Nejlepší tipy na vinařskou turistiku: Kam vyrazit na výlet a kde si užít víno i s jídlem

Jižní Morava nikdy neomrzí, a kdo ji jednou zažil se vším všudy, pravidelně se sem vrací. Máme pro vás několik ověřených tipů na místa, která navštívit, nebo třeba na skvělou zážitkovou degustaci.

Vinařská turistika po krásách a zajímavých místech na Moravě se dokáže zarýt hluboko do vašich vzpomínek. Kombinace přírody i památek, veselé povahy místních a výborného jídla a vína je rozhodně jedním z hlavních klenotů naší republiky. Pokud přemýšlíte nad tím, že byste vyrazili na cestu karavanem, určitě vás potěší, že tato místa jsou pro něj jako stvořená.

Velké Bílovice

Přibližně 10 km severně od Břeclavi najdete Mekku vinařství. Má bohatou historii, kterou si užijete na každém kroku. Vyrazte třeba ke kapličce na Hradišťku, kostelu Narození Panny Marie na návrší Tabačov nebo do Habánských sklepů, kde je největší dochovaný vinařský sklep u nás. Postavili ho před čtyřmi staletími mírumilovní Habáni, známí jako zruční řemeslníci a vynikající vinaři. Víno se tu vyrábí už od 17. století a mnoho tradic z původní výroby se dodržuje dodnes. Součástí vinařství je i karavanové stání s plnou vybaveností, které je dostupné v každém ročním období.

Tip: Doporučujeme prohlídku vinařství a sklípku, kde zjistíte vše o výrobě i historii. Nezapomenutelným zážitkem je pak také degustace a párování tapas z lokálních moravských surovin s víny včetně archivních vzorků, které je možné ochutnat jen zde. Zážitkovou degustací provází jeden ze sklepmistrů nebo sám Petr Ptáček, oceňovaný enolog a ředitel Habánských sklepů. Můžeme vám prozradit, že kombinace vín s chuťovkami dokáže ovlivnit i vaše preference – a najednou si užijete i do té doby váš nepříliš oblíbený druh vína.

Mikulov

Známý a oblíbený Mikulov má také co nabídnout a podlehnout jeho kouzlu je snadné. Dominantou starobylého města je barokní zámek, sídlo Regionálního muzea v Mikulově, kde objevíte nejrozsáhlejší tuzemskou expozici vinařství a vinohradnictví s unikátním obřím vinným sudem. Nejspíš také znáte alespoň z vyprávění či fotek Svatý kopeček s kostelem sv. Šebestiána, zvonicí a křížovou cestou. Je z něj nádherný panoramatický výhled na celý Mikulov a určitě tento výlet nevynechte. Další krásný výhled je z Kozího hrádku, jedné ze tří místních skalnatých dominant.

Tip: Pokud si chcete vyrazit na kole, v oblasti Mikulova najdete spoustu cyklotras různých délek a obtížností.

Lednicko-valtický areál

Nejvyhledávanější místo jižní Moravy je nazýváno také jako Zahrada Evropy, protože jde o nejrozsáhlejší parkově upravenou krajinu na světě, zapsanou mezi památkami UNESCO. Kromě zámků Lednice a Valtice tu najdete třeba Janův hrad, Lovecký zámeček, Apollonův chrám nebo jízdárnu. Oblíbená je také štíhlá věž a zároveň romantická rozhledna zvaná také jako minaret, ke které se můžete mj. dostat i na loďce při plavbě tajemnými meandry řeky Dyje.

Tip: Jestli vyrážíte do Lednice karavanem, zaparkujte ho v blízkém kempu Apollo.

Pálava

Při putování po Moravě byste určitě neměli vynechat vyhlášenou oblast Pálava. Vydejte se do Dolních Věstonic, kde byla objevena ikonická soška Venuše, a pokračujte ke zřícenině hradu Děvičky, odkud si vychutnáte pohled na rozlehlé Novomlýnské nádrže, které jsou ideální pro koupání i vodní sporty. S obytným vozem se můžete ubytovat například v rodinném Campu Pálava pod pálavskými kopci.

Tip: Za místními víny, která se rodí na zdejších viničních tratích, jako je Slunný vrch, Sahara, Stará hora a další, se vydejte do Vinařství Pavlov, jehož tradice sahá až do roku 1897. Vychutnat si je můžete na terase s výhledem na novomlýnské nádrže.

Vinařské stezky napříč Moravou

Pokud jste milovníky aktivního odpočinku, vydejte se po vinařských stezkách. Klikatí se na délce 1 200 kilometrů a v průběhu jejich objevování narazíte na malebné vesnice, památky a vinné sklípky. V každém z nich vás přivítají s otevřenou náručí, ať už vyrazíte ze Znojma do Uherského Hradiště, či naopak.

Tip: Kempů a možností, kde přenocovat, je zde nespočet. S výběrem vám možná pomohou i tyto aplikace – Na kole i pěšky a Bezkempu.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.