Společnost

13. února 2024 06:05

Tomáš Durčák

On-line přihlášky na střední už běží: Na pořadí škol záleží. Zapsat se lze i postaru

Přijímačky na střední školy jako lukrativní byznys

Rodiče budoucích středoškoláků zažívají letos okolo přihlášení svých potomků k přijímacím zkouškám na střední školy o trochu více stresu než normálně. Může za to Digitální přihlašovací systém, který letos poprvé do praxe zavedlo ministerstvo školství. Byly s ním problémy a panuje okolo něj řada otázek. Ty nejdůležitější vám nyní níže zodpovíme, včetně té, zda existuje alternativa k elektronické přihlášce.

Maximální počet přihlášek

Nový Digitální přihlašovací systém (zkráceně DiPSy) nabízí pro první kolo přijímaček všem absolventům základních škol možnost podat si celkem tři přihlášky. Pokud se dostane hned na první zvolenou školu, na ostatní přihlášky může zapomenout. Na řadu středních škol však v posledních letech děti podávají výrazně více přihlášek, než jsou jejich kapacity, což může znamenat, že se vaše dítě nakonec bude muset spokojit se svou druhou či třetí vybranou školou.

Ministerstvo i odborníci proto rodičům důrazně radí, aby jejich děti beze zbytku využily všechny tři přihlášky. Sám Cermat, který systém spravuje, doporučuje využít trojici možností následovně – jako první zvolit školu, na níž chce samo dítě. Jako druhou zvolit její vhodnou alternativu. A pro případ zklamání si na třetí místo dát jakousi „jistotu“, tedy školu, na níž by se dítě mělo v nejhorším případě dostat bez větších problémů.

Od kdy do kdy mohu elektronické přihlášky podávat?

Elektronické přihlášky v rámci DiPSy mohou letos žáci podávat od 1. února až do 20. února. V tomto termínu jsou rovněž již podané přihlášky stále takzvaně „otevřené“, takže do nich můžete volně zasahovat, upravovat je nebo je dokonce i mazat a podávat si nové přihlášky jinam. Tento stav však platí jen do 20. února, po němž se všechny aktuálně podané přihlášky uzamknou a nepůjde je již nijak měnit, upravovat ani mazat.

Kde se nové přihlášky podávají?

Pro vytváření a podávání digitálních přihlášek na střední školy je zřízen portál na adrese dipsy.cz, kde se můžete přihlásit jako u ostatních portálů eGovermentu skrz svou elektronickou identitu občana. To znamená skrz Bankovní identitu, Mobilní klíč nebo vytvořením této identity, pokud ji ještě nemáte. Jakmile se do systému úspěšně přihlásíte, můžete si zvolit dítě a zahájit jeho digitální přihlašování k přijímačkám na střední školy.

Na pořadí záleží

Než začnete vyhledávat vybrané školy a podávat přihlášky, dejte si záležet na tom, aby pořadí, o němž jsme mluvili v úvodu, odpovídalo pořadí, v němž přihlášky skutečně podáte:

  1. První vybraná škola by tedy měla být ta, kterou dítě nejvíce preferuje
  2. Až jako druhou vyhledejte a zvolte zmíněnou alternativu
  3. A třetí „jistotu“ si nechejte úplně na konec

Mějte rovněž připravené přílohy, které jednotlivé školy od žáků chtějí, jako jsou fotografie nebo oskenované dokumenty (ty musí být ve formátu PDF).

Informace o přijímačkách a výsledcích

Díky fungování systému DiPSy mají nově i školy povinnost komunikovat se zájemci o studium elektronicky právě skrze něj. Pozvánky k přijímačkám včetně všech podrobností byste proto měli posléze rovněž najít na dipsy.cz, stejně jako veškeré důležité informace o jakýchkoli změnách, případně dodatcích či úpravách, které byste měli ve vaší přihlášce na danou školu ještě učinit. Přesně 15. května se zde rovněž dozvíte výsledky prvního kola přijímacích zkoušek.

Zda vaše škola plánuje vypsat druhé kolo přijímacích zkoušek, se ze seznamu dozvíte 20. května. Až do 24. května pak budou mít rodiče čas své děti na tyto další pokusy přihlásit s tím, že jejich výsledky musí být zveřejněny opět v konkrétní datum, a to 21. června. Případná třetí kola přijímaček mohou školy v případě potřeby vypisovat nejdříve 28. června. V tu chvíli je však potřeba, aby rodiče sledovali stránky konkrétních škol či jejich sociální sítě a nespoléhali se jen na informace z DiPSy.

Tři platné způsoby podání přihlášky na střední školu

I když samo ministerstvo rodiče aktivně nabádá, aby pro přihlášení na střední školy používali primárně elektronickou přihlášku, nejde o jediný platný způsob. Ostatně už při příchodu na web dipsy.cz uvidíte, že ve skutečnosti existují celkem tři platné způsoby, jak dítě na střední školu přihlásit – elektronická přihláška, výpis ze systému a také tiskopis se všemi přílohami.

Ta poslední zmíněná varianta je klasickou známou papírovou přihláškou, která se na střední školy podávala léta. Na webu je rovnou i odkaz na příslušný formulář, který je potřeba vytisknout, vyplnit a poslat do školy poštou nebo skrz datovou schránku, případně je možné donést ji tam i osobně. V takovém případě by vám pozvánka k přijímacím zkouškám měla rovněž jako v předchozích letech přijít doporučeným dopisem – a stejně tak následné výsledky. Teoreticky tedy stále není problém provést celý proces přijímaček na střední školu i „postaru“ jako v minulých letech.

Elektronické podání přihlášek provázely technické problémy. Systém už by měl fungovat:

Sdílejte článek
Štítky termín rodiče střední škola přijímací zkoušky ministerstvo školství děti postup Datová schránka Bankovní identita CERMAT Digitální přihlašovací systém