Predrag Bjelac: Točit Harryho Pottera byla nuda. Brumbál se mnou chodil na cigáro

Duch (5) - upoutávka

Hvězda krimiseriálu Duch Predrag Bjelac má za sebou divokou minulost. Herec srbsko-chorvatského původu kdysi utíkal před válkou v Jugoslávii. Útočiště našel v Česku, odkud pocházela jeho babička. Oženil se a v devadesátých letech podnikal ve videodistribuci. Když přišel pád, rozhodl se věnovat herectví. A i když to bylo zpočátku těžké, úspěch se dostavil. Predrag si zahrál i ve filmu Harry Potter a Letopisy Narnie.

V českých filmech a seriálech známe Predraga Bjelace jako mafiána. A nejinak tomu je i v jeho zatím posledním projektu, krimiseriálu Duch. V něm hraje ducha zavražděného mafiánského bosse. „Když jsem tu roli asi půl roku před natáčením dostal, říkal jsem si to samé: Zase mafián? Co vymyslím? Je to fakt těžký, fakticky je to svým způsobem takové klišé. Ale potom jsme se během natáčení dopracovali k nějakému směru a mně se to i zalíbilo,“ prozradil herec v rozhovoru pro Blesk magazín.

Podívejte se na jednoho dokonalého mafiána v podání Predraga Bjelace:

Přestože hraje mafiána, snaží se o své roli přemýšlet a dodat jí i něco pozitivního. Zkrátka, aby nebyla jen zlá. Zároveň pracuje i s přízvukem, ačkoliv je jeho čeština bravurní. „Já na tom přízvuku trvám, přijde mi, že nejen naši scenáristé, ale taky Američané nepřemýšlejí hlouběji nad postavami, které píšou. Napíšou cizince, který pak mluví perfektně daným jazykem. A to není možné,“ vysvětlil Predrag Bjelac.

Právě v Duchovi s tím hodně bojoval. „Bylo tam hodně slangových výrazů odněkud ze Žižkova, které nepřísluší člověku z Balkánu, který je v Čechách maximálně patnáct dvacet let a který se s místními moc nekamarádí. Předpokládám, že mafiáni mají vlastní komunity a Balkánci se baví spíš s Rusy než s Čechy,“ dodal.

Jsem Jugoslávec, nemohl jsem válčit na žádné straně

On sám pochází z Balkánu. Narodil se v Bělehradě, jeho otec byl Srb z Chorvatska, matka Chorvatka z Bosny. Do Čech přišel v roce 1992 poté, co na Balkáně vypukla válka. „Válka mě donutila utéct. Probíhala rozsáhlá mobilizace a já jsem se s tím nemohl smířit, pro mě bylo absurdní válčit na jakékoli straně,“ řekl Bjelac, který o sobě stále tvrdí, že je Jugoslávec. „Navíc pro mě byl můj stát Bělehrad, žádné Srbsko, Chorvatsko nebo nevím co. Já jsem míchanej,“ svěřil se v Blesku a přiznal i české kořeny. „Babička byla napůl Češka, prababička, kterou jsem nepoznal, stoprocentní Češka Anna Novotny. Právě její původ mi moc pomohl, trvalý pobyt v Čechách jsem dostal dřív, než je obvyklé,“ dodal.

S manželkou se usadil v Praze a vrhl se na podnikání. Nejdříve založil videodistribuční společnost a později začal vést obchod s oblečením a kabelkami. „S herectvím jsem nepočítal, neuměl jsem jazyk, začal jsem úplně nový život. Podnikal jsem, s kamarády jsme dělali videodistribuci, a to bylo něco. Kupovali jsme práva a kazety jsme prodávali do videopůjčoven, měli jsme rozsáhlou síť, v Čechách a na Slovensku jsme dodávali do více než tisícovky půjčoven,“ vysvětlil Predrag.

S příchodem první komerční televize ale přišel pád. „Nikdo už neměl zájem o půjčování filmů, protože na komerční televizi to šlo zadarmo,“ povzdechl si. S manželkou ještě chvíli vedli butiky na Václavském náměstí. Pak dal podnikání sbohem a začal se věnovat herectví. „Začalo nejisté období mého života, kdy jsem konečně živ jen herectvím, které je ale absolutně nevyzpytatelné,“ komentoval s úsměvem Bjelac.

S Brumbálem nás pojilo kouření. Byla s ním zábava

Jeho nejslavnější filmovou rolí byla postava profesora Igora Karkarova v hollywoodském trháku Harry Potter a Ohnivý pohár. Jak se k natáčení filmového trháku dostal? „Když jsem v roce 1999 po sedmileté herecké pauze natáčel miniseriál Warriors, všimla si mě Mary Selwayová, velice známá castingová ředitelka, které jsem se nějak zalíbil, a hned mi volali kvůli filmu Enigma,“ vysvětlil pro Blesk. Roli ve filmu Enigma nakonec nedostal, ale za tři roky poté mu přišel mail, ať pošle fotky. „A já poslal jednu fotku z natáčení, kde sedím a kouřím při pauze. Oni byli velice slušní, poděkovali a napsali, ať pošlu opravdové fotky. Rychle jsem sehnal kamaráda, který mě vyfotil, a tak to začalo… Zaplatili mi letenky, což znamenalo, že fakt měli zájem.“ zasmál se charismatický herec.

Natáčení v Londýně si užíval, ale na place to podle něj byla nuda, hlavně kvůli zdlouhavému natáčení s dětmi. „Podmínky byly výborné, ale je to všechno nuda, protože není čas a prostor na nějaké bavení a kamarádění se. Ty děti byly moc mladé na to, abychom se vůbec o něčem bavili,“ řekl upřímně v rozhovoru. S Brumbálem ale chodil na cigaretu a to ho nesmírně bavilo. „No s Brumbálem jo. Sir Michael Gambon byl nejlepší kamarád, což bylo ovlivněno i tím společným kouřením. Byl báječný, vtipný a neuvěřitelně charismatický,“ vysvětlil v rozhovoru. Proč byl z filmového Harryho Pottera Predrag zklamaný? Dozvíte se v článku TADY.

Predraga Bjelace můžete vídat ve zmiňovánem krimiseriálu Duch, každou sobotu večer na Primě. S dalšími hlavními protagonisty Štěpánem Benonim a Martou Dancingerovou si lidsky sedl a natáčení si užíval. „Měli jsme spoustu společných obrazů, dobře jsme se u toho bavili. Scénář je skvěle napsaný. Každá epizoda je velmi aktuální a někdy se váže i na to, co se reálně stalo,“ prozradil Predrag Bjelac, kterého diváci mohli vídat i v seriálu Slunečná.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.