3 rozepsané recepty z 1. dílu pořadu Superšéf – 24 hodin do pekla a zpět
Kdo dostal chuť na nové menu, které šéfkuchař Zdeněk Pohlreich naučil kuchaře v Ristorante Nautico v Mostě, může si z něho připravit doma hned tři pokrmy. Tady jsou rozepsané recepty a celý postup přípravy:
Kotleta s kapustou
Suroviny: 4 ks kotlet z přeštického prasátka à 300 g 4 snítky rozmarýnu 200 ml bílého vína 50 g másla sůl pepř
Na kapustu : 400 g kapusty 100 g slaniny 3 stroužky česneku sůl pepř
Postup: Na kotletách nařežeme tukové krytí na malé kostičky. Pozor, abychom při tom nezakrojili až do masa. Kotlety osolíme, opepříme a opečeme na suché rozpálené pánvi bez tuku společně s rozmarýnem. Nejprve opékáme ze strany s tukem, postupně opečeme ze všech stran do zlatova. Pak kotlety vyndáme z pánve a dopečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 5 minut. Pak vyndáme a necháme na teplém místě odpočinout alespoň 5 minut. Z pánve slijeme sádlo, rozpálíme jí a zastříkneme vínem, které odvaříme ze 2/3. Pánev stáhneme z ohně, přilijeme šťávu, kterou nám před tím pustily kotlety, a přidáme studené máslo. Pomocí metličky máslo do vína zašleháme. Dochutíme solí, pepřem a maso v omáčce vykoupeme. Kotlety pak ihned podáváme.
Příprava kapusty: Kapustu nakrájíme na kostičky a blanšírujeme ji v osolené vařící vodě zhruba 2 minuty. Jakmile kapustu z vařící vody vyndáme, ihned ji vychladíme v ledové vodě. Vychlazenou kapustu vyndáme z vody a necháme okapat. Na rozpálenou pánev dáme nakrájenou slaninu a lehce ji orestujeme. Ke slanině přisypeme najemno nakrájený česnek a připravenou kapustu. Vše opečeme, osolíme a opepříme podle chuti a podáváme s kotletou. Vhodná příloha: opečené brambory.
Salát Panzanella
Suroviny: 120 g bílého chleba 100 ml olivového oleje 250 g rajčat (nejlépe mix barevných) 80 g bílé cibule 50 ml červeného vinného octa 15 ks lístků bazalky sůl pepř
Postup: Chleba nakrájíme na kostky o hraně cca 2 cm, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 7 minut. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Rajčata zbavíme „bubáků“ a nakrájíme je na kostky. Kousky rajčat pak dáme do misky, přidáme cibuli nakrájenou najemno, zalijeme octem, olivovým olejem, osolíme, opepříme a necháme zhruba 10 minut odpočívat, aby rajčata pustila trochu šťávy. Na závěr přidáme opečený chléb, který do sebe natáhne ocet a šťávu z rajčat. Podáváme zdobené nakrájenými lístky bazalky.
Králík alla cacciatora
Suroviny: celý králík (nebo 4 stehna) 100 ml olivového oleje 300 ml bílého vína 4 ks stroužky česneku 100 g oliv 30 g kapar 3 ks větviček rozmarýnu
Postup: Králíka očistíme, nakrájíme na stejně velké porce, osolíme, opepříme. V kastrolu rozpálíme olivový olej a králíka na něm opečeme ze všech stran dozlatova, přidáme oloupaný česnek, rozmarýn, kapary a olivy. Necháme ještě chvíli opékat, zalijeme bílím vínem, zavaříme a přiklopíme pokličkou. Ubereme oheň a pomalu dusíme doměkka, což bude trvat zhruba 45 minut. Měkkého králíka odklopíme a omáčku zredukujeme, aby trochu zhoustla, podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem. Podáváme nejlépe s italským bílým chlebem.
Druhý premiérový díl pořadu Superšéf – 24 hodin do pekla a zpět uvidíte zase v pátek ve 20.15 na Primě.