Populární vaření Beze ztrát z Receptáře prima nápadů vychází jako kuchařka

Nejstarší hobby pořad televize Prima, RECEPTÁŘ PRIMA NÁPADŮ, připravil nejen pro své fanoušky nový knižní titul. Poprvé v jeho historii se jedná o kuchařku, která vychází z oblíbené rubriky Beze ztrát. V té moderátor Oldřich Navrátil a šéfkuchař Luboš Rychvalský ukazují, jak zpracovat ovoce, zeleninu, ale i další potraviny do posledního kořínku či drobečku.

Knihu Beze ztrát s podtitulem Šetrné vaření chutně a zdravě po celý rok vydává nakladatelství Euromedia Group, pod nakladatelskou značkou Esence, ve spolupráci s agenturou SOLOOTIONS patřící do skupiny Prima. Dostupná bude na pultech knihkupectví v prvním březnovém týdnu a její doporučená cena je 329 Kč.

Rubriku Beze ztrát, která se zabývá fenoménem současné doby, tedy efektivním pořizováním surovin, nabízí pořad od jara minulého roku a provází jí moderátor Oldřich Navrátil s šéfkuchařem Lubošem Rychvalským. V rámci jednoduchých receptů společně ukazují, jak v domácnosti využít potraviny skutečně beze zbytku, a to ať se jedná o sezonní zeleninu a ovoce, nebo staré pečivo.

„Podle statistik v Evropě připadá na jednoho člověka kolem 100 kg vyhozeného jídla za rok. Nejen šetrnost k přírodě, ale v dnešní době i k našim peněženkám, spolu s vlnou pozitivních diváckých ohlasů, nás přivedly na nápad vydat recepty z rubriky Beze ztrát i v podobě kuchařky. Šéfkuchař Luboš Rychvalský se s moderátorem Oldřichem Navrátilem do tohoto úkolu pustil se zápalem sobě vlastním a vznikla tak unikátní kniha, která čtenáře nejen naučí vařit jinak, ale nabídne i nový pohled například na využití květin nejen v kuchyni, ale i domácnosti celkově,“ říká o titulu marketingový ředitel skupiny Prima a agentury SOLOOTIONS Aleš Pýcha.

Kniha je rozdělena podle měsíců v roce na dvanáct kapitol. Každá z nich se pak věnuje jedné stěžejní potravině, která je v daném měsíci aktuální – leden například starému pečivu, červen cuketám, září jablkům a říjen dýním. U jednotlivých receptů navíc čtenáři najdou QR kódy, které je po naskenování odvedou na stránku přímo s daným video receptem. Každá kapitola pak kromě receptů obsahuje i další zero waste radu do domácnosti a přináší tak například návod na výrobu pampeliškové kávy, pěstování rajčat v nádobách na balkoně, správné ukládání potravin v domácnosti nebo recept na bylinkové máslo z rostlin považovaných běžně za plevel.

Chléb je zlato! To prohlásil v roce 2015 slavný světový šéfkuchař Massimo Bottura a otevřel projekt sociální jídelny, kde s ostatními slavnými kuchaři začali zpracovávat přebytky z kuchyní luxusních restaurací. S hnutím ,Food for Soul‘ kladli důraz na zpracování potravin do posledního kořínku s nápadem, chutně a zdravě. Stali se tak inspirací celosvětovému hnutí proti plýtvání. I my dva se shodujeme na tom, že nešetřit surovinami je hřích, a proto jsme se v našem společném okénku v Receptáři prima nápadů rozhodli ukázat, že vaření beze ztrát je inspirativní, zábavné, velmi chutné a ohleduplné k potravinám. Doufáme, že se čtenáři pobaví s námi a pochutnají si na receptech, které jsme vybrali do této šetrné kuchařky,“ říkají její autoři Luboš Rychvalský a Oldřich Navrátil.

Anotace knihy:

Všechny potraviny se dají nápaditě zpracovat do posledního kousku – a Oldřich Navrátil s Lubošem Rychvalským vás o tom přesvědčí. V rubrice Beze ztrát oblíbeného RECEPTÁŘE PRIMA NÁPADŮ pravidelně ukazují nejrůznější recepty na pokrmy ze sezónního ovoce a zeleniny tak, aby vše bylo zpracované „od natě po kořínek“. Nadšené ohlasy diváků je postrčily k sepsání užitečné knihy, kterou doplnili dalšími tipy a prostorem pro vaše poznámky. Pojďme se společně naučit neplýtvat potravinami, využít opravdu každou jejich část, a tím ušetřit! Kniha BEZE ZTRÁT


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.