Šéfem za pár minut: S recepty na burger s uzeným kolenem, coleslaw a malinové tartaletky
Zkuste si doma připravit podle jednoduchých receptů od Zdeňka Pohlreicha a cukrářky Ivety Fabešové netradiční, přitom lahodný a na přípravu jednoduchý domácí burger nebo slaďoučké malinové tartaletky. Jak říká šéf Pohlreich, jídla za pár šestáků a chutnají jak z jiné planety.
Burger s uzeným vepřovým kolenem a salátem coleslaw
Suroviny:
- maso z hotového uzeného vepřového kolene + cibule z výpeku
- sůl
- pepř
- bílé zelí
- celer
- mrkev
- majonéza
- citron
- burgerová bulka
- rajče
- cibule
- listová petržel
- vejce
- ledový salát
- hořčice
Postup:
Bílé zelí a celer nakrájejte na tenké nudličky a posolte. Promačkejte zeleninu se solí, aby trochu pustila štávu, a přidejte stejně nakrájenou mrkev. Opepřete a vmíchejte majonézu. Salát dochuťte vymačkaným citronem.
Housku na burgery rozřízněte, pokapejte obě půlky olejem a opečte na pánvi. Mezitím nakrájejte maso na menší kousky a smíchejte ho s cibulkou z výpeku. Přidejte také nasekanou listovou petržel. Rajče a cibuli nakrájejte na plátky, posolte a opepřete. Opečené housky vyndejte z pánve a místo nich usmažte na oleji volské oko, které také dochuťte solí a pepřem. Můžete ho usmažit z obou stran. Pak na pánvi prohřejte maso smíchané s cibulkou a petrželkou. Na housku namažte majonézu, ostřejší hořčici a na to položte list salátu s plátkem rajčete. Na zeleninu navršte velkou porci masa a pár koleček čerstvé cibule. Navrch položte volské oko. Přiklopte druhou půlkou housky a podávejte se salátem coleslaw.
Malinová tartaletka
mandlové linecké těsto:
- 85 g moučkového cukru
- 25 g mandlové mouky
- 2 g soli
- 130 g studeného másla
- 230 g hladké mouky
- 30 g vajec
mandlový krém:
- 80 g másla pokojové teploty
- 80 g moučkového cukru
- 80 g mandlové mouky
- 80 g vajec pokojové teploty
malinový gel:
- 300 g malin
- 3 g agaru
- 45 g cukru krupice
- čerstvé maliny na ozdobu
Postup:
Nejprve si připravte těsto. Do mixéru vsypte moučkový cukr, mandlovou a hladkou mouku a máslo. Rozmíchejte na drobenku a pak do směsi dejte vejce. Před koncem míchání přidejte sůl. Nechte těsto tuhnout alespoň hodinu v lednici. Mezitím si připravte krém.
Začněte šlehat mandlovou mouku, moučkový cukr a máslo. Postupně přidávejte vejce. Vše vyšlehejte do nadýchaného krému.
Vychladlé těsto rozválejte na 3 mm a vytvarujte ho do formiček na tartaletky. Nejprve vykrojte dno, vyložte kraje formičky a prstem těsto spojte do tvaru košíčků. Formičky pomocí cukrářského sáčku naplňte zhruba do dvou třetin krémem a pečte je při teplotě 160 °C zhruba 18 minut.
Než se košíčky s krémem upečou, zahřejte v rendlíku čerstvé nebo mražené maliny, případně malinové pyré. Smíchejte cukr krupici s agarem a vmíchejte do horkého ovoce. Přiveďte směs k varu a alespoň minutu povařte. Pak ji nechte vychladit v lednici. Následně ztuhlé malinové želé rozmixujte tyčovým mixérem.
Hladký malinový gel natřete na vychladlé tartaletky a ozdobte čerstvými malinami pokrájenými na půlky. Můžete podávat.
Šéfem za pár minut sledujte na Primě ve středu ve 22:55 nebo v repríze v neděli v 10:30.