Čeká nás ryze dámská herecká jízda
Bude to umělecký babinec.Potká se herecké kvarteto Gabriela Filippi, Jaroslava Obermaierová, Miluše Bittnerová a Jana Krausová. V pondělí otevře dveře svého bytu dvojnásobná maminka, herečka a moderátorka Gabriela Filippi. Hned po ní pozve kolegyně na svoji chalupu Jaroslava Obermaierová.
Gabriela Filippi a její biovečeře plná vůní
„Máma od dvou dětí na plný úvazek, manželka, někdy možná prostořeká, a autorka Léčivého divadla Gabriely Filippi,“ tak se charakterizuje první hostitelka, kdysi též kandidátka na miss. V kuchyni bude mamince pomáhat dcera Sofinka, prý to bude rychle a natotata! Gabriela se určitě nemusí stydět za svůj byt, který si s mužem dávali dohromady sami a kde dominuje krásný otevřený prostor. „Kuchyňka je ale malinká, já tady netrávím příliš mnoho času,“ přiznává hostitelka, která ráda vaří rychle a zdravě. Komplikací možná bude, že Miluše Bittnerová i Jana Krausová mají bezlepkovou dietu, takže nesmí pšeničnou a žitnou mouku. Gabriela je vyznavačkou zdravé výživy – alespoň pro svůj večer. A podle toho vypadá i její lehké a zdravé menu: miso polévka, marinovaná mozzarella, topinky z kváskového chleba, losos pečený v bylinkách se zajímavou přílohou a borůvkovo-malinový koláč s vanilkovou omáčkou ze soji. Při ručním hnětení těsta pekařka věří, že do toho zapracovává veškerou svoji sílu i myšlenky a hostům bude moučník ještě více chutnat. „Je to krásný okamžik,“ říká maminka o své pomocnici v kuchyni, „Sofie se odpojila od přístrojů a komunikuje se mnou.“ Další přípravnou prací i vzpomínkou na léto u moře je naložení lososa do voňavých bylinek.
„Miluška, to je skoro takový jako moje dítě,“ říká Jaroslava. Jana Krausová všechny příjemně zaskočila tím, jak úžasně mladistvě stále vypadá. Není to zázračným účinkem polévky miso, jakou prý také doma dělá? A jak dopadne připravovaný losos? „Mám hrozně ráda ryby, ale moc je nemůžu, hlavně ty tučné,“ aspoň ochutná Jana Krausová. „Ježíš, to bude zítra večírek,“ děsí se dopředu zítřejší kuchařka Jarka. Další raritou na talíři je příloha, luštěnina quinoa, prý ideální pro bezlepkovou dietu. „Je to něco mezi jikrama, takový drobení pro slepice. Když to koušu, tak neslyším, co říkáte,“ žertuje Jaroslava, které to přeci jen trošku leze na nervy. Od léčivých vůní, což je téma Gabrieliny zábavy, přejdeme k závěrečné vůni ovocného koláče. Kdo je a kdo není na sladké? Kdo se musí spokojit s vanilkovým přelivem ze soji?
Jaroslava Obermaierová dopřeje děvčatům nářez a cetky z bazaru
Dvojitá porce VIP vaření pokračuje na chalupě u zkušené herečky Jaroslavy Obermaierové. „Nevařím pravidelně, toho času není moc, spíš v sobotu a v neděli,“ říká o svém angažmá v kuchyni. „Postupně jsem to dobudovala z letního domečku, syn se sem vlastně odstěhoval,“ představuje svůj druhý domov, kam jezdí už třicet let, paní Jarka. „Od útlého mládí pracuju na divadle, v televizi, u filmu, jak kdy. Myslím, že jsem celkem hodná, kdysi jsem se vztekala, ale už jsem pochopila, že to nemá cenu. Snažím se být veselá,“ říká o sobě druhá hostitelka. Přestože je nachlazená i nevyspalá, smysl pro humor ji neopouští. Když si uvědomí, že postrádá bezlepkovou mouku, pomůže jí kamarádka hostinská? Co uvaří paní Obermaierová kolegyním? Milovnice zeleniny se dočkají zeleninového nářezu. „Pak jsem se rozhodla, protože sladké je jed a já to moc nemusím, že jsem koupila dobrý holandský sýry,“ říká o překvapení v podobě moučníku bez mouky paní Jarka. Sýry hýří barvami jako talíř se zeleninou – jen oči přecházejí. „Já je naučím ovocné koláče!“
Kolegyně dostanou sýr s holandskou vlajkou a dřeváky z porcelánu. „Moučník bez mouky, čtvero ročních období, byl stejně famózní jako Vivaldiho skladba,“ chválí slaný dezert Gabriela. „Ty seš výtvarnice,“ ocení servírování jídel Jana, druhou profesí výtvarnice. „Konečně se Gábina nají,“ dělají si z včerejší kuchařky legraci kolegyně. „Samá zdravá výživa, jak se ta přetvářka má ale dlouho vydržet,“ utahuje si sama ze sebe Gabriela Filippi, která přiznává, že si dá občas také ráda klobásu. Miluška ji dokonce podezírá, že si schovává pod polštářem bůček. Jak dopadne hlavní chod nazvaný po slavném herci? Výběr bude náročný na čas, vetešnictví totiž ukrývá hotové poklady a dámy je umí ocenit. Jak moc se plácne Jarka přes kapsu a jak štědré bude bodování? To uvidíte v úterý večer ve VIP Prostřeno!