Pečeme podle hvězd: Recepty z 9. dílu pěkně pohromadě
Hostem devátého dílu byla sympatická a úspěšná mladá herečka Maruška Doležalová, která s sebou přivedla svou maminku Renatu. A obě kuchaři Martinovi Kinclovi předvedly, co se s oblibou peče u nich doma.
I když má Marie i její maminka nejraději ze všeho těstoviny, rozhodly se připravit dědečkův recept na řízky, který je původně z jeho speciální brožury. „Pracoval v drůbežárně a tam zaměstnanci dostali brožuru, aby věděli, co si z kuřat, která si budou nosit domů, mohou vařit. Takže recept pochází z takové technické brožury pro zaměstnance,“ směje se Marie Doležalová. A jako dezert upekla oblíbená herečka s maminkou rodinnou buchtu, která ale dosud nemá jméno.
Podívejte se na následující recepty a třeba dostanete chuť také si něco upéct podle hvězd.
Kuřecí řízky ve šlehačce
Co budete potřebovat:
- 4 větší kuřecí řízky (prsní nebo stehenní)
- hladkou mouku a strouhanku na obalení
- 2 vejce
- sůl a mletý pepř
- máslo na vymazání pekáčku
- 1 – 2 kelímky smetany ke šlehání
1. Kuřecí řízky nasolíme, můžeme malinko opepřit a klasicky obalíme v hladké mouce, vejcích a strouhance.
2. Pekáček vymažeme máslem a naskládáme do něj obalené řízky. Zalijeme je šlehačkou a pečeme asi 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, nejprve zakryté a na posledních přibližně 15 minut řízky odkryjeme, aby hezky zezlátly. Šlehačka se častečně vsákne do řízků a částečně udělá v pekáči hustou omáčku.
3. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Buchta s tvarohem a ovocným želé
Co budete potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 3 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Na náplň:
- 2 tvarohy
- 1/2 -1 máslo
- cukr dle chuti
Na želé:
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 1 l džusu nebo ovocné šťávy
1. V míse utřeme cukr s vejci,přidáme mouku, olej, mléko, prášek do pečiva a kakao a umícháme hladké těsto. Nalijeme ho do vymazaného pekáčku, upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C a necháme vychladnout.
2. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a přimícháme tvaroh.
3. Džus rozmícháme s pudinkovým práškem, za stálého míchání necháme projít varem a vychladíme.
4. Tvarohovou náplň rozetřeme na vychladlý korpus (můžeme do ní dát i ovoce - v létě jahody, rybíz, v zimě konzervované mandarinky, broskve...).
5. Náplň zalijeme vychladlým želé, buchtu necháme dobře vychladit v lednici a před podáváním ji nakrájíme.
Podívejte se na další recepty z devátého dílu, které připravil jako variace na uvedené dva recepty Martin Kincl:
A jestli chcete, můžete si ještě zasoutěžit: