I kdyby Jirka Berousek všechno spálil, tak Máša vítězí!
Jiří Berousek, pokračovatel nejslavnějšího cirkusového rodu u nás, muzikálová herečka a moderátorka Daniela Šinkorová, herečka Míša Kuklová a zpěvačka Marcela Březinová, pro niž „hudba je jediným povoláním, které mohla vykonávat s láskou“, tvoří další VIP sestavu.
Takže genderový poměr je zcela opačný než minulý týden – sejdou se tři půvabné ženy na jednoho mladého muže. Ten to ovšem jako krotitel mnohem větších koček a šelem určitě zvládne: „To je síla, čekal jsem aspoň jednoho chlapa, ale tři ženský!“ je zpočátku zaskočen Jiří, který tvrdí, že vaří podruhé v životě. „Já si myslím, že je to dobrý poměr,“ soudí Marcela Březinová, která má ráda těstoviny a saláty. Míša Kuklová je na rajskou a svíčkovou, občas proloženou nějakým tím steakem. Daniela má ráda lehkou italskou kuchyni a v druhé porci úterního VIP vaření ji svým hostům také nabídne. Zvládla by určitě i tu českou, vždyť rok stála vedle Jaroslava Sapíka, když moderovala pořad Česko na talíři.
Jiří Berousek chtěl Míšu Kuklovou za ženu
Nejen tři ženy, ale ke všemu Míša Kuklová je překvapením pro Jiřího Berouska. „Když jsi hrála v těch pohádkách, tak jsi byla moje oblíbenkyně a vždycky jsem říkal: Jé tu bych chtěl za ženu!“ Bude mladý muž s atletickou postavou vařit skutečně poprvé, jak tvrdí? Ne, podruhé, protože včera si to kvůli pořadu už trénoval. Daniela Šinkorová by nechtěla jít do zámku, protože je hrozná zima, ale u Berousků to jako na zámku vypadá. Mladý ženáč a otec dvou dcer si pro jistotu zkontroluje, co obsahují skřínky ve vlastní kuchyni, aby až to bude naostro, při vaření netápal a lépe se orientoval. Z toho vyplývá, že tradiční rozdělení rolí u Berousků funguje na sto procent.
Ovšem Jiří je šikulka a také soutěživý typ, navíc motivovaný: „Bitva je to obrovská, kdyby stáli za dveřma tři chlapi, ňoumové, tak bych se nesnažil. Ale tři pěkný baby, to v chlapovi probudí kohouta, co se naježí a chce se trochu předvádět,“ říká hostitel. Na co si tedy jako kuchař troufne? Na grilování, „protože jak cestujeme, tak v létě často grilujeme a já nakládám maso.“ A jaké je tajemství dobré marinády? Pivo! Prvním chodem jsou marinovaná jarní kuřecí prsa na grilu a na listu salátu – jarní proto, že Jiří s Marcelou se již na jaro vážně těší. Hlavním chodem je „Bylandská bašta“ – marinovaná panenka v bramboráku. A co skrývá Jiříkovo sladké tajemství? Ananas na grilu, naložený v rumu, hnědém cukru a skořici.
„S pečenými paprikami mi pomáhala máma, ale jinak uvidíte, vařím sám,“ přísahá sympaťák, který si nakonec nějak poradí i s prostíráním. „Jsem na sebe pyšnej,“ říká hostitel, který příjemně překvapil sám sebe, jak se mu povedl hlavní chod, z něhož měl největší strach. „Protože to byl můj milovanej bramborák,“ je spokojená i Daniela, přestože jde o kaloričtější jídlo. Nikdo Jirkovi jeho „nevaření“ nevěří, dámy chválou nešetří a kuchař propadá pýše začátečníka. Ovšem největším hostitelovým trumfem je zábava. V manéži se baví hostitel a dámám tuhne úsměv na rtech. Koho sveze medvědice Máša na motorce? Která obejme medvěda jako první? Motorkářka Daniela, nebo „ženská s koulema“ Marcela?
Daniela Šinkorová a její sardská večeře u krbu
„Čím větší kus masa, tím lepší,“ dočkal by se nejraději na večeři u herečky Daniely Šinkorové včerejší hostitel Jiří Berousek. Zpěvačku Marcelu Březinovou by od rodilé Slovenky potěšily halušky, Míšu Kuklovou čínská kuchyně. Samá voda! Hosté budou koukat. Čeká je pět chodů ze slunné Sardinie. „Protože jsem tu kuchyni chtěla trošku představit, mám ji opravdu moc ráda,“ říká hostitelka. „Co mi to ta Danka dělá,“ diví se kolegyně Marcela, když s námahou čte názvy sardských jídel. Daniela připraví čerstvé fíky se sušenou šunkou, chřestovou polévku s omáčkou Alfredo, zajímavé těstoviny v misce z parmazánu, mořského vlka s bramborovou krustou a nakonec domácí zmrzlinu s kousky karamelu! Stolovat se bude v klubovně tenisového centra Danielina partnera, kam lidé normálně chodí kila shazovat, ale dnes je tady naše VIP kvarteto bude zvesela nabírat. „Je to můj druhý domov, trávím tady hodně času a klubovnu s krbem máme nejraději,“ představuje hostitelka jídelnu. Kuchyni má dost daleko, takže se párkrát pěkně projede se servírovacím stolkem. Italské vaření odkoukala od kamaráda-kuchaře. „Jinak tu kuchyni znám, protože tam jezdíme často, takže jíst ji umím,“ směje se. Bude hostům u Daniely chutnat? „Těstoviny mám hrozně rád,“ říká Jirka Berousek, „zato chřest nesnáším, z toho mám strach.“ Jenže Jiří si plete chřest a zázvor, což bude ještě velká legrace! „Máma ji dělala celý dětství,“ těší se na polévku Míša, pro kterou je špargl klasika. Ovšem tahle polévka je navíc zjemněná smetanou, dochucená parmazánem a podávaná s cuketovou focacciou. „Vynikající, to si opravdu vyzkoušejte doma,“ radí divákům Míša. Vyzraje kolegyně na nepřítomnou hostitelku, která rozdala soupeřům česko-slovenskou křížovku plnou překladatelských oříšků? A zatímco hosté podvádějí, hostitelka připravuje rybu v bramborové krustě se zeleninou. Bude stejně úspěšná jako vynikající těstoviny, jejichž originální název skrývala tajenka? „Škoda, že se nenatáčí celej rok. Každý den bych měl postaráno o zábavu a o papáníčko. A moje žena by
Tady šlapeme na paty zločinu
„Jak člověk stárne, má tendenci vyhýbat se lidem. Ale po natáčení VIP PROSTŘENO! to možná přehodnotím, je to asi škoda,“ říká o svém angažmá v pořadu jeho nadšený divák, představitel Honzy Maška ze seriálu Cesty domů. Byly to čtyři zábavné dny s příjemnými lidmi, soudí nejen Miroslav Etzler, ale i jeho spoluhráči a soupeři Jan Vlasák, Míla Tichý a Pavel Soukup.
C: Miroslav Etzler prostře u Bernátových a pozve princeznu Arabelu
Mnohé divačky by od čtvrtka chtěly mít Mirka doma, jak je šikovný. „Jsi lepší kuchař než policajt,“ směje se Pavel Soukup. „Jsem lepší kuchař než herec,“ trumfuje kolegu dnešní hostitel. „Musím říct, že jsem velký příznivce televizních soutěží a pokud mi to čas dovolí, pořad Prostřeno! nevynechám nikdy,“ svěřuje se divákům. Co vášnivý cestovatel uvaří? „Já bych řekl, že Míra se vrhne na zahraniční kuchyni,“ tipuje svého „podřízeného“ Jan Vlasák alias major Soudek. „A vzhledem k tomu, že je hodně kritický, pokusí se to nakopnout do top polohy.“ Mirek Etzler pozve skutečně pány na cizokrajnou hostinu. „Dneska jim udělám vyloženě asijskou a středomořskou kuchyni,“ prozrazuje své plány představitel Honzy Maška, který určitě nevaří poprvé. Zato poprvé v důvěrně známé kuchyni Lídy Bernátové. „Přemýšlím, jestli jsem v seriálu kromě vajíček někdy něco vařil,“ marně vzpomíná hostitel. Ve čtvrtek to budou slávky po francouzsku, thajské tygří krevety s rýží tří barev a borůvky s mascarpone, zakysanou smetanou a čokoládou. „Ty borůvky určitě nesbíral,“ podotkne Pavel Soukup. „Ten by letěl spíš do Singapuru, než by šel na borůvky. Nezasytí mě to sice, ale potěší to mé chuťové buňky,“ těší se kolega. Olivovým olejem Mirek Etzler nešetří, považuje ho za lék. Krevety miluje Míla Tichý, zato vyznavač klasického vaření Jan Vlasák si pod slávkami představuje slívy. „Pánové, už jste někdy viděli panice?“ ptá se nad mušlemi, které jí poprvé. „Vynikající!“ zhodnotí předkrm Míla Tichý, který si připadá jako ve Francii. U hlavního chodu se Pavel Soukup zamýšlí, co lidi pořád na těch krevetách mají. Taktizuje? „Co já těm klukům vyvedu, abych je zdevastoval?“ přemýšlí hostitel nad zábavou. Vymyslel jazykový hlavolam, kde herci nezúročí své jazykové znalosti. „Já se nechám přeložit, veliteli,“ stěžuje si z legrace Pavel Soukup. Ve hře zaboduje Míla a Míra Etzler získá chválu a body za celou večeři včetně sladké tečky.
D: Pavel Soukup a jeho občerstvení pro chlapy na služebně
„Jídlo se má dělat po tak dlouhou dobu, jako se jí,“ myslí si poslední kuchař a herec s krásným hlasem, Pavel Soukup. „Prostředí, kde jsme naposled večeřeli, je mi už dva a půl roku důvěrně známé,“ říká včerejší hostitel Mirek Etzler alias Honza Mašek ze seriálu Cesty domů. Co uvaří představitel drsného policisty Roberta Vejnara? „Nerad cestuje, bojí se létat, tipuju ho na českou kuchyni,“ myslí si o Pavlovi kolega. „Bude to chlapské menu, když něco dojde, skočím dolů do bufáče,“ říká o své večeři hostitel. „Trošku klasiky by nezaškodilo,“ říká jeho „šéf“ major Soudek – Jan Vlasák. Poslední hostitel vymyslel opravdu vtipné policajtské menu: po „tekuté pozornosti“ od četníka ze Saint-Tropez, přijde „svačinka ze služebny“, hlavním chodem je „vzpomínka na školení v bulharském centru pro počítačovou kriminalitu“, dezertem „placka kpt. Vejnara“ a pánové dostanou i reklamní dárečky od kolegů ze Scotland Yardu. „Menu je hravé a Pavlovi se podobá,“ myslí si benjamínek VIP mužské party Míla. Co asi tak svačí poldové na služebně? Housku se salámem? Vlašáček? Až taková realita života to nebude. Kuchař umíchá dva zdravé saláty. „Prostíráme na papírovém tácku a jíme ukazováčkem s pomocí rohlíku, velmi stylové,“ ocení tenhle hec kolegové. I Pavel má ze svých hostů radost: „Jak vám to sluší!“ Bulharské čufty nesmějí postrádat čubricu. „Je to jednoduchý, ale nemáte tušení, jak je to dobrý,“ už se těší kuchař, když míchá mleté maso s nastrouhanou cibulí. Velkým překvapením po dobře ochucených karbanátcích je bramborová kaše s česnekem. „Jeden stroužek, dva – a jste jinde!“ prozrazuje tajemství své kaše hostitel. Dají si pánové nášup? Už to tak vypadá… Plastikové talíře zůstanou prázdné. Hostitel, který sám nejí a jen se stará o hosty a o zábavu, má radost. „Přemýšlel jsem o nějaké masce tvrdého hosta, ale ten večer probíhal tak neskutečně příjemně, že by nějaký taktizování bylo úplně zbytečné,“ říká Mirek Etzler. Zábava je též stylová a souvisí se seriálem. Kdo umí nazpaměť znělku? „Je zvláštní, že jsem natočil více než 150 dílů seriálu, a nedal jsem dohromady text úvodní písničky,“ přiznává „Honza Mašek“. Mirkovi chutná i moučník z palačinkového těsta s jablky. „Děsil jsem se, že budeme jíst služební odznak, ale je to výborné.“ A k placičkám kapitána Vejnara patří nezbytné kafe z automatu. „Jsme na něm závislí,“ přiznávají sborem herci, kteří se u Pavla na služebně báječně najedli i pobavili.
Dobrá zábava čeká i diváky, když si ve čtvrtek večer nenechají ujít finále VIP PROSTŘENO! Který z herců seriálu Cesty domů pojede po natáčení na dovolenou k moři? Uvidíte!