Životní styl

31. května 2023 12:50

Josef Šťastna

Pozor na oblíbené hřiby, které se objevily v lesích. Mohou vyvolat otravu

Meteorologové hlásí na příští dny velké horko a sucho, přesto jsou ale místa, kde v Česku můžete už nyní nasbírat plné košíky. Objevují se hlavně barevné hřiby, na které by si ale houbaři měli dát pozor. Při nevhodné či nedostatečné úpravě totiž mohou vyvolat žaludeční potíže.

Pro většinu houbařů začíná sezona, když se objeví první hřibovité houby. Letos přitom sběratelé hlásí nádherné úlovky už od poloviny května. V lesích se objevují různé druhy klouzků a vykukují už také hřiby dubové. Řada nadšenců se těší také na tzv. barevné hřiby, na ty je ale nutné dávat v kuchyni zvýšený pozor.

Čtěte také: Muchomůrka červená umí i léčit. Houbaři vědí, že dokáže ulevit od bolesti

Tuzemští houbaři mají v oblibě hlavně kováře (Neoboletus luridiformis) a koloděje (Suillellus luridus). Oba druhy bývají často zaměňovány, nejvýraznější rozpoznávací znaky najdete na nožičce – koloděj má síťku, kovář nepravidelné malé tečky. Kováře houbaři najdou v lese, koloděj se často objevuje i v městských parcích či zahradách.

Hřiby je nutné důkladně povařit

Oba druhy bývají většinou v dobré kondici a nenapadá je hmyz v takové míře, jako se to děje u hřibů dubových či smrkových. Koloděj i kovář mají v kuchyni všestranné využití – delikatesou je například houbový guláš nebo omáčka.

Mohlo by vás zajímat: Jak hřiby kováře zpracovat v kuchyni? Tady jsou tipy a triky

Oba hřiby ale musí projít poctivou tepelnou úpravou. Zejména hřib kovář je nutné důkladně povařit, doporučuje se alespoň 25 minut. „Při nedostatečné tepelné úpravě může způsobit vážné zažívací obtíže,“ popsal deníku Blesk mykolog Miroslav Rudolf.

Pozor na kombinaci s alkoholem

Obecně platí, že na houby není dobré pít alkohol. Smažené řízečky z hřibů lákají k tomu, aby je strávník zapil například studeným pivem. To ale nemusí být dobrý nápad.

„Nežádoucí následky při kombinaci alkoholu a ‚modráků‘ se tradují především u hřiba koloděje. Pokud si ale dáte například smaženici nebo houbový guláš z modrajících hřibů a k tomu jedno malé pivo, nic se vám zřejmě nestane. Určitě byste to ale s alkoholem neměli přehánět. Houby samy o sobě jsou těžce stravitelné a u modrajících hřibů to platí dvojnásob. Stejně jako alkohol mohou zatížit při zpracování játra a žlučník, a když se to opravdu přežene a zkombinuje, dostaví se žlučníkový záchvat či pocit těžkosti,“ vysvětlila webu Prima Living mykoložka Tereza Tejklová.

Podívejte se na rozhovor se zkušeným houbařem:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.