Celebrity

12. července 2023 11:10

Tomáš Durčák

Zemřel Milan Kundera. S novináři léta nemluvil, jediný článek zničil jeho i manželku

Zemřel Milan Kundera

Ve Francii, kde dlouhodobě žil, zemřel ve věku 94 let česko-francouzský spisovatel Milan Kundera, jehož knihy dokázaly uspět napříč celým světem. Poté, co mu Československo odebralo občanství, začal své slavné romány psát pouze ve francouzštině a k rodné zemi až do smrti choval velmi chladný vztah.

Autor knižních děl jako Žert či Nesnesitelná lehkost bytí, jež se staly kultovními literárními díly a samozřejmými součástmi povinné četby na školách již za jeho života, byl v roce 1975 normalizační perzekucí donucen k emigraci. Nakonec se usadil ve Francii, kde následně strávil zbytek svého života. Do zahraničí s ním utekla i jeho manželka Věra, kterou komunisté rovněž vyhodili z práce a pronásledovali. Manželé byli již od roku 1967, tedy úctyhodných 56 let.

Přečtěte si také: Bohumil Hrabal skočil z pátého patra pod vůz ošetřujícího lékaře. Před smrtí viděl nebožtíka

Spisovatel, jenž byl v posledních letech opakovaně zmiňován i jako jeden z kandidátů na Nobelovu cenu za literaturu, si nicméně často neodpouštěl kontroverze. Známé je například jeho podepsání petice na podporu polského režiséra Romana Polanského v roce 2009. Ten byl tehdy zatčen ve Švýcarsku kvůli podezření, že v roce 1977 zdrogoval a následně znásilnil 13letou dívku. Měl rovněž odjakživa kritický vztah k českému disentu. I proto odmítl v roce 1995 od Václava Havla převzít medaili Za zásluhy, místo něj ji převzala manželka.

Nevraživý vztah s disentem byl dle Věry Kunderové, která naopak byla ochotná s českými médii komunikovat, hlavní důvod, proč se po roce 1989 prakticky nemohli do Česka vrátit. „Připadám si jako otrok na plantáži, který se v noci ve snech vrací do své země,“ komentovala v roce 2008 pro brněnský literární měsíčník Host aféru, kdy týdeník Respekt otiskl článek vinící Kunderu z toho, že byl v 50. letech udavačem. Kunderova vina z udání západního agenta Miroslava Dvořáčka však nikdy nebyla dokázána.

Mohlo by vás zajímat: Tragédie, z níž dodnes mrazí. Krásná Sharon Tate mohla být fanatiky zavražděna omylem

„A nikdo se mu dosud neomluvil!“ dodala Věra Kunderová k postesknutí, že tento článek jí i jejího manžela nesmazatelně poznamenal a jen je oba utvrdil v tom, že Česká republika již pro ně není a nikdy nebude domovem. Zároveň se však svěřila, že oba nedokázali za celý život najít nový domov ani v Paříži.

„Emigrant, v té první generaci, je někdo, kdo visí ve vzduchu. Skutečný domov ztratil a v nové zemi nikdy doma nebude. Já jsem doma denně, když se mi podaří usnout. To ležím na kameni nebo v tůni ve Vydře, v Brně na přehradě, bruslím nebo se koupu ve Vltavě. Já jsem celé noci doma,“ popsala svůj celoživotní stesk po domově manželka Milana Kundery.

Sdílejte článek
Štítky Francie rodina manželka úmrtí spisovatel Milan Kundera exil Věra Kunderová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.