VIDEA: Teď vaří šéf! III: Recepty na zimní menu z 11. dílu
VIDEA: Teď vaří šéf! III: Recepty na zimní menu z 11. dílu
Pokud vám unikl nedělní díl Teď vaří šéf!, pusťte si ho nyní on-line TADY
VIDEOrecepty na jednotlivá jídla Zdeňka Pohlreicha najdete pohromadě ZDE
POLÉVKA Z KYSANÉHO ZELÍ
kysané zelí 2 brambory uzený bok drůbeží vývar smetana 1/2 cibule hladká mouka máslo kmín mletá červená paprika sůl pepř
V hrnci nechte rozehřát máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou nahrubo. Po chvíli přidejte kmín, červenou papriku a zaprašte moukou. Orestujte, zalijte vývarem a promíchejte. Osolte a opepřete. Z kysaného zelí vylijte šťávu, zelí pokrájejte a přidejte do polévky. Stáhněte var a nechte asi 30 minut povařit. Mezitím v dalším kastrůlku uvařte v osolené vodě brambory. Ty pak přidejte k polévce spolu s nakrájeným uzeným bokem. Ještě chvíli povařte, přidejte smetanu, dosolte a podávejte.
VIDEO recept na polévku z kysaného zelí:
HRÁŠKOVÉ RIZOTO
kulatozrná rýže mražený hrášek 1 dcl suchého bílého vína vývar 1 šalotka máslo parmazán olivový olej rozmarýn pepř sůl
V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou šalotku. Pak přisypte rýži a promíchejte. Po chvíli přilijte víno a nechte odpařit. Opepřete a osolte a přidejte rozmarýn. Zalijte vývarem tak, aby byla rýže ponořená. Vývar nechte opět odpařit a postupně dolévejte, dokud rýže nebude měkká. Pak přisypte hrášek, máslo, pánev odstavte a promíchejte. Na závěr přisypte parmazán a nechte rozpustit. Nandejte na talíř, přidejte kapku olivového oleje a ozdobte ještě pár hoblinami parmazánu.
VIDEO recept:
Tip na DÁREK: Každého milovníka dobrého jídla s nápadem potěší také vánoční vydání časopisu Prima FRESH.
HOVĚZÍ PEČENĚ NA ČERVENÉM VÍNĚ
hovězí kýta špek 2 dl suchého červeného vína 3 dl vývaru 1 a 1/2 cibule rozmarýn máslo olivový olej sůl pepř na přílohu: 2 mrkve vývar máslo petrželka sůl
Špek nakrájejte a nechte chvíli zmrazit. Kýtu nakrojte na několika místech a prošpikujte. Osolte a opepřete ze všech stran. V kastrolu rozehřejte olej a maso opečte. Po chvíli přisypte nakrájenou cibuli. Pak přidejte snítky rozmarýnu, podlijte červeným vínem a nechte odpařit. Zalijte vývarem, zakryjte pokličkou a vložte do trouby předehřáté na 145 stupňů. Maso pečte hodinu až hodinu a půl.
Mezitím si připravte přílohu: k uvařené mrkvi nakrájené na větší kousky přidejte kousek másla, osolte, zalijte vývarem a nechte prohřát. Pak přidejte nakrájenou petrželku a promíchejte.
Upečené maso vyndejte z trouby, šťávu z kastrolu přeceďte a zjemněte máslem. Maso nakrájejte na plátky, nandejte na talíř, polijte šťávou a podávejte s mrkví.
VIDEO recept:
MALINOVÁ CHARLOTTE
mražené maliny čerstvé lesní ovoce toastový chleba mascarpone 1 lžíce smetany 3 lžíce hnědého cukru moučkový cukr 2 plátky želatiny citronová šťáva máta
Mražené maliny vložte do hrnce, zasypte cukrem, přidejte citronovou šťávu a nechte rozehřát.
Pak směs propasírujte. Misku vyložte potravinářskou fólií. Toastový chleba narychlo ponořte do malinové směsi a vložte do misky.
Mascarpone promíchejte se smetanou, pak přilijte trochu malinové šťávy, přisypte moučkový cukr a vyšlehejte.
Do směsi přidejte čerstvé lesní ovoce, rozpuštěnou želatinu, případně ještě trochu malinové šťávy a vše spojte dohromady.
Pak směs přendejte do misky na namočené toastové chleby a vytvořte ještě jednu chlebovou vrstvu. Vše zakryjte fólií a nechte hodinu tuhnout v lednici.
Vyjměte z fólie, nandejte na talíř, posypte moučkovým cukrem a ozdobte snítkou máty.
VIDEO recept:
FRESH GINGER ALE
Šéfovo zimní menu je tím nejlepším lékem na deprese.
čerstvý zázvor 1 limeta cukrový sirup bazalka minerální voda
Do džbánu nastrouhejte čerstvý zázvor, přilijte šťávu z limety, cukrový sirup a led. Zalijte minerální vodou a přidejte bazalku.
Nalijte do sklenic a ozdobte lístkem bazalky a kouskem zázvoru.
VIDEO recept:
Autor receptů: Zdeněk Pohlreich