Životní styl

11. července 2024 15:48

Josef Šťastna

Nejméně voňavé národy Evropy: Češi soupeří s Bulhary a Rumuny o nechutné prvenství

V zimě se to dá ještě přežít, ale v letních měsících na každém kroku narážíte na spoluobčany, kteří prostě nevoní. Je jich hodně a jsou všude. Čím to je, že Češi patří mezi nejméně voňavé národy Evropy? Šetříme na deodorantech, nosíme několik dnů po sobě stejné triko, také se sprchováním to není slavné. Alespoň o tom hovoří několik průzkumů.

Spotřeba piva, spotřeba marihuany, rozšíření varen pervitinu či výskyt rakoviny tlustého střeva. To vše jsou odvětví, kde čelní příčky v mezinárodním žebříčku pravidelně obsazují Češi. A na přední pozice jsme se prodrali také v disciplíně, která není na první pohled tolik vidět, ale je cítit.

Jak se měří voňavost?

S horkými dny a návštěvou MHD či vlakového kupé se člověku dere na jazyk otázka, zda by při nástupu do dopravního prostředku nebylo záhodno fasovat plynovou masku. Nebo alespoň deodorant. Pokud budeme měřit spotřebu deodorantu, tak musíme konstatovat, že Češi jsou na samém chvostu v používání této kosmetiky.

Podle výzkumu společnosti Unilever, na který upozornil například web Novinky.cz, je spotřeba deodorantů v České republice velmi nízká. Češi spotřebují jeden až dva deodoranty za rok. Hůře jsou na tom už jen Rumuni, kteří spotřebují 0,7 deodorantu. Stejně špatně jsou na tom také Rusové, ale ty jejich mentalita a chování mezi tradiční evropské národy neřadí. Pokud bychom se podívali na Západ, tak musíme konstatovat, že například ve Velké Británii každá osoba spotřebuje 5,6 deodorantů za rok.

Podle dat obchodní asociace Cosmetics Europe za rok 2022 se do popředí v nelichotivé disciplíně derou také Bulhaři. Když se podíváme na celkovou spotřebu hygienických pomůcek (včetně mýdla či zubní pasty), tak zjistíme, že jsme na tom jen o chlup lépe než Bulhaři.

Šetříme vodou, proto nevoníme

Češi na kosmetice šetří, což by na první pohled mohlo vést k potlesku, ale když si vezmeme, že ti samí lidé umí utrácet za alkohol či cigarety, tak to na velké fanfáry určitě není. Navíc náš národ šetří také na vodě.

ČTĚTE TAKÉ: Správná péče zajistí zdravé zuby i zářivý úsměv, zvládněte ji sami v koupelně

Podle dat společnosti Unilever se situace zlepšuje jen pomalu, ale přeci jen přibývá lidí, kteří se sprchují alespoň jednou denně. V roce 2010 to bylo 69 procent mužů a 75 procent žen. Ženy jsou o kousek zodpovědnější také při mytí rukou - průměrná Češka si ruce opláchne jedenáctkrát za den, průměrný český muž to udělá devětkrát za 24 hodin.

Podívejte se také na mýty o zubní hygieně:

Zdroje: Cosmetics Europe, výzkum Unilever

Sdílejte článek
Štítky počasí horko Česká republika hygiena zpocená žena zpocený muž

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.