

Mohlo by vás zajímat: Servírují červy v rybách a málo masa, zuří olympionik. Na jídlo v Paříži si stěžují i další

Za svou svěřenkyni se neoblomně postavil také šéf alžírského olympijského týmu Yassine Arab, který má o původu nenávistné mediální kampaně dle svých slov jasno – jde o sionistické spiknutí. „Sionistická lobby chce Imán zlomit, ale ona je velmi silná. Nechtějí, aby muslimská nebo arabská dívka měla velké úspěchy v ženském boxu,“ popsal svou ničím nepodloženou teorii pro deník Sydney Morning Herald.

Absurdita a risk, komentuje nástup zápasnic se zvýšeným testosteronem česká boxerka:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 9. 2024

Berani, v poslední době si možná děláte starosti s penězi. Dnes by někdo z rodiny mohl udělat výdaj, který považujete za zbytečný a nezodpovědný. Než se rozzlobíte, vězte, že vše nemusí být tak, jak se zdá. Pokud se na situaci podíváte objektivně, možná zjistíte, že nejste v zoufalé finanční situaci a že výdaj z rodinné pokladny tolik neubral.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.