Společnost

21. prosince 2023 18:33

Tomáš Durčák

Co dělat, když se kolem střílí? Uteč, schovej se, bojuj, radí instruktor sebeobrany

Střelba na Filozofické fakultě

Stát se svědkem střelby na veřejnosti může být extrémně stresujícím a traumatizujícím zážitkem. A to do té míry, že je člověk důsledkem šoku neschopen adekvátně reagovat. Jak se zachovat, pokud se okolo vás začne střílet a co by měl člověk udělat ve chvíli, kdy na něj někdo míří střelnou zbraní? Odborník na sebeobranu Pavel Houdek radí mít na paměti tři základní pravidla, která platí vždy.

Schovat se má smysl, ale musíte dobře zvážit, kam

„Platí tři nejlepší možná pravidla, a to i podle oficiálního policejního videa. Uteč, schovej se, bojuj. Přesně to vystihuje, co v tu chvíli dělat,“ popsal Pavel Houdek pro CNN Prima News, jak by měl každý z nás reagovat ve chvíli, kdy nás někdo jakkoli ohrožuje střelnou zbraní. Útěk je logicky tou nejlepší strategií. A to dle Houdka i ve chvíli, kdy na nás někdo míří z bezprostřední blízkosti.

Pokud to lze, utíkejte od střelce raději do strany než přímo od něj. „Málokdo umí střílet na pohyblivý terč. Je to relativně těžké trefit. Čili pravděpodobnost, že se vám nakonec utéct opravdu povede, je poměrně vysoká,“ vysvětlil expert s tím, že není-li útěk možným, je potřeba najít si vhodný, tedy neprůstřelný úkryt. „V kancelářských budovách ze sádrokartonu je to složité, prostřelí je i obyčejná pistole. Takže když schovat, tak za pevnou stěnu,“ naznačil Houdek, že schovat se dává smysl jen za neprůstřelnou překážku.

Je-li kam utíkat, je to nejlepší varianta i za cenu postřelení

A pak je tady třetí, poslední a zcela nejzazší rada, pokud žádná ze dvou předchozích není možná. „Jakmile jste třeba ve slepé uličce a střelec míří k vám, pak zbývá pouze boj. Použijte k němu cokoliv, co je po ruce,“ komentuje tuto variantu odborník na sebeobranu a dodává jednu důležitou poznámku: „Máme z amerických filmů obrázek, že když dáme ruce nahoru, tak se nic nestane. Zůstat stát a zvednout ruce je ale to nejhorší, co můžete udělat.“

Podle něj má pokus o útěk – je-li kam utíkat – smysl i v situaci, kdy na vás někdo míří třeba z metrové vzdálenosti: „Přes 92 procent postřelených dneska útok přežije, to nám jasně ukazují statistiky z USA. Takže i když se dáte na útěk a agresor vás zasáhne, máte obrovskou šanci přežít.“ Vzhledem k tomu, že střelby na veřejnosti jsou dnes něčím, s čím chtě nechtě musí každý z nás počítat, je podle Pavla Houdka vhodné se na ně aspoň mentálně dopředu připravit.

Natrénujte si svou reakci dopředu aspoň v hlavě

„Běžný člověk bude mít pod vlivem adrenalinu spíš pomalejší reakce než obvykle. Budete pasivnější. Od obětí napadení často slýchávám, že ztuhly hrůzou. To je častý vývoj, hlava člověku v podstatě nefunguje, protože adrenalin zablokuje vyšší mozková centra, člověk tak funguje pouze instinktivně,“ varuje odborník s tím, že v takovém případě lze reagovat jen naučenými vzorci, které si však lze připravit aspoň v hlavě dopředu.

„Je opravdu dobré, si podobné situace dopředu představovat. Zkuste o tom popřemýšlet. Co bych udělal v takové a takové situaci, jak se budu bránit? Když se pak v takové situaci ocitnete, bude daleko pravděpodobnější, že se zachováte podle svých myšlenkových plánů,“ radí Houdek a přidává zřejmě nejzranitelnější místo, na nějž v případě sebeobrany vést útok. „Citlivý cíl, které není jednoduché zakrýt, je oko. U něj stačí skutečně malá síla, načež agresor nevidí a nemůže vás dál ohrožovat, byť je třeba zfetovaný či opilý. Tento terč na kurzech doporučujeme, je to efektivní, i když nemáte velký trénink.“

Všichni přeživší, svědci nebo blízcí obětí střelby na Filozofické fakultě mohou aktuálně využít krizové telefonní linky organizace In IUSTITA, kde jim pomohou vyškolení krizoví interventi. Volat lze na telefonní číslo 773 177 636. Ozvat se dle organizace lze i prostřednictvím SMS a při případném přetížení linky se postupně ozvou všem zpět.