Bude v Kotelně teplo a útulno?
Další díl Ano, šéfe! uvidíte už ve čtvrtek 17. ledna ve 21:40. Šéf se tentokrát podívá do restaurace Kotelna na pražském Zahradním městě. Čtěte rozhovory s majitelkou podniku i Zdeňkem Pohlreichem! Jedná se o REPRÍZU pořadu z roku 2010.
Pan Riedl a jeho půvabná plavovlasá žena Elizabeth alias Elie investovali do bývalé výtopny na Zahradním městě hodně peněz, aby z ní udělali příjemnou restauraci.
Návratnost jejich podniku Kotelna je však zatím v nedohlednu, i když si majitelka lokál hýčká jako další dítě. V čem vězí problém?
Proč jste se obrátili na Zdeňka Pohlreicha?
Protože potřebujeme, aby sem lidé chodili i v sobotu a v neděli. O prodlouženém víkendu to tu v létě můžeme pomalu zavřít, restauraci máme prázdnou. Hodně lidí jede ven na chaty a na chalupy, ale ti, co zůstávají, by si mohli dát žebírka u nás, když už si je venku upéct nemohou. Potřebujeme poradit, co máme změnit, abychom nebyli tak závislí na počasí, na víkendech a na svátcích.
Jste ochotní ke změnám?
Já se změn bojím, ale asi budou nezbytné. Uvidíme, co všechno nám pan Pohlreich navrhne.
Jak hodnotíte své dva kuchaře?
Jak já to vidím, v kuchyni je to celkem v pořádku. To víte, každý má něco. Každý umí uvařit něco lépe než ten druhý, je mezi nimi také generační rozdíl, ale potenciál tady je.
Zdeněk Pohlreich si ale zatím evidentně myslí něco jiného. Překvapila vás šéfova kritika objednaných jídel?
Překvapila, nečekala jsem, že bude tak drtivá.
Jakou byste si přála mít restauraci?
Musíme bohužel vycházet z toho, kdo si nás tady najde a kdo k nám zajde. Proto máme jídelní lístek pro všechny, aby si každý vybral. Když přijde rodina s dětmi, tak děti si dají pizzu, tatínek vepřové koleno nebo žebra, nějaká ta mužská jídla. Maminka si dá lososa a babička něco, co pohodlně rozžvýká. Pobavit se můžou společně nad naším jídelním lístkem. (Jídelní lístek v podobě novin Hlas kotelny obsahuje vtipy a kresbičky.) Vaříme spíš mezinárodní kuchyni, ale také domácká česká jídla. Nejsme a nikdy nebudeme úzce zaměřená restaurace.
Už vás Zdeněk Pohlreich za tu krátkou dobu, co je v Kotelně, něčím inspiroval?
Docela ano. Nahodil pár témat a nápadů a mně už se docela rýsuje v hlavě, jakým směrem by se to mohlo ubírat. Těším se, že nás naučí vařit efektivněji a elegantněji, což je něco, co bych chtěla.
Rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem
Tento díl své gastronomické show Ano, šéfe! si Zdeněk Pohlreich maloval trošku jinak. Ale na Islandu to soptilo, na Mallorku se nelétalo, musel tedy do Kotelny, kde pro změnu soptil on. Minimálně nad první objednávkou. Majitelé si stěžují na malý provoz o víkendech, ale v neděli na „šéfův oběd“ nakonec do Kotelny dorazilo hodně obyvatel zdejšího sídliště.
Já vím, že jste měl být někde úplně jinde, ale jak se vám líbí v Kotelně?
Náhodou je to docela hezká hospoda.
A jak vám tu chutná? Pekelně?
Inovací je, že českej národ asi začne žrát rovnou z pánví (uzenářská pánev = klobása s jablky). Je to sladký, nevím, proč bych měl jíst klobásu s jabkama. Další zdejší pecka byl losos s eidamem, což je teda obzvlášť kvalitní. To jsem si zas jednou vybral! Jak to tady vypadá sympaticky, tak mě ten kuchař, co to spáchal, začíná s..t. Teď ještě čekám na obsluhou doporučený žebra. Jestli budou stejně nedochucený a neosolený jako to ostatní, tak potěš pámbu. (Žebírka byla opravdu bez chuti.)
Není to snad sabotáž na závěr série pořadů Ano, šéfe?
Ne, je to jednoduše a prostě tak špatný. Ono by stačilo, kdyby to vždycky někdo ochutnal. Tohle je nedochucený. Rozmarýn, který má jídlo v pánvi ovonět, je tady na ozdobu zapíchnutej v citronu. To je spíš na vypíchnutí oka. Lososa zase odrovnala ta olivová tapenáda, která přebije jemnou chuť ryby. A eidam to stoprocentně zazdil. Ten tam nemá vůbec co dělat… Tapenáda by se hodila na cuketu, kterou dochutí.
Co doporučíte majitelce a zdejšímu personálu? Co byste na sídlišti na Zahradním městě uvařil vy?
V kuchyni především potřebujou zapracovat na omáčkách a zjednodušit a zrychlit přípravu masa. Dělají ho zároveň se šťávou, a to jim pak tvrdne. Polská omáčka bude lepší než smetanová a dělá ji málokdo. Pak – pokud tedy v Kotelně ponecháme to jejich kotelnický nádobíčko – zkusíme udělat několik minutkových pánví s lákavými jídly, která by se mohla stát zdejší specialitou. Zkusíme Stroganova a další variace. Myslím, že by tady k pivu šly výborně fish and chips (smažená ryba s hranolky, která se jí v anglických pubech). K tomu domácí majonéza, to by mohlo bejt žrádlo!
A balit by to mohli do Hlasu kotelny, aby byli styloví…
Potřebujou zkrátka trošku poradit, popostrčit, doladit. To půjde… Uvidíme, kolik lidí přijde o víkendu a jak to ti dva bouráci v kuchyni zvládnou. Pozvali jsme totiž hosty na nové menu.
Takže zatím žádná spekulace o možné hvězdičce?
To dopředu nikdy nevím…
(Hvězdičku v Kotelně dostali, o hodně se zlepšili a žebírka prý mají výborná.)