Životní styl

23. června 2024 07:30

Marie Makovská

Využíváte pivo jako ionťák? Nespoléhejte na něj a dejte si k němu slané jídlo

Lidé se dělí na dva typy – ty, kteří pivo milují a možná i bez optání všem vyprávějí, že jde o výborný zdroj minerálních látek i vitaminů skupiny B, a na ty, kteří mají radši jiné drinky a nechtějí to poslouchat. Ať už patříte do jakékoliv skupiny, pojďte se podívat, co náš národní nápoj (ne)má.

K čemu jsou dobré iontové drinky

Při pohybové aktivitě se ochlazujeme vylučováním kapiček vody a elektrolytů, které v podobě pocení fungují jako naše vlastní klimatizace. Mezi tyto elektrolyty patří sodík, chlór, draslík, vápník a hořčík. Množství našeho potu a jeho chemické složení je individuální. Pro účinnou rehydrataci po delších vytrvalostních aktivitách nebo intenzivním cvičení je vhodné doplnit nejen tekutiny (vodu), ale i zmíněné elektrolyty. To je hlavním úkolem sportovních drinků označovaných jako „ionťáky“. A protože i pivo určité elektrolyty obsahuje, dostalo se mu moderní a tak trochu vznešené přezdívky „nejlepší ionťák“.

Samozřejmě ho tak označují hlavně milovníci tohoto zlatavého alkoholického nápoje, takže se pojďme podívat na srovnání piva s iontovým drinkem.

Srovnání piva a ionťáku

Abychom mohli tyto dva hráče porovnat, zaměříme se především na sodík, draslík a sacharidy. Jde o látky, které je potřeba po náročné fyzické aktivitě doplnit a oba druhy nápojů je obsahují. V ionťácích je samozřejmě podle jejich typu ještě spousta dalších látek (vitaminy, aminokyseliny, kofein a další), některé značky sacharidy téměř neobsahují a počítají třeba s tím, že po aktivitě konzumujete ještě nějaký sacharidový nápoj.

Iontové nápoje ale průměrně obsahují okolo 200–400 mg sodíku, 100–200 mg draslíku a zhruba od 3 do 8 g rychle vstřebatelných sacharidů na 100 ml nápoje, zatímco v pivu je například obsah sodíku zanedbatelný (jen okolo 20 mg sodíku na půllitr piva).
(Zdroj: Kalorické tabulky a USDA)

Milovníci tekutého chleba, jak se pivu přezdívá, rádi zmiňují i vysoký obsah vitaminů skupiny B, ale ani tady se žádný zázrak nekoná. Podle výsledků šetření USDA najdete v jednom litru piva:

  • 0,05 mg thiaminu (asi 3 % DDD)
  • 0,25 mg riboflavinu (asi 20 % DDD)
  • 5,13 mg niacinu (asi 33 % DDD)
  • 60 µg kyseliny listové (asi 30 % DDD)

K pokrytí doporučené denní dávky těchto vitaminů by tedy bylo potřeba vypít i několik litrů piva. To bohužel v rámci zdravého životního stylu není možné doporučit, protože negativa alkoholu mnohonásobně převyšují jeho pozitiva.

Že pivo propadlo jako ionťák pro sportovce, ale samozřejmě nic nemění na tom, že je to oblíbený osvěžující nápoj, který si mnozí z nás rádi dají.

Pro ty, kterým chutnají i nealko piva, může být zajímavé, že tyto varianty nemají diuretický účinek. Ukázalo se, že nápoje s nižším obsahem alkoholu (pod 2 %) zřejmě nemají žádný negativní vliv na stav hydratace poté, co došlo k dehydrataci. Nezvyšují tedy další ztráty vody a naopak mohou napomáhat procesu rehydratace. Pokud se po výkonu rozhodnete pro nealko pivo, je doporučeno dát si i něco slaného k jídlu, vzhledem k nízkému obsahu sodíku v pivu.

Počítá se pivo do pitného režimu?

Pokud je řeč o alkoholickém pivu, obecně se můžete setkat spíše s doporučením, že není vhodné ho započítávat do pitného režimu. Doporučení vychází z nejnovějších poznatků o alkoholických nápojích, kdy například Světová zdravotnická organizace (WHO) říká, že „žádná míra konzumace alkoholu není pro naše zdraví bezpečná“. Zkrátka ani pivo není možné doporučit jako vhodný nápoj k dodržování pitného režimu.

Jestli ale máte pivo rádi, občas si ho dáte a pak přemítáte, že jste přece právě vypili bezmála půl litru tekutiny, máte pravdu. Pivo z velké části tvoří voda a započítat si ji můžete. Váš trenér nebo výživový poradce ovšem tuhle položku nebude chtít vidět zapsanou ve vašem jídelníčku.

Zdroj: autorský článek (autorka je Ing. v oboru Výživa a potraviny), odkazy na konkrétní studie najdete v textu.

Jak je na tom letos pivo s cenami? Podívejte se na reportáž:

Sdílejte článek
Štítky alkohol pivo nápoj pitný režim Hořký svět iontový nápoj

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.