ROZHOVOR: S Karolínou Kamberskou o všech gastro láskách
Vše kolem vaření Karolínu viditelně baví. Jak dlouho? Vybaví si ještě například mladické gastro zážitky a zvládla by ve své domácí kuchyni připravit nechvalně známou omáčku jídelen 80. let UHO? Víme také, co by se stalo, kdyby Karolína na sv. Valentýna obdarovala muže „srdíčkovým“ dortem:-)
Máte za sebou natáčení první série pořadu Karolína, domácí kuchařka, kolotoč kolem vydání vlastní kuchařky, vánoční svátky, nyní natáčíte další díly pořadu. Vaříte stále ještě s chutí? Kolik přibylo ve vaší domácí kuchařce praktických receptů na bleskovky?
No v době, kdy jsem zároveň natáčela, psala pro Marianne a pro kuchařku, nepřibylo do té mé domácí skoro nic, protože jsem ani nevěděla, jak se jmenuju... Ale už jsem zase v pořádku, takže vařím jak zběsilá!
Na jaké recepty se diváci mohou těšit v dalších dílech oblíbeného pořadu Karolína, domácí kuchařka?
Vše o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY
Styl zůstává stejný – snažím se, aby to byla jednoduchá jídla, která vycházejí z tradice, ale mají moderní šmrnc. Takže to, co se mění, je hlavně sezona. V zimní sérii vařím ze zimních surovin. To je samozřejmě trochu oříšek, protože výběr je omezený. To je ale zase větší výzva, že?
Nyní na Primě běží nový seriál Všechny moje lásky. Dochází v něm i na vzpomínky hlavní hrdinky na minulost. Zajímají mne pokrmy a chuťovky, které byly typické za socialismu. Jaké jsou vaše gastro zážitky z mládí? Už jste v pořadu zmínila ďábelské topinky.
No ano, oblíbené jídlo vináren v našem mládí... Ještě si ráda vzpomínám na druhé topinky, které jsme si pravidelně dávali v hospodě u divadla v Děčíně. Vzpomínám na ně tak často, že jsem se pastýřskou naučila dělat doma, protože té kupované moc nevěřím. Doufám že na ni v našem pořadu taky dojde.
A co UHO? Vařila se i v Děčíně?
No samozřejmě, na Univerzální Hnědou Omáčku se nedá zapomenout! Když bylo dvacáté výročí sametové revoluce, dělali jsme s kamarády takový retro večírek, kde jsme všichni navařili jídla, na která si vzpomínáme z dětství. Já se pokusila přesně napodobit UHO, a furt to bylo nějak moc dobré, ať jsem tam dávala cokoliv. Nakonec jsem to trochu připálila, a konečně to bylo to správné, autentické UHO. Nikdo to nejedl, takže jsem to asi trefila přesně.
Za zmínku určitě stojí tehdejší drinky. Který se míchal na zábavách a v hospodách u vás? Já třeba nezapomenu na Semafor, Magické oko, Houbu, tuzemský rum s kofolou atd.
V tomhle jsem pole neorané, pila jsem jen ten rum s kofolou (to ale nebylo vůbec špatné pití!). Jinak jsem se držela spíš džusů. Byla jsem dlouho velmi spořádaná dívenka.
Blíží se svátek sv. Valentýna. Najde se ve vaší domácí kuchařce recept na něco „srdíčkového“ k nakousnutí?
Bojím se, že kdybych svému milému donesla nějaký srdíčkový dort, asi by umřel smíchy. K romantické večeři si dáváme spíš nějaké minutkové maso a zajímavý salát. Přece jen jsme už střední generace, na sladkosti a růžovou barvu nás tolik neužije.
Mimochodem, dostala jste někdy od někoho naše klasické perníkové srdce z lásky?
Určitě, od dětí. Přivezly mi ho párkrát odněkud z výletu. Dárky od dětí si pamatuju spoustu let a vždycky mě dokážou rozněžnit.
Autor: Zuzana Schneidewind
Kdo dostal chuť na nějaký retro pokrm, může si podle Karolíny usmažit například úsporné ďábelské topinky.