Pečeme podle hvězd: Recepty z 1. dílu
Hosty prvního dílu nového kulinářského seriálu byly dvě slavné dámy - Tereza Kostková a Carmen Mayerová. A kuchaři Martinovi Kinclovi prozradily recepty na své oblíbené pečené dobroty.
Podívejte se na následující recepty a třeba dostanete chuť také si něco upéct podle hvězd.
Tumbet
Co budete potřebovat:
- 5 velkých brambor
- 2 bílé papriky
- 1 lilek
- 1 cuketu
- 4 velká rajčata
- 3 cibule
- paličku česneku
- čerstvý tymián
- cukr, sůl, olivový olej
- máslo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáčku
Postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, papriky očistíme a nakrájíme na větší díly, lilek na
plátky, taktéž cuketu. Vše vyskládáme do vymazaného a vysypaného pekáčku o velikosti asi 20 x 30cm a prokládáme tymiánem. Každou vrstvu zeleniny osolíme.
Nasekanou cibuli a česnek krátce orestujeme na oleji, přidáme trochu cukru a po chvíli oloupaná a nasekaná rajčata, zpěníme je a ochutíme solí. Směs nalijeme na zeleninu v pekáčku a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 - 35 minut. Podáváme s bagetou (světlou nebo tmavou).
TIP: Je možný i jiný postup: brambory a zeleninu postupně orestujeme na oleji
a potom vyskládáme do pekáčku a zalijeme rajčatovou směsí. Pak zapékáme asi 20 minut.
Sladký koláč Le Far
Co budete potřebovat:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g cukru
- 6 vajec
- vanilkový cukr
- 1 l mléka
- 125 g slaného másla (President, Bretognské, nebo Camargue)
- rum Captain Morgan
- 1 balíček sušených švestek bez pecek
- máslo na vymazání pekáčku
Postup:
Vejce dobře rozšleháme několik minut s oběma druhy cukru, až je směs světle žlutá.
V kastrolu svaříme mléko a po částech do něj vmícháme kousky másla. Když je rozpuštěné, kastrol odstavíme z ohně a vmícháme rum. Mírně vychladlé ochucené mléko pak pomalu přilijeme k vaječné směsi a ještě asi tři minuty prošleháme.
Nakonec po částech vmícháme mouku a těsto ještě pět minut zpracováváme metlou, aby se provzdušnilo. Hotové těsto necháme pět minut odpočívat.
Mezitím si dobře vymažeme pekáček střední velikosti a na dno rozložíme nakrájené sušené švestky. Těsto (je hodně tekuté) opatrně nalijeme na švestky v pekáčku. Koláč dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 70 minut, dokud nemá zlatohnědou barvu. Podáváme ho nakrájený na řezy.
Podívejte se i na další recepty z prvního dílu: