Premiérové díly Prostřena! Na jihu Čech se poprvé soutěží o padesát tisíc korun!
Je tu nový rok a s ním premiérová série, která s sebou přinese úžasnou novinku. Zatímco se všude šetří, v oblíbené kulinářské show to neplatí. V Prostřeno! se od nynějška hraje o rovných 50 000 korun!
Ryze dámská herecká jízda podruhé Ve čtvrtek uvaří na venkově Jana Krausová a Miluši Bittnerové, Jaroslavě Obermaierové a Gabriela Filippi představí dvě zajímavé dámy v letech. Devadesátiletou, která má záznam v Guinessově knize rekordů jako skokanka do vody, a paní, která se až do konce života starala o Adinu Mandlovou. Jako poslední uvaří s pomocí svého muže Miluše Bittnerová, která tvrdí, že by bez něj nedala v kuchyni ani ránu. Oběma herečkám to ale u vaření moc sluší, jak se přesvědčíte už ve čtvrtek večer na Prima family! A: Jana Krausová, její večeře na venkově a nechtěné překvapení na závěrStále velmi půvabná herečka si už neumí představit, že by žila trvale v Praze. Bydlí na venkově a často odtud pendluje za prací, má ale ráda svá klidná rána. Hrála už jako dítě, ale také vystudovala AVU a věnovala se výtvarnému umění. „Přitom jsem průběžně točila filmy a také pro televizi, a když jsem měla malý děti, tak jsem začala znovu hrát divadlo,“ říká o svém profesním životě maminka dvou synů Jana Krause a životní partnerka Karla Rodena. Přestože David Kraus občas vzpomíná, že doma teplé kuchyni moc nedali, Jana dnes uvaří hned čtyři chody a u sporáku je jako doma. A protože venku je pěkná zima, začne polévkou – poctivým vývarem s celestýnskými nudlemi, který se „táhnul“ přes noc. Tartar (tatarák z rajčat) bude na předkrm, hlavním chodem je hovězí maso na červené řepě a medu s brambory. Sněhové pusinky s krémem (bezé) budou chutným a stravitelným dezertem nejen pro hostitelku a Milušku – obě musí dodržovat bezlepkovou dietu. „Celestýnské nudle málokdy dělám, ale mám je ráda, těším se na polévku, o níž jsem také uvažovala,“ prozrazuje Jarka Obermaierová. I nudle však budou kvůli dietě bez mouky. Nikdo neví, co je tartar – hostitelka chce úspěšně soupeřky trochu zmást. Na zapečenou červenou řepu s ořechy se už třese vyznavačka zdravého vaření Gabriela Filippi a také Miluška, pro niž je „řepa prostě hit“. Jarka s Miluškou už se také moc těší na holky a další ženské klábosení u dobrého jídla. Prostřeno je vkusně, hostitelka nezapře, že je výtvarnice. „Bylo to čisťounký a vzbuzovalo to chuť k jídlu,“ chválí Janin stůl Jarka. „Polévka byla vynikající,“ pokračuje v ovacích dál. Nudle z omelety, do nichž přidala Jana sýr, byly podle Gabriely famózní, snědla by je i samotné. Bezmasý tatarák ze sušených rajčat ale Jarku neošálil. „Pravda je taková, že Jarušce to nechutnalo jako maso, ale mně to chutnalo jako vynikající tartar,“ říká Gabriela. A pečená červená řepa byla tak vynikající, že i paní Jaroslava „začíná tu zeleninu brát na milost“. „Nadchla mě nesmírně,“ souhlasí Miluška Bittnerová. Hostitelka představí dvě zajímavé staré dámy a zábavu ukončí harmonikář s nepřeberným repertoárem lidovek. Nejvíc je slyšet Jarku Obermaierovou, která si zpívání užije a jde jí to. „Hudba dává lidi dohromady,“ ocení vrchol večírku Gabriela, která by si klidně i zatancovala. A co závěrečné bezé? Nebo by se herečky obešly beze sladkého? „Už nic jinýho bych v životě nemusela,“ rozplývá se Gabriela stejně jako pusinka na jejím jazyku. „Mohla bych totiž sladké třikrát denně,“ práskne na sebe… Pak ale narazí na něco, co v dezertu určitě být nemělo. Prstýnek od Jany to ale není… Kolik bodíků asi bude tahle nepozornost Janu Krausovou stát? B: Miluše Bittnerová vaří s manželem a u stolu se probírají svatby„Myslím, že jsem hodná, přiměřeně inteligentní a přiměřeně vzdělaná,“ říká o sobě hlavní aktérka poslední večeře dámského hereckého čtyřlístku. „Hrozně ráda čtu, a protože můj manžel rybaří, začala jsem také rybařit,“ prozradí o svých zájmech. „Abyste se vůbec najedly, bude mi pomáhat manžel. Ano, je to nutné,“ přiznává bez okolků začátečnice v kuchyni Miluše Bittnerová. „Můj manžel Lukáš je výbornej kuchař a bude na mě dohlížet,“ představí hostitelka svého pomocníka v kuchyni. Proč vlastně Miluška nevaří? Protože Lukáš u vaření relaxuje a občas, když přijde naštvaný z práce, tak si prostě musí „zavařit“. „Mám to jako odpočinek,“ vysvětlí Lukáš, proč se jeho polovička k plotně ani nedostane. „Myslím si, že Miluška bude fikaná. Tři dny hovořila o tom, jak neumí vařit a jak se máme na co těšit, ale myslím si, že je to finta a že dnešek bude velmi pestrý,“ podezírá ale kolegyni Gabriela Filippi. Na stole přistanou plněné žampiony, marinovaná krkovice s variacemi bramborových salátů a s glazovanou šalotkou a dva francouzské dezerty: sladký crème brûlée a slaný sýrový talíř – podobně jako u Jarky Obermaierové. Děvčata se už moc těší, vypadá to lákavě a je to prý i šikovně vymyšlené. Crème je nejoblíbenější dezert Jany Krausové – prý ji doma posílají na všechny akce, kde ho podávají. Bramborové saláty má taky moc ráda a to ještě neví, že budou též ve francouzském stylu. Žampiony se dají plnit čímkoliv, ve čtvrtek to bude pršutem, cuketou, jarní cibulkou a rajčátkem. Krkovice je pěkný kus. „To bude dobroučký, je v ní hodně cibule a česneku,“ doufá půvabná hostitelka. „Dijonský salát od nás Jarka ještě nikdy nejedla. Docela mi přijde vtipný, že jsem u ní taky měla jídlo, který jsem od ní ještě nejedla, a byly v něm kapary jako tady.“ Druhý salát je s koprem, jablkem a kyselou okurkou. A zatímco dámy v kuchyni probírají svatby, Miluška finišuje s předkrmem. „Je to krásný, ale já nesnáším žampiony,“ netají se milovnice lesních hub Jarka. Při podávání hlavního chodu se kuchařka přizná, že „glazurované šalotky jsou vyšší dívčí“ a celé je vytvářel její muž. „Zbláznili jsme se do nich ve Francii,“ doplňuje. „Ta cibule mi chutnala tak moc, že bych si ji dala i jako hlavní jídlo s bramborem,“ nepřekvapí umírněná vegetariánka Gabriela. Krkovička by si podle Jarky zasloužila více soli. Milovnice psů a krysaříků se dočkají atrakce s pejskem, který se před kamerami pokusí se svým pozvaným páníčkem zatančit. „Nevyšlo to stoprocentně, ale bylo to úsměvný,“ hodností číslo Jarka. „Byl to průser!“ má bohužel jasno hostitelka. Konec dobrý, všechno dobré? „Dělala jsem, co jsem mohla, fakt,“ přísahá po dobrém dezertu a sýrech, které už skoro nikdo nemůže, Miluška. „Pojedeme spolu na dovolenou,“ plánuje po příjemně strávených večírcích Jaroslava Obermaierová, ale vařit si samy nebudeme!“Která herečka si ale doopravdy vyvaří zájezd k moři, uvidíte už ve čtvrtek večer na Prima family!
O tuto krásně zakulacenou sumičku se strhne poprvé boj na jihu Čech, kde výrazně převažují ženy. Je to mladá parta, finále patří jedinému muži týdne. U Davida si holky užijí opravdu žhavý mexický večírek, také proběhne oslava narozenin, svátku a Mikuláše. Překvapením je, že na sebe v soutěži narazí dvě známé, které se sice delší čas neviděly, ale kdysi spolu byly na dovolené. Inu svět je malý… Ženský čtyřlístek je povahově pestrý, každá z žen by chtěla vyhrát, ale ne každé to vyjde podle jejích představ. Všichni Jihočeši uvaří čtyři chody, meníčka se liší, možnost srovnání nabídnou vývary. Kdo bude nejlepší? Fanděte a inspirujte se každý den na Prima family v pořadu, který jako jediný dává šanci na výhru padesáti tisíc v poměru jedna ku pěti!
Pondělí: dělnice Kamila (21)
Přátelská a klidná Kamila z Českých Budějovic je už vdaná a bydlí s manželem v rodinném domku, který si pomalu rekonstruují. Dělnice v automobilovém průmyslu vsadí na domácké menu. Hermelínový salát, kuřecí polévku, záhorácký závitek s výbornými bramborovými knedlíky a pracnými eskymo řezy. Vepřové maso je plněné slaninou a kyselým zelím. Pořádně hladový David se na českou baštu a první večírek už moc těší. Seznamování tahle parta nepodceňuje a během jídla padne hodně osobních otázek. Jitka vyrukuje se svým neradostným rodinným příběhem. A co jídlo? „Lepší než z bufáče,“ ocení teoložka Nikola hermelínový salát s majonézou. Polévka s domácím kapáním je poctivá a všichni ji chválí – bude to nejlepší vývar týdne? Jen Davidovi vadí ten „plevel“ – petrželka, která ale dává vývaru svěžest. Knedlíky jsou prý lepší než od Radčiny maminky, David cítí v omáčce neprovařenou mouku. Je to taktika? Každopádně šikovná kuchařka si poradí i se sraženou šlehačkou a bez ztráty kytičky. Naopak kytičku na svůj moučník přidá…
Úterý: studentka Nikola (21)
Studentka teologické fakulty ze Strakonic se netají tím, že bude hrát, nakonec má ale co dělat se svou večeří, protože štěstěna rozhodně není na její straně. Protože pomáhá tatínkovi s obsluhou v jejich restauraci a spolubydlící, které ji přihlásily, o ní mluví jako o báječné kuchařce, věří si. Naplánovala si složité menu, ale podcenila čas a nervozitu – dva nejsilnější soupeře. Trumfem večeře mohl být hovězí guláš s bramboráčky, který vypadá báječně, kdyby si Nikola ohlídala tolikrát opakovanou radu: „Nepřipalte červenou papriku, jídlo zhořkne!“ A není to jen guláš… Hovězí vývar s knedlíčky a nudlemi soupeřům moc nechutná a domácí bagetka se také nepovedla jako jindy, pomazánky jsou odfláknuté. „Jídlo byla katastrofa,“ shrne to David. „Hlavní chod za to čekání nestál.“
Středa: kosmetička Radka (26)
Svobodná Radka má narozeniny, takže bude oslava! Vyučená kosmetička dnes pracuje jako servírka. Rodinné zázemí má v Třeboni, ale vaří v bytě u sestry v Písku. Co to bude? Tataráček z lososa, vývar s kapáním, plněný měšec z hovězího masa a bramborové pusinky a zajímavý dezert – jahody na barevném pepři se zmrzlinou. „Aspoň budeme mít s čím porovnávat,“ těší u polévky Nikolu. Radka nesnáší celer a faleš, je rovná a střídmá. „Radka mě včera podržela úplně nejvíc,“ chválí ji Nikola. Zato Jitka má pocit, že jí Radka opovrhuje. Ve středu ale obě slaví – Radka narozeniny a Jitka svátek. Kuchařka se snaží, vyjde jí vaření podle představ? „Myslím, že jsem to zvládla,“ prohlásí, když to má za sebou. Radčina mikulášská zábava je zatím nejlepší z celého týdne, shodnou se soupeři. „Radka se nám věnovala, jídlo se jí povedlo,“ chválí většina účastníků, přestože upřímná Radka rozpoutá konfrontační „hru na pravdu“ už ve středu. Ovšem v elegantním balení…
Čtvrtek: šička Jitka (36)
Vyučená švadlena zaujme svým příběhem, s nímž se netají. Jitka má dvě děti, je svobodná, bydlí s dcerou Eliškou, problematický syn je v dětském domově a před dvěma lety jí zemřel přítel. Má ráda květiny a ruční práce, je velmi šikovná. Menu zvolila zajímavě, je to česko-polská kombinace. Masová směs s cuketou, netradiční bramboračka z uzeného vývaru, Werčiny polské krokety a borůvkový pohár. Radka si o soupeřce myslí, že je tak labilní, že jí bude držet palce, aby nic nepokazila. Jak to hostitelka zvládne? Zajímavý nevšední hlavní chod z masem plněných a ještě usmažených palačinek je příjemným překvapením a dezert je také výborný. Zábava s fazolkami je kreativní, jen Davida tyto ruční filigránské hrátky moc nezaujaly. Kolik si nakonec trochu podceňovaná Jitka vyvaří bodů?
Pátek: hráč David (33)
Jediný muž týdne, svobodný otec dvou dětí z Písku, prý hledá práci i sám sebe. Je na volné noze, vystudoval lesnickou průmyslovku, a co se týče zaměstnání, mlží a na všetečné otázky soupeřek neodpovídá. Jeho velkým koníčkem je poker, má rád víno, ženy a auta. Vztahy s bývalou přítelkyní asi nebudou na bodu mrazu, když David vaří v jejím bytě. A držte si sombrera – bude to mexická jízda se vším všudy! Všichni jsou už v Mexiku a dámy se tam ve finále podívají – a v pončech. Španělské menu je pro ně sice španělská vesnice, ale obsah jim zachutná. „Ať mi některá zkusí říct, že jí to nechutná!“ cítí se sebevědomě král posledního večera. A přivede si posilu – svalnatého striptéra! Nevyhodí kvůli tomu Nikolu za školy? Bláznivý večírek zakončí nejsladší moučník týdne a nezbytné bilancování umocní typická mexická tekutina na závěr. Půjdou spolu tihle Jihočeši někdy na kafe? A kdo si jako první odnese krásných 50 000? Uvidíte v tradičním čase od pondělí do pátku!
A VIP Prostřeno? To bude přeci ve znamení Cest domů!