Pocta Rottrové i Janžurové. Prezidentský pár na Hradě popřál významným ženám k MDŽ

Petr Pavel přijal na hradě 19 žen u příležitosti MDŽ

Petr Pavel s manželkou Evou přivítali slavné české ženy na Pražském hradě při příležitosti Mezinárodního dne žen. Mezi váženými hosty byla například herečka Iva Janžurová, zpěvačka Marie Rottrová či módní návrhářka Blanka Matragi.

Manželé Pavlovi a celkem 19 významných Češek se v pátek sešli na Hradě, aby společně oslavili Mezinárodní den žen. Úspěšné dámy snad ze všech možných oborů dostaly od prezidentského páru květiny. Byly mezi nimi celebrity, ale také neurovědkyně Marie Salomonová, právnička Adéla Horáková, zakladatelka Institutu ekonomického vzdělávání Martina Bacíková či paliativní lékařka Katarína Vlčková.

Mohlo by vás zajímat: Eva Pavlová o časech na ubytovně: Jeden stůl, noční hraní na kytaru a nevyspané dítě

„Milé dámy, moc vám děkuji za to, že jste přijaly naše pozvání. Jsem moc rád, že tady mohu přivítat nejenom reprezentantky různých odvětví a oblastí činnosti od kultury, církve, vědy, bezpečnostních složek, lékařů, ale i dalších, ale také že vás tady mohu přivítat jako reprezentantky všech žen, všech těch, které si zaslouží, aby dnes jim bylo poděkováno za to, co dělají, za to, čím přispívají, čím nás inspirují, motivují k tomu, abychom byli lepšími,“ řekl prezident.

Petr Pavel nastínil vážnější téma

Prezident Petr Pavel otevřel v krátkém projevu i téma postavení žen ve společnosti. Zdůraznil historii svátku MDŽ, který byl v minulosti ukraden k jiným účelům, a dodal, že je důležité vrátit se k jeho podstatě, kterou je právě postavení žen ve společnosti. „Já ho tedy rozhodně nevnímám v tom zkresleném pohledu, jak tomu bylo dříve, kdy Mezinárodní den žen oslavili hlavně muži a večer přinesli v tom lepším případě domů svým ženám potom, co splnili všechny své pracovní a rodinné povinnosti, nějakou hodně ochablou květinu,“ pokračoval v projevu Pavel.

Čtěte také: Módní alarm z Hradu: Co nejraději Pavlová nosí a jak obstála po roce ve funkci první dámy

Podle prezidenta je v tomto směru stále co dohánět a zlepšovat. „Ale myslím si, že bychom se opravdu měli vrátit k tomu, že ani dnes, po tolika letech snažení, kdy na začátku minulého století začaly ženy usilovat o rovná práva – a to nejenom ta pracovní, volební, ale i jiná – za těch více než 100 let stále ještě nejsme tam, abychom mohli s klidným svědomím říci, že postavení žen ve společnosti rovnoprávné je. Stále tady máme věci, jako jsou domácí násilí, které je páchané mnohem více na ženách než na mužích, máme tady nerovnosti v platovém ohodnocení žen, ale máme taky nerovnosti v jejich zastoupení nejenom ve firmách, ale třeba i v politice,“ uvedl Pavel.

„Rozhodně nejsem příznivcem žádných povinných kvót, naopak jsem je vždycky vnímal spíše jako degradaci žen než jako pomoc, ale měli bychom minimálně vytvořit takové podmínky, které rovné zastoupení žen umožní, pokud o to budou ony samy usilovat,“ sdělil na závěr prezident a dámám nabídl chlebíčky a makronky.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.