RECEPTY Jídlo, které zaujalo na FB po Ano, šéfe! ze Slovenska. „Sexy“ halušky
Diskutovaným pokrmem po odvysílání 4. dílu Ano, šéfe! ze Slovenska, kde šéf pronesl památnou hlášku, že by si tradiční kuchyni představoval "víc sexy", se staly obyčejné halušky. Vlastně právem. Jejich příprava je jednoduchá, a přesto se výsledek v jednotlivých restauracích i krajích tolik liší.
Premiérová VI. řada pořadu Ano, šéfe! je u konce. Všechny díly si ale nyní můžete pouštět ONLINE na webu Prima PLAY
Tady jsou vybrané reakce z diskuze na FB pořadu Ano, šéfe!: „Jednou jsem si objednala halušky přímo v Bratislavě. Těsně předtím, než mi donesli jídlo, jsem akorát uslyšela cinknout mikrovlnku. Jaké pak bylo překvapení, když k nejenom nevalné chuti jsem obdržela i horkej talíř. Kecy jistých Slováků, jak Češi neumí nikdy udělat halušky, jsou už jen třešnička na dortu,“ napsala Anet Králíková.
„Na halušky se nechodí do Bratislavy!“ Reagovala Klára Modřanská. Do jisté míry mají poslední dva pravdu. Asi nejznámější pokrm našich východních sousedů tvoří součást převážně liptovské, oravské a okolní kultury.
„Upřímně, Slováci dělaj lepší halušky, to co jsem jedl v Česku, to je národní katastrofa." To samozřejmě nemusí platit úplně celoplošně. "Jak kdo, já ty halušky prý umím na 1*," jak do diskuze přidala Michaela Wesselá.
Z čeho vaří "pravé" halušky
Podle několika slovenských webů jsou hlavními surovinami při přípravě tradiční pochoutky brambory, mouka a případně vejce. Syrové brambory je třeba utřít, ne nastrouhat.
Po vymačkání vody z hmoty se nechá odloučit voda, slije se a zbylý škrob na dně se vrátí zpět do brambor jako pojivo. Proto není podle původního receptu nutné přidávat vejce.
Brambory se osolí a spolu s moukou se vyhněte polotuhé těsto. Těsto se rozdělí (obvykle speciálním sítem) na malé nočky, které se zhruba 10 minut vaří v osolené vodě. Pak se scedí (případně vyberou z hrnce děravou naběračkou) a smísí s přílohou.
Co k nim?
Existuje nesčetně receptů a rad, jak halušky dochutit. Existují halušky s kysaným zelím, s brynzou, někdo na ně dává i jiné sýry, někdo připravuje halušky s mákem či se švestkovými povidly. Halušky s kyselým zelím a smaženou slaninou se označují jako strapačky.
Kdo dostal chuť na halušky, může si je nyní připravit. Zde jsme vybrali pro inspiraci několik receptů na slovenskou klasiku, jak se vaří u nás: