Uvařte si recepty Miloše Knora a Petra Martináka z VIP Prostřeno!

V první části VIP Prostřeno! vás pobavily kuchařské výkony komiků Petra Martináka a Miloše Knora. Zaujaly vás jejich recepty? Tady je máte pěkně naservírované. A nezapomeňte, že ve čtvrtek od 20.15 budou na Primě vařit Josef Alois Náhlovský a Josef Mladý.

Jako první "jde na řadu" Petr Martinák. Jak vypadal jako předkrm, polévka, hlavní chod a dezert?

Předkrm: Telecí játra po anglicku, střežena volským okem a podávána s bílým toastem

Protože ani v hlavním městě kuchař telecí játra nesehnal, připravil jako náhradu kuřecí játra

Ingredience:

500–600 g jater

4 vejce

4 plátky anglické slaniny

olej

worcester

pepř a sůl

trochu pažitky

opečené tousty k podávání

Postup:

Játra očistíme, opepříme a osolíme, naporcujeme na větší kousky. (I když se říká, že se solit před tepelnou úpravou nesmí, já to klidně dělám.) Orestujeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Na slanině (nebo jen na oleji) si uděláme čtyři volská oka. Servírujeme na talíři spolu s játry a nasucho opečenými tousty jako předkrm, ozdobené snítkou pažitky.

Teplota: 140–160°C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 4

Obtížnost: pro začátečníky

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: 1–30 minut

Čas vaření: 1–30 minut

Kuřecí játra po anglicku podle Petra

Polévka: Houbová polévka ze tří druhů hub, zdobená zakysanou smetanou

Obměnou by mohla být bílá polévka se smetanou, do níž jsme pro zahuštění rozkvedlali trochu mouky a nechali ji v polévce povařit

Ingredience:

hrst kozáků (čerstvých, mražených, sušených)

hrst jiných lesních hub (hřiby apod.)

250 g žampionů

1 malá cibulka

ořech másla

kmín

houbové a polévkové koření

1 zakysaná smetana

pepř a sůl

Postup:

Ve vodě s kmínem a solí povaříme pokrájené lesní houby. Na pánvi na másle podusíme na jemně pokrájené cibulce kousky žampionů, které dle chuti okořeníme a po chvíli s celým obsahem pánve přidáme do hrnce k vývaru z hub. Třešinkou na „dortu“ bude zakysaná smetana, kterou servírujeme k této jednoduché houbovce.

Teplota: 140 a 100 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 4 a více

Obtížnost: pro začátečníky

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: 1–30 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Polévka ze tří druhů hub

Hlavní chod: Medailonky z vepřové panenky v parmezánové omeletě a cuketové šampaňské zelí

Hosté se těšili na cuketové zelí a opravdu jim velmi chutnalo

Ingredience:

1 kg vepřové panenky

olivový olej

Cuketové šampaňské zelí:

5 menších cibulí – šalotky

2 větší cukety

ořech másla

1 sklenka sektu

sůl a špetka cukru

Omelety:

8 vajec

100 g parmezánu

olej

pepř a sůl

Postup:

1. Vepřovou panenku odblaníme a očistíme od tuku. Pokrájíme na medailonky, které naložíme do olivového oleje a necháme rozležet v lednici.

2. Cukety pokrájíme podélně na tenké plátky a následně na nudle. Nebo použijeme škrabku na brambory a loupeme podélně až k jádřinci, čímž získáme cuketové nudle. Cibulku pokrájíme najemno a orestujeme na másle. Když zesklovatí, přidáme proužky cuket a dusíme dál. Osolíme, opepříme a ke konci přilijeme sekt, promícháme, necháme vypařit alkohol. Kdo má rád sladší zelí, může také přidat trošku cukru.

3. Na oleji po obou stranách krátce orestujeme medailonky z panenky a pak je necháme v teple v alobalu chvíli odležet.

4. Na oleji osmažíme omelety – na jednu větší počítáme dvě vejce, trošku vody, možno i strouhanky, adekvátní část nastrouhaného parmezánu, špetku pepře a soli, vše rozšleháme a nalijeme na pánev. Rozprostřeme na pánvi, nadlehčíme od krajů – neobracíme!

5. Sesuneme z pánve a do hotové omelety zabalíme maso a vše hezky servírujeme s cuketovým zelím, popř. s další oblohou.

Teplota: 160 a 140 °C

Vhodné pro vegetariány: ne

Počet porcí: 4

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: 30 minut

Čas vaření: 30–60 minut

Jak chutnal hostům hlavní chod?

Dezert: "Žravé řezy" – piškotový zákusek se smetanou a mandarinkami

Velmi osvěžující moučník, který milují děti i dospělí prý tak, že ho hned celý snědí

Ingredience:

3–4 vejce

150 g cukru

120 g polohrubé mouky

2 mandarinkové kompoty

1 šlehačka

1 ztužovač

1 mascarpone

1 dortové želé a šťáva z kompotu

Půl lžičky prášku do pečiva

2 lžíce teplé vody

Postup:

1. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh. Ze žloutků, cukru a dvou lžic vody ušleháme hustou pěnu, do které pomalu přidáváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Nalijeme na plech na pečicí papír. Pečeme při 180 °C asi 15 minut podle typu trouby, korpus má mít zlatavou barvu. Pro jistotu zkusíme uprostřed propíchnout špejlí, těsto se nesmí lepit.

2. Kompoty scedíme, šťávu uschováme. Ušleháme pevnou šlehačku a spojíme s mascarpone. Nakonec vmícháme pokrájené a okapané mandarinky a necháme chvíli rozležet v lednici.

3. Podle návodu si připravíme dortovou želatinu, základem je šťáva z kompotu.

4. Moučník dokončíme následovně: Na korpus natřeme šlehačkový krém s ovocem a celý povrch polijeme želatinou. Buchtu necháme ideálně přes noc proležet a ztuhnout.

Teplota: 180 °C

Vhodné pro vegetariány: ano

Počet porcí: 4 a více

Obtížnost: pro mírně pokročilé

Národní kuchyně: česká

Doba přípravy: 30–60 minut + tuhnutí

Čas vaření: 15 minut

Piškotový zákusek

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 10. 2023

Zapalte svíčku a něco si přejte. Vnímejte plamen jako symbol proměny a vášně ve vás. Vaše srdce se může cítit neklidné. Plamen se třepotá v důsledku procházejícího větru. Když plamen tančí, můžete si vzpomenout na tance, které předvádíte ve snaze odvést pozornost od problému, o němž víte, že mu musíte čelit. Ten čas nastal právě teď.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.