Nemáte dostatek energie na běhání? Chyba může být v jídelníčku

Sportujete, ale nesledujete, co přesně jíte? Hlídejte si vyvážený jídelníček, může vás posunout k lepším výkonům.

Největší problém s nedostatkem energie pro pohyb mají ti, kteří se k nějaké aktivitě rozhodli v okamžiku, kdy chtěli začít hubnout. Omezili jídlo a přidali na výkonu. To je ale velká chyba, která podle výživových poradců vede k tomu, že organismus nemá nejen dostatečný přísun energie na sport a výkon jako takový, ale ani na následnou regeneraci. Každý, kdo se věnuje sportu, rád vidí, když se na jeho těle začnou objevovat vyrýsované svaly a je celkově pevnější.

Jenže pokud se dostatečně nevěnuje výživě, může během tréninků velice rychle začít pociťovat únavu, bolest svalů a další negativa. Je nezbytné si uvědomit, že energii spotřebovává tělo také v klidovém režimu, během spánku… A co teprve při sportu! Je tedy nezbytné udržovat v rovnováze příjem i výdej energie, mentální i fyzické zdraví. Všechny tyto nádoby spolu souvisí a je na vás, abyste je řádně propojili tak, abyste během sportovního výkonu neriskovali úraz nebo zdraví obecně.

Je nezbytné, abyste jako sportovec ze svého jídelníčku zcela vynechali junkie foods, tedy prázdné kalorie. Energetický nedostatek u sportovců byl definován v roce 2014 jako stav, kdy kalorický výdej není v rovnováze s příjmem, a navíc je pokrýván většinou nezdravými pokrmy. Expertkami na dodržování nezdravých diet jsou přitom sportovkyně – ženy. Snaží se o to, aby měly zdravé tělo, často ale nevědí, jak zachovat všechny potřebné vstupy v rovnováze.

Mužští sportovci jsou na tom lépe a navíc se velmi často domnívají, že problematika špatného stravování se týká právě jen žen. Není tomu ale tak. Právě proto je nezbytné, pokud se nevěnujete sportu rekreačně a nemáte zdravé životní návyky, kontaktovat nutričního poradce a probrat s ním svoje tréninkové fáze. Taktéž je důležité zmínit dny odpočinku.

Nejvíce ohroženými skupinami sportovců, kteří nedodávají tělu potřebné živiny, jsou baletky, potápěči, tanečníci a bruslaři. V jejich případě je nezbytné, aby měli dlouhé svaly, které je třeba tvarovat pravidelnou jógou, navíc je dobré, pokud se svalové hmoty v jejich případě nenabírá tolik jako v případě atleta. Jak zmiňují například baletky ve svých rozhovorech, tráví hodiny a hodiny denně na tréninku, následně večer na představení – a mají neustále hlad. Jejich tělo tak může být zcela vyčerpané.

Sledujte potřeby svého těla a poraďte se s odborníky

Při řešení tohoto problému je důležitá raná intervence odborníků. Právě ta dokáže předejít následným poruchám příjmu potravy, pramenícím z toho, že sportovci, kteří mají být subtilní, se neustále obávají, že přiberou a roky jejich dřiny přijdou vniveč.

Odborníci proto doporučují všem, kdo se o své tělo starají, sportují a možná nemají jasno v tom, jestli jedí málo nebo moc:

1. Naslouchejte svému tělu, respektujte jeho únavu i energetický náboj. Měli byste sami poznat, kdy jste na hraně tréninkových možností, které váš organismus zvládá – a okamžitě ubrat.

2. Začněte uvažovat zdravě. Nepřemýšlejte o tom, jak vaše tělo vypadá na fotografiích na sociálních sítích, neporovnávejte se s nikým, kdo dělá stejný sport jako vy. Tělesná konstituce dvou lidí je vždy zcela odlišná a držením drastických diet nikdy nedosáhnete toho, že byste vypadali stejně jako váš kolega. Snažte se stravovat i hýbat podle potřeb svého těla.

3. Pokud máte problém s tím, že nevíte, co jíst, nechejte si sestavit jídelníček na míru. A dodržujte ho. Pro správné fungování svalů potřebujete proteiny, pro jejich odpočinek cukry. Vynechejte alkohol a přestaňte kouřit. Právě cigareta prý zahání hlad, na druhou stranu vás dokáže zničit.

Chcete si tělo protáhnout během? V sobotu 24. srpna se již po deváté uskuteční amatérský závod, ve kterém si délku trati najde celá rodina. Na trať se mohou vydat profíci i amatérští běžci, maminky s kočárky, děti, ale i pejsci. ALPINE PRO Prima Run je jedinečný pětikilometrový závod, který je hlavně o zábavě, i když čas se měří a mnozí bojují naplno o stupně vítězů. Přijďte se pobavit a užít si konec léta ve sportovně-rodinném duchu.

Jak se registrovat na den plný zábavy? Navštivte ALPINE PRO Prima Run | Praha | 24. 8. 2024 (prima-run.cz)

Kromě dalších aktivit se partner ALPINE PRO Prima Run – Zdravotní pojišťovna OZP – na všechny návštěvníky těší. Na místě si mohou nechat změřit zrak a absolvovat krátkou masáž, která organismus po výkonu zregeneruje.

Děti si užijí program se společností SEVT. Dětský běh se Sevtíky a následný doprovodný program může být malou připomínkou toho, že škola už se blíží. SEVT.cz je lídr v oblasti vzdělávání a školních, výtvarných i kancelářských potřeb. Řadí se mezi nejspolehlivější e-shopy a je držitelem ocenění ShopRoku 2018, 2019, 2020, 2021 a 2022 v kategorii Kancelářské potřeby. V nabídce najdete také rozmanitou nabídku knižního sortimentu, zaměřenou především na vzdělávání, odbornou literaturu a publikace pro děti, dále hry a hračky s důrazem na edukační vlastnosti a v neposlední řadě také stále více se rozvíjející oblast hygieny a drogerie. Zboží můžete zakoupit ve dvou kamenných prodejnách a na e-shopu sevt.cz.

Společnost ELIMON a. s. dodává elektřinu a plyn svým spokojeným zákazníkům již 20 let. Těšit se na bohatý doprovodný program na akci, zastřešený společností Elimon, můžete už nyní. Připraven je nejen pro běžce. Čeká vás malování na obličej či dodání energie popcornem a další zábava.

Co je podnikatelskou filozofií společnosti ELIMON? Nabízet svým zákazníkům, na základě provedeného vstupního energetického poradenství, optimální výběr vhodného produktu, který by maximálně snížil náklady na energie. To vše při uspokojení všech individuálních potřeb zákazníka. Nabízí SVĚŽÍ ENERGII, která je taktéž úzce spjata s filozofií celé společnosti.

Děkujeme společnosti FCC Česká republika, partnerovi v oblasti odpadového hospodářství, který společně s námi pečuje o životní prostředí.

Minulý rok se ALPINE PRO Prima Run zúčastnil i trenér Jan Rychtařík. Co řekl o sportování dětí?

Sdílejte článek
Štítky zdravá strava běh sport Prima Run ALPINE PRO Prima Run

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.