Nešika Adam polije soupeři záda. Překvapí skromným bydlením na internátu
Mokrá záda - Prostřeno! XXVII (16)
Adam Nosál Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Aplikace Prostřeno! Zdroj: FTV Prima
Dýňový salát s koriandrem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Krkonošská kulajda se zastřeným křepelčím vejcem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Jelení hřbet se zeleninovým pyré, perníkovými kroketami a vinnou redukcí Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Tartaletky s hořkou čokoládou zasypané malinovým kaviárem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Speciál s budoucími kuchaři bude tento týden hodně o vaření, ale i nervozitě a mladické zbrklosti. Jak se podaří pondělnímu hostiteli Adamovi prolomit ledy a nemluvné hosty trošku povzbudit? A co řeknou soutěžící na jeho pokoj, kde nemá žádné osobní věci?
Pondělní hostitel Adam studuje první ročník nástavbového studia, obor gastronomie. Zatím žije u rodičů a přes týden je na internátu hned vedle školy. Své soupeře bude chtít zaujmout dýňovým salátem s koriandrem, krkonošskou kulajdou se zastřeným křepelčím vejcem, jelením hřbetem se zeleninovým pyré, tartaletkami s hořkou čokoládou zasypanými malinovým kaviárem. Místo souboje amatérských kuchařů tento týden uvidíme reprízu souboje budoucích profesionálů. O výhru se poperou čtyři mladíci, kteří už mají výuční list v kapse a pokračují ve studiu, a jedna sedmnáctiletá slečna ve třetím ročníku střední gastronomické školy.
Pokud se vám Prostřeno! líbí, přidejte na Kinoboxu svoje hodnocení.
Dýňový salát s koriandrem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Krkonošská kulajda se zastřeným křepelčím vejcem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Jelení hřbet se zeleninovým pyré, perníkovými kroketami a vinnou redukcí Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Tartaletky s hořkou čokoládou zasypané malinovým kaviárem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Adam Nosál Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Salátek z rukoly a polníčku s cherry rajčaty a balkánským sýrem s opečeným toustovým chlebem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Dýňová krémová polévka se slunečnicovými semínky a zakysanou smetanou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová kotleta balená ve schwarzwaldské šunce s masovou fáší, podzimní ragú ze zeleniny, opečené brambory, smetanová omáčka, schwarzwaldský chips Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pomerančová bábovka se šlehačkovým bochánkem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Eliška Kuttichová Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pošírovaná rolka z lososovitého pstruha se špenátovou fáší podávaná na salátku z červené čočky, provoněné kouřem z jablečné štěpky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Květákový krém du Barry s tvarůžkem a bylinkovým olejem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová panenka sous-vide, batátové pyré, omáčka demi-glace Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Čokoládový fondán s malinovým dresinkem a vanilkovým semifreddem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
David Johánek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Duo tataráku a carpaccia z pravé svíčkové s trhanými saláty a bylinkovou bagetkou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Sumeček africký s holandskou omáčkou a zeleninovým ragú Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová panenka v pražské šunce s pečenou petrželí, liškami a bramborovým pyré Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Crème brûlée Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Kristián Dostál Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Drůbeží paštika s domácími bagetkami Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Francouzská cibulačka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Filírované kachní prso s redukcí z červeného vína, pečené pusinky z bramborového pyré, kořenové petržele a jablek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Cheesecake s lesním ovocem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vít Urban Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Jelení hřbet se zeleninovým pyré, perníkovými kroketami a vinnou redukcí Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Salátek z rukoly a polníčku s cherry rajčaty a balkánským sýrem s opečeným toustovým chlebem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová kotleta balená ve schwarzwaldské šunce s masovou fáší, podzimní ragú ze zeleniny, opečené brambory, smetanová omáčka, schwarzwaldský chips Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pošírovaná rolka z lososovitého pstruha se špenátovou fáší podávaná na salátku z červené čočky, provoněné kouřem z jablečné štěpky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Duo tataráku a carpaccia z pravé svíčkové s trhanými saláty a bylinkovou bagetkou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová panenka v pražské šunce s pečenou petrželí, liškami a bramborovým pyré Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Adam sice přijal nabídku reprezentovat školu, svého činu ovšem bude litovat. V půlce vaření už bude mít všeho dost a nejraději by to měl celé za sebou. Nerad totiž při práci mluví na kameru. Během večera bude mít oporu ve svém učiteli odborného výcviku, jenž se bude hodně držet, aby svému žákovi nepomáhal jinak než slovně.
Čtěte také: Kvíz nejen pro diváky Prostřeno! Jak číst bruschettu a kolik dát bujónu do hrnce?
Jestli pokušení odolá, uvidíte v pondělí vpodvečer na Primě a už nyní na prima+. Při krájení dýně bude mít učitel o Adama obavy, aby si neuřízl prsty. Nervózní hostitel totiž bude opravdu působit roztržitě a také na to doplatí.
Adam zvolí jako předkrm dýňový salát. Jak se připravuje?
Při šmejdění si půjčí hostitelovo tričko
Když do Adamovy školy dorazí na večeři ostatní soutěžící, prohlédnou si školu a usednou k prostřenému stolu. Ten sice vypadá hezky, ale jak Vítek podotkne, nesedí se u něj nejpohodlněji. „Je to z lavic poskládaný, to už tak příjemný nebylo.“ To vzápětí bude Adamův nejmenší problém. Nervózní hostitel přinese přípitek, který okamžitě vyklopí na Davida. Zbytek plných sklenic rozbije. To jej rozhodí a chvíli netuší, co si počít. „Nevěděl, co má dělat. Čekal střih, stop kamer, to se prostě nestalo,“ komentuje situaci pobavený Vít.
Adama incident v Prostřeno! pořádně rozhodí, učitel v kuchyni jej však bude uklidňovat. Stalo se to přece v životě každému. David bude mít mokré tričko, dlouho v něm ale nezůstane. Při šmejdění objeví na sušáku hostitelovu garderobu a půjčí si jedno z jeho triček. Eliška nad Adamovým bydlením žasne. Je možné, že před nimi všechny osobní věci schoval? Pokoj je totiž téměř prázdný. Jak zaboduje Adam se svým propracovaným menu u zkušených kuchařů? Trefí se jim do chuti kyselým předkrmem i polévkou? Dívejte se na pondělní epizodu.
Autor článku
Petra Jaroševská
Horoskop vždy po ruce
Zanechte nám váš e-mail a my vám budeme zasílat pravidelný newsletter s vaším horoskopem.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů