Budoucnost české gastronomie v Prostřeno! Učni raději vaří pod dozorem učitelů
Učeň Vítek – Prostřeno! XXVII (20)
Repríza Prostřeno! bude tentokrát speciálně s budoucími kuchaři, možná šéfkuchaři. Jen jediná studentka odborné školy mezi čtyřmi studenty. Bude to souboj na nože. Půjde totiž nejen o vaření, ale také o budoucí kuchařskou čest.
Prostřeno! bude na půdě gastronomických škol z východních a středních Čech. Kteří studenti střední školy se zaměřením na gastronomii si poradí nejen se složitým menu, kterým se budou chtít prezentovat, ale také s úkolem týdne, kterým bude tento týden příprava mousse? Budou soutěžící vědět, o co jde? Uvidíte, jestli budou mladí a nadějní kuchaři taktizovat, nebo si navzájem ocení jen své kuchařské umění a znalost řemesla, o což by mělo v tomto pořadu jít především. Studenti rozhodně ukážou a dokážou, že to s novou generací není tak špatné, jak se obecně tvrdí. Předvedou, že zvládají dokonalé menu bez větších karambolů.
Pokud se vám Prostřeno! líbí, přidejte na Kinoboxu svoje hodnocení.
Dýňový salát s koriandrem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Krkonošská kulajda se zastřeným křepelčím vejcem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Jelení hřbet se zeleninovým pyré, perníkovými kroketami a vinnou redukcí Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Tartaletky s hořkou čokoládou zasypané malinovým kaviárem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Adam Nosál Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Salátek z rukoly a polníčku s cherry rajčaty a balkánským sýrem s opečeným toustovým chlebem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Dýňová krémová polévka se slunečnicovými semínky a zakysanou smetanou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová kotleta balená ve schwarzwaldské šunce s masovou fáší, podzimní ragú ze zeleniny, opečené brambory, smetanová omáčka, schwarzwaldský chips Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pomerančová bábovka se šlehačkovým bochánkem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Eliška Kuttichová Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pošírovaná rolka z lososovitého pstruha se špenátovou fáší podávaná na salátku z červené čočky, provoněné kouřem z jablečné štěpky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Květákový krém du Barry s tvarůžkem a bylinkovým olejem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová panenka sous-vide, batátové pyré, omáčka demi-glace Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Čokoládový fondán s malinovým dresinkem a vanilkovým semifreddem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
David Johánek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Duo tataráku a carpaccia z pravé svíčkové s trhanými saláty a bylinkovou bagetkou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Sumeček africký s holandskou omáčkou a zeleninovým ragú Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová panenka v pražské šunce s pečenou petrželí, liškami a bramborovým pyré Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Crème brûlée Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Kristián Dostál Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Drůbeží paštika s domácími bagetkami Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Francouzská cibulačka Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Filírované kachní prso s redukcí z červeného vína, pečené pusinky z bramborového pyré, kořenové petržele a jablek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Cheesecake s lesním ovocem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vít Urban Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Jelení hřbet se zeleninovým pyré, perníkovými kroketami a vinnou redukcí Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Salátek z rukoly a polníčku s cherry rajčaty a balkánským sýrem s opečeným toustovým chlebem Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová kotleta balená ve schwarzwaldské šunce s masovou fáší, podzimní ragú ze zeleniny, opečené brambory, smetanová omáčka, schwarzwaldský chips Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Pošírovaná rolka z lososovitého pstruha se špenátovou fáší podávaná na salátku z červené čočky, provoněné kouřem z jablečné štěpky Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Duo tataráku a carpaccia z pravé svíčkové s trhanými saláty a bylinkovou bagetkou Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vepřová panenka v pražské šunce s pečenou petrželí, liškami a bramborovým pyré Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vařit budou učni pod dohledem učitelů odborného výcviku a leckdy se bez jejich rad a pomoci neobejdou. Mnozí přitom mají výuční list v kapse a studují nástavbu. Kdo ale nakonec odklopí pokličku, pod níž se budou ukrývat peníze, je zatím ve hvězdách. Sledujte Prostřeno! na prima+ a každý všední podvečer na Primě. Nejnovější informace k pořadu najdete také v aplikaci.
Pondělí: Student Adam (19) žije přes týden na internátu
Adam Nosál Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Jako první se k plotně postaví Adam ze Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově. Vařit bude pod dozorem učitele odborného výcviku, se kterým také mohl konzultovat své menu. Adam je tišší povahy a v kuchyni toho moc nenamluví. Ale jak se říká, kdo mlčí, ten dělá. Adam sází na zajímavé menu, když slibuje dýňový salát s koriandrem, krkonošskou kulajdu se zastřeným křepelčím vejcem, jelení hřbet se zeleninovým pyré, perníkovými kroketami a vinnou redukcí a tartaletky s hořkou čokoládou zasypané malinovým kaviárem na konec.
Při přípravě menu se pořádně zapotí, ale ještě více mu dá zabrat obsluhování hostů. Adamovi se nepovede hned úvod večera, kdy obsah skleničky skončí jednomu z hostů na zádech a sklo se rozbije o podlahu. Budou mít hosté s hostitelem pochopení? Nebo mu to dají, jak se říká, sežrat? Jak si parta během pondělního prvního setkání sedne? Sledujte už v pondělí.
Úterý: Studentka Eliška (17) chce zažít něco nového
Eliška Kuttichová Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Eliška studuje obor kuchař na střední gastronomické a technické škole v Žamberku. Mezi její záliby patří hasiči, procházky se psem, vaření a ráda hraje florbal. Eliška je na rozdíl od pánů docela upovídaná. V kuchyni jí bude pomáhat učitelka odborného výcviku, se kterou si Eliška rozumí a s níž konzultovala své menu. Holky ze žamberecké gastronomické školy sází na salátek z rukoly a polníčku s cherry rajčaty a balkánským sýrem, dýňovou krémovou polévku se slunečnicovými semínky a zakysanou smetanou, vepřovou kotletu balenou ve schwarzwaldské šunce s masovou fáší, podzimní ragú ze zeleniny a pomerančovou bábovku se šlehačkovým bochánkem jako dezert. I když je Eliška oproti klukům studijně v nižším ročníku a je i věkově nejmladší, v kuchyni si dokáže poradit. Pánové si ale u stolu stěžují, že polévka moc slaná a maso trochu vysušené. Zato zábavu si užije hlavně Eliška, když nechá kluky krájet cibuli na čas.
Středa: Student David (19) vystudoval obor kuchař-číšník, nyní se věnuje studiu hotelnictví
David Johánek Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Účastnil se zahraničních stáží v Anglii, Německu a na Slovensku. Od dětství se pohyboval v kuchyni a vždy ho to bavilo, a proto si vybral tento obor. David studuje na Střední škole gastronomie a služeb v Nové Pace. Absolvoval obor kuchař-číšník a nyní je žákem třetího ročníku oboru hotelnictví. Má rád sport – posilovnu, fotbal s kamarády a rád dělá individuální rekreační sporty. Baví ho turistika. A samozřejmě vaření, což je vidět už na Davidově menu: pošírovaná rolka z lososovitého pstruha se špenátovou fáší podávaná na salátku z červené čočky, provoněné kouřem z jablečné štěpky.
Jako polévka bude květákový krém du Barry s tvarůžkem a bylinkovým olejem, dále vepřová panenka sous-vide, batátové pyré, omáčka demi-glace a čokoládový fondán s malinovým dresinkem a vanilkovým semifreddem. I Davidovi v kuchyni pomáhá, a hlavně na něj dohlíží, paní učitelka odborného výcviku. David si ale povětšinou umí poradit sám. Jeho vaření je přesné a precizní. Uspěje se svým moderním menu plným komplikovaných názvů a chutí? A bude předkrm uzený, nebo spálený?
Čtvrtek: Student Kristián (18) má výuční list, nyní studuje nástavbu, obor technologie potravin
Kristián Dostál Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Kristián studuje na Střední škole technické a řemeslné v Novém Bydžově. Rád hraje fotbal, chodí ven s kamarády a hraje počítačové hry. A myslí si, že je přátelský, není moc upovídaný, je spíš tichý. V kuchyni na něj budou dohlížet hned dvě autority, paní učitelka odborného výcviku a kuchař z praxe. Podaří se jim nemluvného Kristiána rozmluvit? Ani Kristián se nebojí vsadit na originální chutě.
Čtěte také: Kuchařský učeň se neobejde bez pomocníka. Neumí ani vyslovit název předkrmu
Třeba sumečka afrického, kterého hostům donese ke stolu i v nenaporcované podobě. A také sází na panenku, která se mu ale nepovede dokonale. A uspěje s duem tataráčků nebo s crème brûlée? A zaujme hosty zábava? Přijde jim zazpívat žačka školy, na které Kristián studuje. Pro své hosty také připraví míchání koktejlů.
Pátek: Student Vít (19) nyní studuje nástavbu. Je svobodný, ale zadaný
Vít Urban Zdroj: FTV Prima/ Prostřeno!
Vítek se vyučil v oboru kuchař. Pracoval brigádně jako číšník, přípravný a pomocný kuchař. Nyní studuje na nástavbě – je v prvním ročníku nástavbového studia na Středním odborném učilišti společného stravování v Poděbradech. Vítek má zajímavé koníčky. Patří mezi ně myslivost, vodáctví, rybaření a hraní počítačových her. Baví ho i činnosti kolem domu. Vítka bylo celý týden nejvíce slyšet u stolu. Když mu něco nechutnalo, nebál se to říct nahlas – a ostatní jsou na něj velmi zvědaví. Uspěje Vítek se svým menu?
Vítek slibuje drůbeží paštiku s domácími bagetkami, francouzskou cibulačku, filírované kachní prso s redukcí z červeného vína, pečené pusinky z bramborového pyré, kořenové petržele a jablek a cheesecake s lesním ovocem. Jako jediný se pouští do domácího pečiva. Povede se mu? I nad Vítkem v kuchyni bdí učitel odborného výcviku. Pochválí na konci dne svého svěřence? Na jídlo se bude nekonečně dlouho čekat. Odpustí mu to ostatní? A kdo nakonec vyhraje? Dívejte se v pátek!