Recepty

30. října 2016 17:03

Anna Kopečková

Pečeme podle hvězd: Recepty z 9. dílu pěkně pohromadě

Hostem devátého dílu byla sympatická a úspěšná mladá herečka Maruška Doležalová, která s sebou přivedla svou maminku Renatu. A obě kuchaři Martinovi Kinclovi předvedly, co se s oblibou peče u nich doma.

I když má Marie i její maminka nejraději ze všeho těstoviny, rozhodly se připravit dědečkův recept na řízky, který je původně z jeho speciální brožury. „Pracoval v drůbežárně a tam zaměstnanci dostali brožuru, aby věděli, co si z kuřat, která si budou nosit domů, mohou vařit. Takže recept pochází z takové technické brožury pro zaměstnance,“ směje se Marie Doležalová. A jako dezert upekla oblíbená herečka s maminkou rodinnou buchtu, která ale dosud nemá jméno.

Podívejte se na následující recepty a třeba dostanete chuť také si něco upéct podle hvězd.

Kuřecí řízky ve šlehačce

Co budete potřebovat:

  • 4 větší kuřecí řízky (prsní nebo stehenní)
  • hladkou mouku a strouhanku na obalení
  • 2 vejce
  • sůl a mletý pepř
  • máslo na vymazání pekáčku
  • 1 – 2 kelímky smetany ke šlehání

1. Kuřecí řízky nasolíme, můžeme malinko opepřit a klasicky obalíme v hladké mouce, vejcích a strouhance.

2. Pekáček vymažeme máslem a naskládáme do něj obalené řízky. Zalijeme je šlehačkou a pečeme asi 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, nejprve zakryté a na posledních přibližně 15 minut řízky odkryjeme, aby hezky zezlátly. Šlehačka se častečně vsákne do řízků a částečně udělá v pekáči hustou omáčku.

3. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Buchta s tvarohem a ovocným želé

Co budete potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 3 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Na náplň:

  • 2 tvarohy
  • 1/2 -1 máslo
  • cukr dle chuti

Na želé:

  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 1 l džusu nebo ovocné šťávy

1. V míse utřeme cukr s vejci,přidáme mouku, olej, mléko, prášek do pečiva a kakao a umícháme hladké těsto. Nalijeme ho do vymazaného pekáčku, upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C a necháme vychladnout.

2. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a přimícháme tvaroh.

3. Džus rozmícháme s pudinkovým práškem, za stálého míchání necháme projít varem a vychladíme.

4. Tvarohovou náplň rozetřeme na vychladlý korpus (můžeme do ní dát i ovoce - v létě jahody, rybíz, v zimě konzervované mandarinky, broskve...).

5. Náplň zalijeme vychladlým želé, buchtu necháme dobře vychladit v lednici a před podáváním ji nakrájíme.

Podívejte se na další recepty z devátého dílu, které připravil jako variace na uvedené dva recepty Martin Kincl:

A jestli chcete, můžete si ještě zasoutěžit:

Pořad Pečeme podle hvězd můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.

Všechny odvysílané díly najdete na PrimaPLAY.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 7. 2025

Nezajímejte se o to, zda získáte více. Soustřeďte se na to, co už máte, Berani. Pracujte s tím, co ve vás rezonuje. Instinktivně víte, co funguje a co ne. Neztrácejte čas nesmyslnými záležitostmi. Zaměřte se na priority. Čím vyrovnanější a stabilnější budou dnes vaše emoce, tím více prosperity přijde do vašeho života.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.