Společnost

21. prosince 2023 18:42

Tomáš Durčák

Nic horšího jsem neviděl. Záchranář Dvořák sdílel snímek z nemocnice po střelbě

Střelba na Filozofické fakultě: Osmá část

Marek Dvořák je pravděpodobně jedním z nejznámějších a nejpopulárnějších lékařů v České republice. Následky tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy dle svých sociálních sítí viděl na vlastní oči přímo ve Fakultní nemocnici Motol a na úvod svého komentáře k celé situaci je shrnul slovy: Nic horšího jsem za svoji kariéru asi neviděl.

Marek Dvořák je primárně záchranář, který často helikoptérou létá k opravdu vážným nehodám a těm nejvážnějším zraněním. Na svém Instagramu vpodvečer sdílel snímek pocházející pravděpodobně z pražské Fakultní nemocnice Motol, kde lékaři bojovali, aby ranění ze střelby na Filozofické fakultě přežili.

„Mísí se ve mně adrenalin, lítost a vztek. Viděl jsem tady spoustu dost otrlých doktorů se slzami na krajíčku. Viděl jsem dnes věci, které musím ještě nějak vnitřně zpracovat,“ začal Dvořák svůj komentář k dnešní hrozivé události, jež otřásla celou Českou republikou. „Hlubokou soustrast k obětem a jejich rodinám, je to šílená nespravedlnost, ztělesněné zlo, je mi to strašně líto. Zraněným brzké uzdravení. To je nejdůležitější,“ dodal vzápětí a přidal druhý důležitý bod.

„Druhak: Mega úctu ke všem mým kolegům, které jsem dneska sledoval. Ve Fakultní nemocnici Motol všechno fungovalo a všichni dělali absolutní maximum. Je vidět, že když se stane fakt průser, jsme schopni všeho nechat, sejít se a fungovat jako jeden skvělý tým,“ přidal známý záchranář osobní poklonu svým kolegům.

Nevkládejte energii do hejtů směrem k pachateli, nezaslouží si to a zlo jen plodí další zlo. Buďte na sebe opatrní, semkněte se, pomozme obětem a pozůstalým...

Semkněte se, vyzval Dvořák

Svůj text následně zakončil odstavcem mířeným ke svým fanouškům a veřejnosti. „Nevkládejte energii do hejtů směrem k pachateli, nezaslouží si to, a zlo jen plodí další zlo. Buďte na sebe opatrní, semkněte se, pomozme obětem a pozůstalým, udělejme všichni všechno pro to, aby se nic takového neopakovalo…,“ uzavřel Dvořák svůj komentář k mrazivé fotografii z nemocnice, kde lékaři bojovali o životy postřelených.

Smazaný příspěvek

Fotka, kde byla vidět krev a nepořádek vzniklý při shonu a boji o život zraněných, některé velmi pobouřila. Dvořák nejprve reagoval, že publikování snímku bylo nemocnicí schváleno, poté ho ale přesto smazal a napsal své vyjádření: „Předchozí příspěvek jsem smazal, přesto že za vším v něm si stojím a nebylo tam nic zlého, ale dal možnost pár lidem ventilovat jejich mindráky a šířit negaci, což je poslední, co teď všichni potřebujeme. Tomu nechci dávat prostor,“ napsal. U aktuální fotky se svíčkou raději vypnul možnost komentářů.

Všichni přeživší, svědci nebo blízcí obětí střelby na Filozofické fakultě mohou aktuálně využít krizové telefonní linky organizace In IUSTITA, kde jim pomohou vyškolení krizoví interventi. Volat lze na telefonní číslo 773 177 636. Ozvat se dle organizace lze i prostřednictvím SMS a při případném přetížení linky se postupně ozvou všem zpět.

Sdílejte článek
Štítky fotografie Instagram střelba lékař Fakultní nemocnice v Motole záchranáři vyjádření Marek Dvořák filozofická fakulta