28. listopadu 2015 19:00
Martina ČerňanskáMenu pro čerty a anděly od Karolíny, domácí kuchařky
Slané koláčky s červenou řepou a kozím sýrem a se sýrem a bramborami Zdroj: Karolína domácí kuchařka
Je tu advent a za chvíli čeká všechny děti návštěva mikuláše, čerta a anděla. A abyste byli dobře připravení, připravila si pro vás Karolína, domácí kuchařka pravé a nefalšované čertovské menu s andělskou třešničkou na dortu.
Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.
Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.
Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou
Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou Zdroj: Karolína domácí kuchařka
Pikantní pečená vepřová žebírka:2 kg syrových masitých vepřových žebírekasi 200 ml piva na podlití
Na marinádu:5 lžic řepkového oleje2 lžíce jemné dijonské hořčice4 stroužky česneku, prolisovaného3 lžičky soli1 rovná lžička čerstvě mletého pepře2 rovné lžičky mletého koriandruasi 1/2 mletého chilli (dle chuti, doporučuji hodně)2 - 3 lžíce medu2 lžíce worchesterové omáčky3 lžíce rajského protlaku (malá konzerva)
Postup:Žebírka (omytá a osušená) rozkrojte mezi žebry na menší kusy.
V míse smíchejte všechny suroviny na marinádu. Pak žebírka z obou stran touto marinádou potřete, narovnejte je do uzavíratelné nádoby nebo mísu přetáhněte folií a dejte ideálně na noc do chladničky.
Druhý den si rozpalte troubu na 220°C, žebírka vyrovnejte na velký pekáč a mírně podlijte pivem. Vložte do trouby, krátce zapečte a pak snižte teplotu na 150°C. Zakryjte alobalem nebo poklicí a pečte dvě hodiny (během této doby dvakrát žebírka polijte vypečenou šťávou). Když je maso měkké (vyzkoušejte to tím, že kousek odkrojíte a sníte) odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 200°C a pečte ještě tak dlouho, než bude na mase krásná zlatavá krustička. Pozor, marináda se ráda připaluje i když maso ještě není hotové, proto pečení bez alobalu nechte až na závěr.
Servírujte s domácí chilli majonézou a chlebem. Dětem ale rozhodně dejte spíš kečup - k tomuto jídlu je i gurmány povolený…
Domácí chilli majonéza:2 velké žloutky1/2 lžičky soličertsvě mletý pepř1 lžička jemné dijonské hořčice (postupně vyzkoušejte různé druhy)1 lžíce citronové šťávy60 ml olivového oleje200 ml řepkového oleje
Na dochucení:1 červená chilli paprička1 malý stroužek česneku, nemusí býtsůl a čerstvě mletý pepř1 lžíce citronové šťávykapka medu, nemusí býthrst lístků koriandru nebo pažitka
Důležité je, aby měly všechny suroviny stejnou teplotu. Myslete na to předem a dvě hodiny před přípravou majonézy si do misky na kuchyňskou linku připravte žloutky, vyndejte si i všechny ostatní ingredience, které míváte v ledničce.
Začněte tím, že si žloutky v misce rozšleháte metlou se solí, pepřem a hořčicí. Když máte jednolitou hmotu, přidejte do ní i citronovou šťávu a znovu vymíchejte dohladka. Smíchejte se oba oleje a začněte opravdu po kapkách přidávat do žloutkové hmoty. Zpočátku postupujte velmi opatrně a každou další kapku přidávejte až ve chvíli, kdy se ta předchozí zcela rozplynula ve hmotě. Teprve ve chvíli, kdy emulze začne světlat a houstnout - tedy začne vám vzdáleně připomínat majonézu - můžete olej lít velmi mírným pramínkem. Ke konci zjistíte překvapivou věc - čím více oleje jste přidali, tím je majonéza hustší… Nebojte se tedy postupně vmíchat celých doporučených 260 ml.
Majonézu ochuťte chilli pastou, trochou soli, chcete-li, pepřem a nakonec vmíchejte nahrubo nasekané lístky koriandru.
Prima tip: místo chilli pasty do majonézy nasekejte čerstvou červenou chilli papričku klidně i bez semínek.
Slané koláčky s červenou řepou a kozím sýrem a se sýrem a bramborami
Slané koláčky s červenou řepou a kozím sýrem a se sýrem a bramborami Zdroj: Karolína domácí kuchařka
Slané koláčky s červenou řepou a kozím sýrem a se sýrem a bramborami Zdroj: Karolína domácí kuchařka
Suroviny:2 pláty listového vyváleného těsta na papíře (1 – 2 balení podle firmy)
Na náplň s řepou:2 - 3 střední bulvy červené řepy1 lžíce medu2 lžíce olivového oleje1 lžíce citronové šťávy1-2 snítky tymiánu120 g kozího sýramořská sůl
Na náplň s bramborami:3 - 4 větší brambory2 lžíce olivového oleje2 stroužky česneku150 g tvrdého dobře rozpouštějícího se sýra dle vaší chuti – např. ementál, čedar,1-2 snítky rozmarýnubarevný drcený pepř
Na dokončení:2 lžíce olivového oleje4 lžíce balzamikového octa2-3 lžíce medu nebo javorového sirupumořská sůl4 malé hrsti rukoly nebo řepných lístků
Postup:
Řepy omyjte osušte, zabalte do alobalu a upečte v troubě předehřáté na 180 stupňů doměkka, trvá to 30 - 60 minut, podle velikosti řepy. Měkké řepy nechte trochu zchladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky.
Brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vsypte na minutu až dvě do hrnce s vroucí osolenou vodou. Slijte a nechte pořádně okapat. Olej promíchejte s prolisovaným česnekem. Plátky brambor promíchejte v míse s částí ochuceného oleje, trochu si nechte na potření těsta.
Z jednoho plátu těsta vykrojte 10 -12 cm kola miskou nebo vykrajovátkem, vyznačte okraje a přeneste je na plech vyložený pečícím papírem. Koláčky potřete česnekovým olejem, rozdělte na ně nahrubo nastrouhaný sýr, poklaďte plátky brambor , posypte lístky rozmarýnu a drceným pepřem.
Vykrojte stejná kola těsta i z druhého plátu, vytvarujte okraje. Na těsto rozložte plátky řepy do vějíře, tak aby se překrývaly. Prošlehejte med, olej, citronovou šťávu a nasekané lístky tymiánu a směsí potřete plátky řepy. Na řepu rozdělte kousky kozího sýra.
Pečte v troubě rozpálené na 200 stupňů asi 15 minut, dokud těsto nezezlátne a sýr nerozpeče.
Koláčky posypte mořskou solí, ty s řepou doplňte salátovými lístky se zálivkou z medu, balzamikového octa a oleje a bramborové osolte, zakápněte olejem a ozdobte ještě rozmarýnem a pepřem.
Prima tip: Řepy můžete i uvařit neoloupané ve vodě nebo upéct v alobalu oloupané – jak to máte rádi. Můžete také použít již uvařené řepy. Prodávají se vakuované a ušetříte tím čas.
Pomalu tažená kližka se šípkovou omáčkou a jemný podmáslový knedlík
Pomalu tažená kližka se šípkovou omáčkou a jemný podmáslový knedlík Zdroj: Karolína domácí kuchařka
Suroviny:
800 g kližky3 lžíce másla2 mrkve, na kolečka2 petržele, na kolečka1/4 celeru, na plátky1 cibule, na kostičkysůl a drcený černý pepř5 kuliček nového koření5 kuliček jalovce3 bobkové listykousek celé skořice300 - 500 ml červeného vína4 lžíce šípkové zavařeninyasi 1/2 citronu
Postup:
Kližku nakrájejte na kostky a opečte je v kastrolu na 2 lžících másla dozlatova. Přendejte je do pekáče s víkem. Do kastrolu přidejte lžíci másla a opečte v něm zeleninu a cibuli dozlatova, přidejte ke kližce, osolte, přidejte všechno kořen – v sáčku, plátýnku apod., plátek citronu bez kůry, přilijte 100 - 150 ml vína, polovinu šípkové zavařeniny a vše promíchněte. Přiklopte pokličkou a pečte cca 6 hodin při teplotě 90°C. Kližku můžete takto po celou dobu ponechat jejímu osudu. Asi hodinu předtím, než budete kližku podávat, přidejte zbylou zavařeninu, podlijte vínem, promíchejte, zvyšte teplotu na 160°C a dopečte.Nakonec upravte hustotu omáčky zredukováním nebo naopak naředěním, nevyhovuje-li vám její hustota. Nakonec, je-li třeba, dochuťte. Podávejte s jemným houskovým knedlíkem.
Prima tip: Omáčku můžete nakonec zahustit trochou nastrouhaného perníku, ale není to třeba. Rozpuštěný kolagen ji přiměřeně zahustí spolu s cibulí a zeleninou. Kdo chce, může omáčku přecedit a propasírovat.
Jemný podmáslový knedlík:6 housek2 lžíce másla + trochu rozpuštěného na potření1 šalotkašpetka muškátového oříškusůlhrst kudrnky200 -250 ml podmáslí1 vejce
Postup:
Housky nakrájejte na malé kostky. Rozložte je na plech a housku nechte oschnout – (v teplé vzdušné místnosti nebo klidně ve vlahé troubě). Šalotku nakrájejte nadrobno, zpěňte na másle a přidejte k pečivu. Osolte, ochuťte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a přidejte nasekané listy petrželky.
Vmíchejte vejce a tolik podmáslí, aby vznikla kompaktní hmota. Nechte chvíli odpočinout a pak vytvarujte 8 kulatých knedlíků. Vařte je v páře (na pařáčku potřeném máslem) 12 minut a po uvaření je potřete také máslem a nepodáváte-li je hned, rozkrojte je napůl.
Prima tip: Pokud chcete knedlíky ještě jemnější a bílé, okrájejte kůrku. Knedlíky můžete vařit i ve vodě, v tom případě hmotu zahustěte lžící dětské krupičky nebo asi 50 g hrubé mouky. Pokud děláte knedlíky z měkkého a neoschlého pečiva, obalte koule ještě trochu v mouce, aby se při vaření zatáhly.
Andělský dort
Andělský dort Zdroj: Karolína domácí kuchařka
Suroviny:6 velkých bílků6 lžic studené vody120 g krystalového cukru200 g jemně strouhaného kokosu30 g hrubé mouky + na formumáslo na vymazání formyasi 2 lžíce pikantní domácí zavařeniny, např. rybízové či brusinkovéstříbrné cukrářské zdobení – kuličky apod.Brusinky sušené nebo červené cukrářské kuličky, bonbonky na ozdobu
Na kokosový krém:100 g másla, změklého20 - 40 g moučkového cukru s vanilkou nebo vanilkový cukr1 - 2 lžíce likéru – např. Baileys, Malibu apod. - nemusí být50 g jemně strouhaného kokosu , tady jemnější , je-li fakt moc hrubý doporučuji rozmixovat3 lžíce mléka
Na čokoládový krém:500 ml smetany na šlehání100 g bílé čokolády
Postup:
Nejlépe den předem přiveďte k varu smetanu na krém, nalámejte do ní čokoládu, míchejte a jakmile smetana vzkypí stáhněte ji z ohně. Čokoládu zcela rozpusťte a smetanu nechte vychladnout. Pak ji uložte nejlépe přes noc do chladničky, minimálně na 3 hodiny, aby s pořádně vychladila, jinak vám krém nepůjde vyšlehat.
Předehřejte troubu na 150°C a 2 dortové formy o průměru 20 – 22 cm vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem.
Bílky, vodu a cukr ušlehejte na tuhý sníh. Přisypte kokos a mouku, promíchejte a těsto přesuňte do 2 dortových forem (pak se nemusí prokrajovat, ale jde upéct i v jedné formě najednou a pak prokrojit napůl). Povrch urovnejte stěrkou. Snižte teplotu trouby na 130 -140°C a pečte pomalu při mírném ohniasi 40 minut do růžova.
Upečené korpusy nechte nechejte trochu zchladnout v troubě s pootevřenými dvířky a pak, vyjměte z formy. Utřete máslo s cukry na krém a zašlehejte do něj všechny zbylé suroviny. Po úplném vychladnutí jeden díl potřete zavařeninou a na ni rozetřete krém. Přiklopte druhým dílem a uložte v chladu.
Mezitím ušlehejte pořádně vychlazenou smetanu s rozpuštěnou čokoládou na pevný krém. Naneste ho na dort lžící a potřete tak, aby na něm vznikly špičky a záhybya ozdobte cukrářskými kuličkami, hvězdičkami......
Prima tip: Pro ty co nemají formu - z hmoty můžete udělat na pech s pečícím papírem stejně velká kola – placky 3 - 4 a ty pak poskládat namazané střídavě krémy
Pokud preferujete lehčí krémy než máslové, zkuste krém ze 300 ml smetany na šlehání a 200 g pomazánkového másla ochuceného trochou moučkového cukru s vanilkou - je dobrý a chuťově zajímavý. Dort je sladký kdo chce opravdu lehký ať dá jen smetanu a ovoce- hlavně v létě
Autorka receptů: Karolína Kamberská