Už to nebudete chtít jinak. 5 neznámých houbových receptů, které si zamilujete

Jak se naučit poznávat houby 90 procent lidí sbírá jen hřiby

Houbařská sezona je v plném proudu a houby momentálně rostou skoro za každým stromem. Spoustu nadšenců si chrání osvědčené rodinné recepty, jak s bohatým úlovkem naložit. Pro ty, kteří chtějí v kuchyni experimentovat, připravila redakce Prima Ženy ve spolupráci s magazínem Fresh gastronomické pecky, které rozehrají na jazyku chuťové orgie.

Hříbkový zázrak ze Slovinska

Do české bramboračky patří houby a řada strávníků ji miluje. Už jste ale slyšeli o polévce, která nese jméno juha? Kdo si z lesa donesl kvalitní pravé hřiby, měl by tuto polévku rozhodně vyzkoušet. K tradiční bramboračce se pak ale bude vracet už jen hodně nerad.

V hrnci rozpusťte máslo a vsypte na něj najemno nakrájenou cibuli a tenké plátky česneku. Chvíli restujte, aby cibule lehce zesklovatěla, poté zmírněte oheň a zasypte oběma mletými paprikami a za stálého míchání nechte chvíli restovat – ale pozor, paprika se nesmí připálit, jinak by zhořkla. Zalijte 2 dcl vody, promíchejte a vsypte na kousky nakrájené houby. Přikryjte pokličkou a nechte 2–3 minuty dusit. Poté do hrnce vsypte na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájené mrkve a vše zalijte horkou vodou. Zelenina i houby by měly být ponořené.

Čerstvé bylinky nasekejte najemno a polovinu vhoďte do polévky. Dále ji dochuťte solí a pepřem a přikrytou vařte 10 minut. Mezitím do šlehačky vmíchejte hladkou mouku. Po uplynutí deseti minut do polévky vmíchejte připravenou šlehačku a vařte za občasného míchání dalších 10 minut. Přesný návod na polévku najdete zde.

Italská klasika

Rýže, houby a kvalitní parmazán jsou tři ingredience, které vystřelí vaše chuťové pohárky do nebe.

Sušené houby (ideální jsou hřiby) nechte trochu nasát ve sklenici s horkou vodou. Na másle a oleji (ten přidávejte, aby máslo sneslo vyšší teplotu) lehce osmažte cibulku. Přidejte rýži carnaroli (na jednu porci postačí hrst rýže), promíchejte a podlijte sběračkou horkého zeleninového vývaru. Dále na řadu přijdou změklé houby. Vhoďte je do hrnce a vše zalijte suchým vínem. Opět za stálého míchání ustavičně vařte. Postupně přilévejte další vývar a nechte odpařit až do změknutí rýže „al dente“.

Do rizota přidejte plátek másla, nastrouhaný parmazán a znovu míchejte až do okamžiku, kdy se rizoto promění v lahodný krém. Zdobte jej sekanou petrželkou a ihned podávejte. Přesný návod, jak na skvělé rizoto, najdete zde.

Tak trochu jiná sekaná

Našli jste plný košík masáků (mochomůrka růžovka) a nevíte, co s nimi? Tady je recept pro ty, kteří už nechtějí růžovky smažit na oleji na oblíbené škvarky a touží vyzkoušet neotřelý recept.

VELKÝ HOUBOVÝ SPECIÁL SI PŘEČTĚTE ZDE!

Do velké mísy dejte 500 g mletého masa, 3 vejce, navlhčenou strouhanku, sůl, pepř, lžičku mletého kmínu, lžičku čubrice, velkou hrst nasekané hladkolisté petržele a vrchovatou lžičku hrubozrnné hořčice. Přidejte houbovou směs a ručně ji důkladně promíchejte. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Do formy dejte masovou směs – snažte se, aby v ní nebyly vzduchové bubliny – a nakonec s formou párkrát pořádně bouchněte o desku, aby si směs sedla. Dejte do horkovzdušné trouby vyhřáté na 180 stupňů na 45 minut.

Pak formu vyndejte a nechte ještě 5 minut stát, ať se sekaná zpevní. Ve velké nepřilnavé pánvi na 2 lžících oleje orestujte dozlatova 2 cibule na kostičky. Pak přihoďte 3 nasekané stroužky česneku, nechte rozvonět a přisypte 500 g nasekaných hub na malé kousky. Restujte asi 10 minut, až se vydusí všechna tekutina a houby se trochu opečou. Odstavte a nechte trochu vychladnout. Rozmixujte 3 krajíce toustového chleba na hrubší strouhanku a zalijte 4 lžícemi vývaru nebo vody.

Bez guláše by to nešlo

Guláš je klasika. Jen si dejte pozor – v tomto případě nebude s masem a houby se nesmí znovu ohřívat. Co nezkonzumujete, raději vyhoďte.

Houby nakrájejte na silnější plátky nebo kousky, oloupanou cibuli nadrobno. V silnostěnném kastrolu nebo ve velké pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli, až začne zlátnout (dobré osmažení je důležité pro výslednou barvu i chuť guláše). Pak vsypte houby a ze všech stran je orestujte. Poprašte paprikou a kmínem, promíchejte a zalijte vývarem. Přikryté duste na mírném stupni asi 30 minut, až budou houby zcela měkké.

Ke konci dušení poprašte novým kořením, pepřem a vmíchejte česnek. Nechte odpařit šťávu, zaprašte moukou, promíchejte, zalijte trochu studeného vývaru a krátce povařte, až šťáva zhoustne. Nakonec poprašte majoránkou, kterou rozemněte v dlaních, a už dál nevařte. Přesný návod na guláš z hub najdete zde.

Jde to i za syrova

Poslední recept je opravdu jednoduchý a přitom geniální. V podstatě vám stačí ostrý nůž a hřiby tvrdé jako kámen.

Pevný a zdravý hřib smrkový nakrájejte na co nejtenčí plátky. Rozložte je v jedné vrstvě na talíř a pokapejte citronem. Nechte pár minut odležet, díky kyselé šťávě houba trochu změkne.

Pak zakapejte dobrým olivovým olejem a dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Navrch nastrouhejte škrabkou hoblinky parmazánu a dozdobte hladkolistou petržel. Na talíři se vám objeví vynikající houbové carpaccio. Přesný návod na hřibové carpaccio najdete zde.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.