Uvařte si recepty Miloše Knora a Petra Martináka z VIP Prostřeno!
Petr se ve VIP Prostřeno! pěkně vyfikl
V první části VIP Prostřeno! vás pobavily kuchařské výkony komiků Petra Martináka a Miloše Knora. Zaujaly vás jejich recepty? Tady je máte pěkně naservírované. A nezapomeňte, že ve čtvrtek od 20.15 budou na Primě vařit Josef Alois Náhlovský a Josef Mladý.
Jako první "jde na řadu" Petr Martinák. Jak vypadal jako předkrm, polévka, hlavní chod a dezert?
Předkrm: Telecí játra po anglicku, střežena volským okem a podávána s bílým toastem
Protože ani v hlavním městě kuchař telecí játra nesehnal, připravil jako náhradu kuřecí játra
Ingredience:
500–600 g jater
4 vejce
4 plátky anglické slaniny
olej
worcester
pepř a sůl
trochu pažitky
opečené tousty k podávání
Postup:
Játra očistíme, opepříme a osolíme, naporcujeme na větší kousky. (I když se říká, že se solit před tepelnou úpravou nesmí, já to klidně dělám.) Orestujeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Na slanině (nebo jen na oleji) si uděláme čtyři volská oka. Servírujeme na talíři spolu s játry a nasucho opečenými tousty jako předkrm, ozdobené snítkou pažitky.
Teplota: 140–160°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1–30 minut
Čas vaření: 1–30 minut
Kuřecí játra po anglicku podle Petra
Polévka: Houbová polévka ze tří druhů hub, zdobená zakysanou smetanou
Obměnou by mohla být bílá polévka se smetanou, do níž jsme pro zahuštění rozkvedlali trochu mouky a nechali ji v polévce povařit
Ingredience:
hrst kozáků (čerstvých, mražených, sušených)
hrst jiných lesních hub (hřiby apod.)
250 g žampionů
1 malá cibulka
ořech másla
kmín
houbové a polévkové koření
1 zakysaná smetana
pepř a sůl
Postup:
Ve vodě s kmínem a solí povaříme pokrájené lesní houby. Na pánvi na másle podusíme na jemně pokrájené cibulce kousky žampionů, které dle chuti okořeníme a po chvíli s celým obsahem pánve přidáme do hrnce k vývaru z hub. Třešinkou na „dortu“ bude zakysaná smetana, kterou servírujeme k této jednoduché houbovce.
Teplota: 140 a 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4 a více
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1–30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Polévka ze tří druhů hub
Hlavní chod: Medailonky z vepřové panenky v parmezánové omeletě a cuketové šampaňské zelí
Hosté se těšili na cuketové zelí a opravdu jim velmi chutnalo
Ingredience:
1 kg vepřové panenky
olivový olej
Cuketové šampaňské zelí:
5 menších cibulí – šalotky
2 větší cukety
ořech másla
1 sklenka sektu
sůl a špetka cukru
Omelety:
8 vajec
100 g parmezánu
olej
pepř a sůl
Postup:
1. Vepřovou panenku odblaníme a očistíme od tuku. Pokrájíme na medailonky, které naložíme do olivového oleje a necháme rozležet v lednici.
2. Cukety pokrájíme podélně na tenké plátky a následně na nudle. Nebo použijeme škrabku na brambory a loupeme podélně až k jádřinci, čímž získáme cuketové nudle. Cibulku pokrájíme najemno a orestujeme na másle. Když zesklovatí, přidáme proužky cuket a dusíme dál. Osolíme, opepříme a ke konci přilijeme sekt, promícháme, necháme vypařit alkohol. Kdo má rád sladší zelí, může také přidat trošku cukru.
3. Na oleji po obou stranách krátce orestujeme medailonky z panenky a pak je necháme v teple v alobalu chvíli odležet.
4. Na oleji osmažíme omelety – na jednu větší počítáme dvě vejce, trošku vody, možno i strouhanky, adekvátní část nastrouhaného parmezánu, špetku pepře a soli, vše rozšleháme a nalijeme na pánev. Rozprostřeme na pánvi, nadlehčíme od krajů – neobracíme!
5. Sesuneme z pánve a do hotové omelety zabalíme maso a vše hezky servírujeme s cuketovým zelím, popř. s další oblohou.
Teplota: 160 a 140 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Jak chutnal hostům hlavní chod?
Dezert: "Žravé řezy" – piškotový zákusek se smetanou a mandarinkami
Velmi osvěžující moučník, který milují děti i dospělí prý tak, že ho hned celý snědí
Ingredience:
3–4 vejce
150 g cukru
120 g polohrubé mouky
2 mandarinkové kompoty
1 šlehačka
1 ztužovač
1 mascarpone
1 dortové želé a šťáva z kompotu
Půl lžičky prášku do pečiva
2 lžíce teplé vody
Postup:
1. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh. Ze žloutků, cukru a dvou lžic vody ušleháme hustou pěnu, do které pomalu přidáváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Nalijeme na plech na pečicí papír. Pečeme při 180 °C asi 15 minut podle typu trouby, korpus má mít zlatavou barvu. Pro jistotu zkusíme uprostřed propíchnout špejlí, těsto se nesmí lepit.
2. Kompoty scedíme, šťávu uschováme. Ušleháme pevnou šlehačku a spojíme s mascarpone. Nakonec vmícháme pokrájené a okapané mandarinky a necháme chvíli rozležet v lednici.
3. Podle návodu si připravíme dortovou želatinu, základem je šťáva z kompotu.
4. Moučník dokončíme následovně: Na korpus natřeme šlehačkový krém s ovocem a celý povrch polijeme želatinou. Buchtu necháme ideálně přes noc proležet a ztuhnout.
Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4 a více
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut + tuhnutí
Čas vaření: 15 minut