Boxerka s mužskými hormony rozplakala soupeřku. Jsem statečná žena, říká Imán Chalíf

Jedním z největších témat letošní letní olympiády v Paříži je diskuze okolo boxerek, které zápasí proti ženám, i když bylo testy prokázáno, že mají mužské hormony. Imán Chalíf z Alžíru, která svou soupeřku donutila vzdát po 46 sekundách, jako malá prodávala chléb na ulici a říkali jí, že box je „pouze pro muže“. Až se dle svých slov rozhodla všem ukázat, jakou je ve skutečnosti statečnou ženou.

Může boxovat s ženami navzdory chromozomu XY

Imán Chalíf dokázala rozpoutat obří mezinárodní spor týkající se pohlaví sportovců, přičemž k tomu nepotřebovala ani minutu. Během prvních 46 sekund zápasu s Italkou Angelou Carini jí totiž stihla zlomit nos a uštědřit tak tvrdé rány, že soupeřka na kolenou s brekem zápas raději vzdala. Následně se otočila na svůj realizační tým a se slzami v očích jim sdělila: „Není to fér!“

Její frustrace je pochopitelná. Imán Chalíf, stejně jako další boxerka soutěžící na pařížské olympiádě, Lin Jü-tching z Tchaj-wanu, byly loni obě Mezinárodní boxerskou asociací (IBA) vyloučeny z mistrovství světa. Neprošly totiž testem pohlaví, který v jejich tělech našel nejen vysoké hodnoty mužského pohlavního hormonu testosteronu, ale také chromozomy XY, jež mají ve své genetické informaci muži (zatímco ženy disponují chromozomem XX).

Olympijská klání však neorganizují žádné asociace, nýbrž Mezinárodní olympijský výbor (MOV), který chromozomy ani hladina hormonů zřejmě nezajímá. Zatímco fanoušci, odborníci i některé celebrity zuří a obviňují jej z propagace nefér soutěže i přímého ohrožování zdraví ženských soupeřek obou kontroverzních boxerek. „Mezinárodní olympijský výbor je zarmoucen z napadání, kterému tyto dvě sportovkyně čelí. Každý člověk má právo věnovat se sportu bez diskriminace,“ stojí ve vyjádření výboru k vyhrocené situaci okolo obou boxerek a jejich účasti na olympiádě.

Záběry ze zápasu Imán Chalíf s Angelou Carini, který skončil již po 46 sekundách:

Na základě zmíněných testů pohlaví i výrazných mužských rysů, jimiž obě boxerky disponují, se množí obvinění, že jde o trans atletky, které dřív bývaly muži. Pro tato tvrzení však neexistují důkazy, pomineme-li tedy vyjádření IBA k výsledkům pohlavních testů. „Odhalili jsme ty, kteří se snažili oklamat své kolegy a předstírali, že jsou ženy,“ komentoval loni diskvalifikaci obou boxerek po pohlavních testech Umar Kremlev. A všeobecně z dřívějšího života obou kontroverzních boxerek neexistuje mnoho informací.

Chudoba a složité dětství Imám Chalíf

Výjimkou je však interview Imán Chalíf poskytnuté alžírské televizi Canal Algerie, v němž boxerka promluvila o svém dětství i své trnité cestě k boxu, do nějž se prý „zamilovala“ hned, když poprvé vstoupila do ringu. „Otec měl fotbal radši než box. Od malička jsem ho měla ráda a hrála ho v mé malé rodné vesnici. Sporty všeobecně mi už ve škole šly a můj učitel mě nakonec přesvědčil, abych zkusila box, protože jsem podle něj měla výborné fyzické předpoklady. A měl pravdu,“ popsala Imán, jak ji k boxu přivedl její školní trenér.

Cestu ke sportu Chalíf dle jejích slov komplikovaly chudé poměry i fakt, že pochází z konzervativního regionu země, kde box není vnímán jako sport pro ženy. „Box byl u nás vnímán jako sport určený jen pro muže,“ popsala boxerka s tím, že musela ze své vesnice pravidelně cestovat do města, kde mohla trénovat. „Prodávala jsem chleba na ulici, sbírala jsem nádobí a dělala další věci, abych si vydělala a mohla jezdit na tréninky, jelikož pocházím z velmi chudé rodiny. Na začátku stálo mezi mnou a boxem mnoho překážek,“ popsala Imán televizi své složité začátky.

Ona sama vnímá svou kariéru jako „působivý příběh“ a je přesvědčena, že je dítětem štěstěny: „Byla to čistá náhoda, nikdy jsem si nepředstavovala, že bych se stala boxerkou a světovou šampionkou.“ Chalíf se v rozhovoru vyjádřila i k loňské diskvalifikaci z mistrovství světa: „Rok 2023 byl pro mě velmi složitý. Byla to krutá rána, ale oklepala jsem se a mám ještě větší chuť ukázat všem svou sílu a odhodlání. A ukázat celému světu, jak odvážnou ženou Imán Chalíf ve skutečnosti je.“

Genderová ideologie zabíjí ženy, varuje zlatá olympionička

Její soupeřky ji však vzhledem k podezření, že v minulosti byla mužem, vnímají jako nefér sportovkyni i nebezpečí pro své vlastní zdraví a kariéry. Za boxerky nucené soutěžit s Imán Chalíf či Lin Jü-tching se již postavila celá řada osobností. Trojnásobná olympijská vítězka, plavkyně Nancy Hogshead, napsala na sociální sítě: „Genderová ideologie zabíjí ženy. Připomínám, že muži, ať už se identifikují jakkoli, mají o 162 procent silnější úder než ženy.“ „Sice mají ženský pas, ale rozhodně ne tělo. Kdy Mezinárodní olympijský výbor konečně začne chránit ženský sport?“ ptá se legendární tenistka původem z Česka Martina Navrátilová.

Šok ze zápasu s Alžířankou popsala boxerka Brianda Tamar z Mexika, která se s ní již utkala: „V ringu mi její údery hodně ubližovaly. Nic takového jsem za třináct let své kariéry nezažila, ani při tréninku s muži. Díky bohu, že jsem se dostala ven zdravá.“ Mnoho kritiků rozhodnutí MOV se ostatně ptá, zda se něco změní až ve chvíli, kdy jedna z boxerek s chromozomy X a Y způsobí své soupeřce opravdu vážné zranění či rovnou ukončí její sportovní kariéru.

Angela Carini, která souboj s Imán vzdala po 46 sekundách, jej po zápase popsala následovně: „Nemohla jsem pokračovat. Mohl to být zápas mého života, ale rozhodla jsem se raději ochránit své zdraví a život. Neměla jsem strach, nikdy nemám strach dostat v ringu ránu. Jsem navíc zvyklá trénovat v národním týmu s muži, ale dnes jsem cítila příliš velkou bolest,“ popsala Italka svou porážku.

Ekonom Lukáš Kovanda zhodnotil ekonomickou stránku olympiády. Ve Francii je to ekonomické fiasko, pro Prahu by to byla katastrofa, říká:

Zdroj: Guardian, Daily Mail, X.com, NBC


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.