Celebrity

29. května 2023 10:41

redakce Prima Ženy

Pohled na Céline Dion vhání fanouškům slzy do očí. Zpěvačka bojuje se vzácnou nemocí

Kanadská zpěvačka Céline Dion (55) pořádně vyděsila své fanoušky. Umělkyně kvůli vzácné chorobě ztrácí síly a zrušila evropskou část koncertního turné. Jestli se někdy do Evropy vrátí, není v tuto chvíli vůbec jisté.

Pohled na pohublou a unavenou Céline Dion vyvolává u fanoušků obrovské obavy. Už na konci roku 2022 Dion prostřednictvím svého Instagramu oznámila, že jí lékaři diagnostikovali vzácné neurologické onemocnění, které se nedá vyléčit.

Zpěvačka trpí nemocí zvanou stiff-person syndrom (SPS), která způsobuje ztuhlost svalů a neschopnost ovládat své pohyby. Lidé, kteří s tímto syndromem bojují, se mění v „lidské sochy“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rakovina mu vzala kus obličeje, Arnošt Pátek ležel mrtvý mezi pomeranči

„Už delší dobu se potýkám se zdravotními problémy a je pro mě těžké jim čelit a mluvit o nich. Nedávno mi zjistili SPS, který postihuje tak jednoho člověka z milionu. Stále to onemocnění studujeme, ale už víme, že způsobovalo všechny ty křeče, kterými jsem v poslední době trpěla,“ popsala zpěvačka v prosinci 2022.

Na konci roku 2022 to vypadalo, že část koncertů pouze odloží. Nyní agentura AFP uvedla, že Dion ruší celé evropské turné.

„Mrzí mě, že vás všechny znovu zklamu. Opravdu tvrdě pracuji na tom, abych získala zpět svou sílu, ale koncertování může být velmi obtížné, i když jste stoprocentní. Není vůči vám férové, abychom koncerty stále odkládali, a i když mi to láme srdce, bude nejlepší, když teď všechno zrušíme, dokud nebudu připravena se vrátit na pódia,“ uvedla umělkyně v emotivním prohlášení.

V roce 2016 se Céline Dion rozloučila s manželem. Podívejte se na záznam z pohřbu:

Syndrom paralyzuje svalstvo

Vzácná choroba zvaná stiff-person syndrom ovlivňuje pohybové schopnosti nemocných natolik, že se z nich během záchvatů v podstatě stávají živé sochy - vědí o sobě a o tom, co se děje okolo nich, ale nemohou řádně ovládat své svaly.

Na SPS aktuálně neexistuje lék, ale lékaři dovedou zpomalit průběh nemoci a zmírnit symptomy. Céline Dion se proto snaží zůstat optimistická. „Mám skvělý tým doktorů a mé drahé děti mi dávají naději. Každý den tvrdě dřu se sportovním terapeutem, abych mohla znovu vystupovat. Dělám všechno, co můžu, aby se můj stav zlepšil,“ dodala Dion na svých sociálních sítích.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.