Celebrity

13. července 2023 05:30

David Laštovka

Osudové ženy Milana Kundery. S neteří slavného herce Huga Haase se rozvedl po pár letech

Zemřel Milan Kundera

Světoznámý spisovatel Milan Kundera, který se dožil úctyhodného věku 94 let, se během života stačil oženit dvakrát. A obě jeho ženy byly krásné a úspěšné.

První manželkou Milana Kundery byla operetní herečka a zpěvačka Olga Haasová, jejíž otcem byl skladatel Pavel Haas a strýcem slavný herec Hugo Haas. Jejich cesty se však po několika letech rozešly. Životní láskou Milana Kundery se stala hlasatelka televizního studia Věra Hrabánková. Když byla v roce 1969 propuštěna ze zaměstnání v Československé televizi a o rok později byl z FAMU vyhozen i Kundera, rozhodli se společně emigrovat. Od roku 1975 žili ve Francii, kam Kundera dostal pozvání, aby vyučoval na univerzitě. O šest let později získali francouzské občanství.

Mohlo by vás zajímat: Milan Kundera nebyl svatoušek. Hádal se s Havlem, Čechy otřáslo i jeho údajné udavačství

Návrat do rodné země manželům zhořkl

Přestože po listopadové revoluci v roce 1989 měli možnost vrátit se do rodné vlasti, nevyužili ji. Podle Kunderové disidenti jejího manžela nenáviděli. „Vybrali jako vůdce protikomunistické opozice Havla a měli obavy, že Milan, který byl v zahraničí tehdy mnohem známější, by chtěl být sám v čele politické opozice,“ prozradila před několika lety Věra Kunderová pro brněnský literární měsíčník Host.

Mohlo by vás zajímat: Český spisovatel, který zdobil svět. Jak na úmrtí Milana Kundery reagují politici?

Po listopadu 1989 navštívili Českou republiku jen párkrát. Poprvé hned na začátku roku 1990. Měli však pocit, že do ní už nepatří. „Byla to zvláštní směsice dojetí, ale současně mě všechno nějak rozčilovalo. Šla jsem po Praze, poznávala místa, která jsem měla ráda, ale něco bylo jinak. A špatně. Víš, co bylo asi nejhorší? Co jsem si říkala, že tam už nejsem doma? Když jsem šla z Olšan od tátova hrobu přes celou Prahu do hotelu Hoffmeister a všude jsem slyšela angličtinu. Všude v centru byly dvojjazyčné nápisy. To nebylo možné ani při ruské okupaci, že by byly nápisy v ruštině,“ uvedla Kunderová v rozhovoru pro měsíčník Host.

S manželkou nejraději cestovali

V roce 1995 Kunderovi tehdejší prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy. Tu za něj ale přebírala právě Věra. Ani ve Francii v posledních letech nebyli nejšťastnější. „V Paříži už se nedá normálně žít. Jednak kvůli turistům, kteří zničí všechno, ale zhoršují se i služby, veřejná doprava, bezpečnost, všude je špína, nedá se dýchat kvůli smogu. A k tomu neustále stávky, demonstrace, žluté vesty. Všechno se rozpadá a nic už pořádně nefunguje,“ popsala Věra Kunderová.

Se svým manželem rádi cestovali. Obvykle to dělávali tak, že když jeli někam do světa představovat Kunderovu novou knihu, zdrželi se tam o několik dní déle. „Nejhezčí cesta byla návštěva Izraele. Všechno bylo úplně jiné, než jsem si představovala. Hora Olivetská byl takový malý kopeček, Jordán nevypadal jako Mississippi, ale byl to spíš potůček, ale bylo to nádherný. Milan tam přebíral v roce 1985 Jeruzalémskou cenu a tehdejší starosta, jmenoval se Kolek, nám dal k dispozici auto se šoférem. Toho jsem uplatila, aby nám auto nechal, a my jsme si pak sami jezdili i po Palestině,“ líčila Kunderová.

Sdílejte článek
Štítky smrt Francie manželství manželé herec spisovatel Milan Kundera Pavel Haas Hugo Haas Věra Kunderová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.