Životní styl

15. října 2022 06:30

Josef Šťastna

Muchomůrka červená umí i léčit. Zkušení houbaři vědí, že dokáže ulevit od bolesti

Muchomůrka červená (Amanita muscaria) patří mezi nejvýraznější houby českých lesů. Kolují o ní legendy a stala se jakýmsi symbolem jedovatosti. Přesto se najdou houbaři, kteří si každý rok z lesů pár plodnic odnesou. Muchomůrka červená umí totiž ulevit od bolesti.

Díky své magické kráse pronikla muchomůrka červená do pohádkových knížek i do vánočních dekorací. Každé malé dítě o ní ví, že je jedovatá a stala se jakýmsi symbolem zla.

Přesto některé národy experimentují s jejím užíváním, protože má také halucinogenní účinky. Dříve se vědci domnívali, že nejvýraznějším jedem v ní obsaženým je muskarin. Později byl objeven také muscimol, který způsobuje poruchy vědomí a vyvolává halucinace.

Kult muchomůrky červené je spojený zejména se sibiřským šamanismem. Vyvolení ji používají ke komunikaci s duchy a k cestě do jiných dimenzí.

Kolem psychedelických účinků muchomůrky červené a jejího vlivu na religiozitu člověka vznikla celá řada knih a odborných prací. Například kniha Heinricha Clarka Magické houby v náboženství a alchymii. Velmi známé je také dílo rumunského religionisty Mircea Eliadeho Šamanismus a nejstarší techniky extáze.

Experimenty s muchomůrkou červenou ale nelze nikomu doporučit, protože mohou skončit velkou nevolností i smrtí.

Přesto se najdou houbaři, kteří každý rok pár plodnic v lesích seberou. Nepoužívají ji ale v žádném případě orálně, slouží k výrobě tinktury na bolavé klouby. Mazání z muchomůrky červené ale rozhodně nenahradí návštěvu lékaře.

Návod na výrobu tinktury

Recept, jak přípravek vyrobil, pro Blesk sestavil mykolog Pavel Hruška. „Nasbírejte muchomůrku červenou. Vybírejte takové plodnice, které mají na kloboucích co nejvíce bílých teček. Klobouky nakrájejte na malé proužky, vložte do zavařovací sklenice a zalijte vodkou. Směs nechte zhruba tři týdny v chladu. Obsah sklenice slejte do menší lahve a dále ji skladujte v chladu. Do tinktury namočte plátěný hadřík a přiložte ho na bolavou ruku nebo nohu. Tu pak ještě omotejte igelitovým sáčkem, následně zabalte do ručníku a nechejte působit celou noc,“ popsal Hruška.

Jak to vypadá v lesích:

České lesy jsou červených krásek plné

Muchomůrka červená roste jednotlivě, ale i ve velkých skupinách, občas vytváří tzv. čarodějné kruhy, které tvoří houby v různých stadiích růstu, což přirozeně zvyšuje její magickou přitažlivost. Svědčí jí především smrkové lesy a březové háje, dá se ale najít i v dalších jehličnatých, listnatých i smíšených porostech. Často je k vidění ve společnosti hřibu pravého smrkového.

Sdílejte článek
Štítky les houby houbaření kniha bolest muchomůrka červená Pavel Hruška plodnice

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.